Annons

Veckans snackisar och nyheter – v 34

Söndag = dags för en sedvanlig summering av de senaste webbsnackisarna. Vi börjar med Mio vars nya katalog kom, sågs och sågades i veckan. ”Sida upp och sida ner med kopia efter kopia” skriver upprörda läsare både i mail och kommentarer. Och jag håller med. Jag blir uppriktigt trött när jag ser ”produktnyheter” som Flora, en lookalike på Svenskt Tenns Daggvas.

Lika less blir jag på att ingen säger något om att IKEA’s limiterade kollektion Trendig som släpps i oktober liknar designklassiker. Titta på den här och den här bilden och fundera på om ni inte ser influenser från Flowerpot, Wegners One-Chair och soffbord, Matti Klenells glas samt Arteks klassiska vagn.
En mer positiv nyhet är däremot att Leila Lindholm är aktuell med en ny bok, men den här handlar inte om mat och bak – utan om inredning! Welcome Home är nämligen en stilguide med ”recept” på hur man skapar hennes hemkänsla. När Leila visade sitt hus i en inredningstidning härförleden blev stylisterna nerringda av kunder som ville möblera likadant. Så, hatten av för smart new business Leila!

Nu när Eklektiskt och supermönstrat är högsta mode igen verkar popularitetspendeln svänga till brittiska William Morris fördel. Förutom tapet och textil kan man nu njuta av deras mönster i tvålform efter en idé från deras svenska generalagent. Nyfiken? Den nya serien finns att köpa här.
Ellos har fått mycket uppmärksamhet i bloggosfären i veckan sedan de låtit ännu en bloggare tolka deras sortiment i egenstylade bilder. Jag fick äran i våras, i somras var det Hannas tur och nu i höst är det Tant Johanna som har fått sätta tänderna i deras nyheter. Bilderna är jättefina!
Jag avrundar veckans svep med ett smukt foto från en av mina personliga bloggfavoriter. Weronica på En Mammas Dag. Hon tar så stämningsfulla bilder att jag blir alldeles kollrig av kreativitetslusta och höstpepp. Tack för det, och för mig – för den här gången. Ha en fin start på nya veckan!

Kommentarer

 • Bara anna skriver:

  Leilas bok blev jag nyfiken på nu, den ska inhandlas.
  Tack även för lite roliga tips om nya bloggar, i alla fall för min del.
  Ha en bra dag!

 • Jeanette skriver:

  Åh vad kul med Lailas bok…den får jag nog hålla utkik efter:)

 • Elin skriver:

  Förlåt men varför skulle man bli upprörd att det kommer fina kopior och budgetvarianter på saker som annars är svindyra? Ett bra exempel är väl just daggvasen från Svenskt tenn, 2500 kr…Inte många som ens har möjlighet att unna sig denna vas för denna enorma peng, rätta mig om jag har fel men kan som sagt inte riktigt förstå vad som skulle kunna vara fel?!

 • Elin skriver:

  Förlåt men varför skulle man bli upprörd att det kommer fina kopior och budgetvarianter på saker som annars är svindyra? Ett bra exempel är väl just daggvasen från Svenskt tenn, 2500 kr…Inte många som ens har möjlighet att unna sig denna vas för denna enorma peng, rätta mig om jag har fel men kan som sagt inte riktigt förstå vad som skulle kunna vara fel?!

 • Johanna B. skriver:

  För att det finns något som heter upphovsrätt Elin? För att mönsterskyddet och svensk lag inte verkar skydda formgivare och företag bra nog? För att lågpriskopiorna är billiga för att de renommésnyltar på någon annans idé och förmodligen är "billiga" för att någon annan betalar ett högt pris åt dig (miljön, produktionen i fattiga låglöneländer, långa transporter, sämre kvalité och hållbarhet etc) Det är inredning inte sjukvård vi diskuterar liksom. Vem säger att alla måste ha råd med allt? Design och formgivning är hu ingen allemansrätt.

 • STILITIDEN skriver:

  Jag tycker också att företag som MIO och IKEA har råd att ta fram egen design, stödja innovativa idéer hos formgivarna. Noterade också att IKEAs tevagn är väldigt likt Alvar Aaltos tevagn. Men MIO har också lite annat, bland annat Anna-Karin Lidströms (Clara Lidströms syster) fina färgblocksglada textilier, synd att inte det lyfts fram mer av MIO.
  Gbg-baserade Tell Me More (Market 29) tycker jag är värda att uppmärksammas också, fina mattor, kuddar, papperssortiment mm. Om du inte hann se på Formex (min blogg i fredags);-).
  Ha en skön dag!
  Camilla/STILITIDEN

 • All kopiering oavsett vem det är som håller på med det är så tråkig och förstörande och i många fall även en kriminell verksamhet som ligger bakom, människor som utnyttjas med minimala löner osv osv.. ser att Johanna redan svarat Elin och just kommentarer som Elins som alltid kommer upp i de här diskussionerna är lika tröttsamma som kopieringen i sig.
  Vet inte ens när set här blev en fråga om rättvisa? Förstår ej heller varför alla måste ha råd med allt?! Så fungerar inget i livet.
  Anette

 • Linn skriver:

  Visst är kopior tråkigt, men hur ofta är det egentligen någon som planerat att köpa en uppsättning Wegner-stolar (á ca 4000 kr/st?) som väljer att INTE göra det och istället köper den superbilliga IKEA-kopian? Eller handlar det mest om att de som pyntar dyrt för designklassiker inte vill att någon ska kunna luras med att våga påstå att deras kopia skulle vara äkta?

 • Anna skriver:

  Jag tycker inte alls att Elins kommentar är "tröttsam". Alla kan inte vara lika insatta i inredningsdesign och kopiering som inredningsbloggare är. Det är väl snarare bra sådana kommentarer dyker upp, det främjar debatten och klarlägger argumenten för och emot kopiering.

 • Carolina skriver:

  Att det kopieras kommer vi aldrig komma i från tyvärr. Man inspireras av andras design och idéer, det tråkiga är de som bara kopierar rakt av (kanske ändrat på ngt.)sätter sina namn på och kallar det sin Design. Om de vågat göra ett eget avtryck i "sin" design så kan det ju vara så att man gillar den mer en Designen som inspirerade dom. Jag tycker också att det ska finnas mer prisvänliga varianter, men dock med sitt egna uttryck.
  Tack Frida för bra och tänkvärda inlägg.
  Carolina på Cskapar

 • Anna skriver:

  Men gud frida inte alla BADAR i cash som du och vi uppskattar budget varianter!!! Fy fasen vad lågt skrivet av dig. Blir mer och mer snobbigt härinne för varje post!
  KLIV NER FRÅN DIN HÖGA JÄKLA HÄST!!!

 • Retro-Rules skriver:

  Jag har själv designklassiker hemma såsom Y-stolen och Lamino-fåtöljer, diamond chair etc.
  Självklart finns det produkter som uppenbart är rena plagiat. Men tycker ändå inte det är fel att blanda klassiker med sådant som jag tycker ”inspirerats” av andra. Frågan är: vad är inspiration och vad är rena plagiat?
  Tex så kommer jag köpa den Alvar Aalto-inspirerande vagnen från Ikea just för att den inspirerar och är jättefin. Enligt mig är den inte ett plagiat. Ikeas version är inte kaklad, har ingen korg, annat handtag etc. Det enda är hjulen som är likadana fast i en annan färg. Då är väl tex. pinnstolar från Norrgavel plagiat på tex Lilla Åland-stolarna, eller någon stol från någon pinnstol ännu tidigare för pinnstolar har ju funnits i urminnes tider, men det nämns det ju ingen om.

 • Jeanette skriver:

  Jag blir inte särskilt irriterad när äldre och tokdyr design kopieras, typ Arne Jacobsen från 50-talet. Särskilt funktionalismen som var tänkt att vara till ’folket’. Men när både kända designers och stora klädkedjor ’snokar’ runt på t.ex Portobello market i London och stjäl idéer av unga ej ännu kända designers, det gör mig upprörd. De har ingen chans att processa heller då de inte har kapitalet.

 • Elin skriver:

  Oj, förväntade mig inte direkt sådana kommentarer.
  Det finns så mycket viktigare saker här i världen än att lägga en massa energi på vad som är kopiar av det enda eller det andra eller inte.
  Inget av dessa exmepel ovan är ju exakta kopior utan faktiskt något som mer påminner. Så fungerar världen idag, ledsen att behöva uppmärksamma det, men så är det. Konkurensen är hög vare sig det gäller inredning eller annat. Välkomna till verkligheten! Vakna upp ur era fantasi och drömvärldar…de exesterar inte.

 • Anne skriver:

  Ang kopior. kan man inte dra en parallell till konstens värld? Man kan köpa originalkonst, litografi, plansch. Värdet skiljer sig enormt. Är du finsmakare köper du original. Är du slit o släng så får du gå på tråkmio. Ikea har jag alltid tyckt är ett rätt bra komplement till "fina gatan". Det finns alltid ett ikeastuk även på det kopierade. Man kan alltid spåra "det ska kunna gå in i ett platt paket"-designen. Men Mio har ingen identitet.

 • Cissela skriver:

  Kul att du uppmärksammar Weronica på ’En Mammas Dag’ Frida!
  Hon tar verkligen fantasiska bilder med så mycket inspration!!

 • Stort tack Frida, för de fina orden! De glädjer denna måndag.

 • mie skriver:

  Jag har köpt Mio-vasen. Jag var glad när jag såg den och tyckte att den var jättefin. Sen ramlade jag in här på bloggen och fick visst veta att den var lik en annan. För mig var det okänt. Jag känner inte till Svensk Tenn vasen. Jag köpte för att jag tyckte att vasen var fin. räcker inte det?

 • Sofia skriver:

  Det är inte så kul när någon kopierar det man jobbar med, oavsett om det är formgivning eller en text. Bra att du uppmärksammar detta Frida, precis som allt annat du uppmärksammar inom inredning!
  Det är väl intressant att få veta?
  Trevlig kväll!

 • Lebanezza skriver:

  Hejsan allt bra? 🙂

 • Kaffehörnan skriver:

  Så härliga saker du presenterar

 • Anonym skriver:

  Dessa kopior kommer alltid att förekomma och det är väl bra dom som inte kan köpa originalstolar mm.

 • Ellendellen skriver:

  Jag tycker det är stor skillnad på att man ser influenser från annan design och rena kopior.

 • Julia skriver:

  Jag tycker att stolarna har mycket tydligare influenser av tradionell kinesisk design, vilket det tydligt står är målet med kollektionen. Vem har då kopierat, IKEA eller Wegner? Flowerpot… Liknande form, men materialen är ju total olika då IKEAs är en rislampa? Att säga att dessa är kopior tycker jag är reaching. Mios vas är ju en nästan exakt kopia och det tycker jag absolut inte är ok, men alla designers har alltid, och kommer alltid att inspireras av andra. Och vem har egentligen ursprungligen designat ikoniska former som ett runt bord, eller en pinnstol? Vi känner alla till tex Lilla Åland, men det var väl inte den första pinnstolen i historien? Även designklassiker hämtar inspiration och kopierar från andra

 • Anonym skriver:

  Ojdå råkade visst trycka sänd. 🙂
  Men för att fortsätta, Frida säger att IKEA kopierat Wegner, jag säger att Wegner i sin tur då kopierat kinesisk design. Det är tydligen inte lika fult, eller ens ett problem? Varför inte i så fall?

 • Jag är trött på folk som tycker att Svenskt Tenn-vasen är dyr. För det första är den från Svenskt Tenn, något av det finaste vi har i Sverige, sedan är den gjord av en mycket talangfull designer. Hur kul är det för Carina när alla kopierar hennes vas? Hur tror ni det känns att bli plagierad överallt, när man är egentligen den som står för idéen? 2500 är ett kap för en sån fin vas, som du har hela livet, istället för en ful slit och släng variant. Nä, usch för alla snåla svenskar, i Paris eller London hade den kostat 10 000 kr och då hade den ändå sålt som smör. 2500 kr är LITE.
  P.S Det finns inte en enda av de här kedjorna som "inspireras", alla har sett originalvasen och kopierat den.
  Sen för er som köper en kopia men inte vet om att det är en kopia, utan köper den för att den är fin, er skyller jag inte på. Ni kan ju självklart inte göra någonting om ni inte vet om att det är plagiat. Men jag tror i Svenskt Tenn "Dagg" fallet att de flesta som köper kopiorna vet om detta och gör det för att de vill hitta en billigare variant.

 • Anna-Lena skriver:

  Jag bloggade om Trendig-kollektionen för ett tag sedan och kom faktiskt med en liten försiktig undran över varifrån de hämtat inspirationen…
  https://blogg.vasabladet.fi/inredning/2013/08/17/ikea-katalogen-2014/
  Eftersom jag bor i Finland drog jag genast paralleller till Alvar Aaltos klassiska serveringsvagn 901.

 • Turid skriver:

  Det är väl toppen med en sån vas som vi vanliga har råd med:-). Man ska inte behöva vara rik för att ha råd med stil och fina saker. Vill man ändå kasta hutlöst dyra pengar på en äkta så är det ju upp till var och än, dock skulle jag aldrig lägga så mycket pengar på något som lätt går sönder och som man kan få billigare:-)

 • anni skriver:

  Jag förstår verkligen inte er som tycker det är helt OK med kopior! För det är verkligen inte inspirerat av, det är kopierat rakt av (t ex vasen). Alla MÅSTE inte ha råd med sånt här; det är ingen mänsklig rättighet. Vad som däremot är en rättighet är att ingen ska få kopiera något som någon annan skapat!
  Tänk er själva om ni lagt ner massa tid, pengar och inspiration på att ta fram något (en hatt, ett recept, ett trick, ett dataprogram, en låt etc beroende på vad ni är intresserade av) och sedan kommer någon annan och plagierar detta, tar 200 spänn mindre än vad du gör, och håvar dessutom in pengar på kuppen! Skulle ni fortfarande tycka att det var rätt? Att det är bra att fler får ta del av DIN GREJ?? Tror inte det du.

 • Greta skriver:

  Ni kanske inte tänkt på att MIO inte tillverkar sina möbler utan köper in sina möbler av underleverantörer. Precis som när Eldorados pytt i panna ligger brevid Scans i frysdisken så är bara Flora vasen ett alternativ, ett helt valfritt alternativ för dig som konsument. Passar det billigare alternativet dig som kanske inte smakar lika bra så varsågod och hugg in. Det handlar om en vas, inte fred på jorden för guds skull. .

 • Mackapär Ulrika skriver:

  Tack för att du tar ton mot kopierarna. Verkar ibland som att bara man är stor så kan man göra precis som man vill. Och heter man dessutom Ikea är det ingen som vågar hosta "kopia".
  Och ni som inte förstår det hemska i en kopia, kanske inte tillverkar något på ett hållbart sätt och försöker försörja er på det? För då kanske man tänker lite annorlunda. De som gör originalen behöver också mat på bordet, och det är inte höga pålägg som gör att originalen är dyra utan kanske att produkten är lokalt tillverkad istället för i Kina. Att materialen är ekologiska eller att det tagit väldigt mycket tid och kostat mycket att utveckla den, eller något annat viktigt. Men det här har Frida skrivit massor om innan.

 • Anonym skriver:

  Seriöst? Hur obegåvade är ni som argumenterar för att det skulle vara OK att kopiera eller "inspireras" av andras verk – för att den breda massan ska få tillgång till en design eller formidé? Som om det vore något man själv kunde bestämma. Svea Rikes Lag är liksom ingen plockbuffé som man kan välja och vraka från. Tänker ni på samma sätt när det gäller andra övertramp. Vad skulle ni säga om någon gjorde inbrott i ert hus för att de tyckte att de mindre bemedlade hade rätt till era ägodelar?

 • Tack för bästa veckorapporten och för länken. Och ja, jättefin styling av Johanna.

 • Anonym skriver:

  Tycker det är tråkigt att inte vanliga Svenssons kan få unna sej snygga saker också.
  Varför ska bara höginkomsttagare kunna köpa snygg design.
  Mio och IKEA är företag som gynnar den lilla och mest förekommande handlaren.
  Positivt att det finns kopierare, det är väl tecken på att originalet är bra och att man vill hylla den genom att göra små liknelser.

 • Emma skriver:

  Palm – face – hand!

 • Johanna skriver:

  Vi är alla kopior och vi är inte sämre för det!:-) Det är väl bra att det finns olika alternativ. Alla är inte märkes- eller kvalitetsnördar.

 • sofia skriver:

  Låt folk välja själva, den (idiot) som lägger 2500 på en vas, eller den som lägger 100 på en liknande vas på IKEA… Om man nu jagar status med svenskt tenn- produkter, bryr man väl sig inte om det finns billiga kopior?

 • Anonym skriver:

  Är det dem som köper äkta vara eller kopior som jagar status Sofia?

 • Elna Lassbo skriver:

  Bra rutet, Frida, angående IKEA och Mio. Detta är uppenbarligen en diskussion som måste tas! Stå på dig!

 • Axelsson skriver:

  Du har visserligen rätt i att de som kopierar snyltar, men ddu får nog plocka ut några bättre exempel. Jag tycker verkligen inte IKEA’s stol är särskillt lik Wegnern, annat möjligen i den rundade rygglisten och färgställnignen som ju inte ens är original. T.ex. IKEA’s nya stol Stockholm som drar större växlar på Wegners The chair.
  Det är ett större problem med de engelska kopiatörerna än att IKEA är oorginella.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.