Annons

Lika som bär: Mässingslampor

Jag vet inte om man kan sägas ha patent på ett mässingsrör, men det känns ändå inte helt otippat att Åhléns har sneglat lite på Per Söderbergs No Early Birds lamp när de skissat fram den här kommande lanseringen. Vecka 25 ska deras nya mässingslampa landa på hyllorna i Åhléns butiker. Prislappen på 175 kronor skiljer sig avsevärt från ”orginalet” NEB Lampholder pendant som går loss på 1500 kr och är inte formen snubblande nära så säg. Lika som bär, eller vad tycker du?
Orginalet: NEB Lampholder pendant från No Early Birds, design Per Söderberg. Pris 1500 kr
Lookalike: Åhléns mässingslampa, pris 175 kr (i butik från v 25)

Kategorier:

Kommentarer

 • Sandra skriver:

  Pedagogiskt exempel på mervärdet med design. Detaljerna är ju på en helt annan nivå i "originalet" (mötet mellan sladd och hållare etc). Om det sen är värt 10 ggr så mycket är en annan fråga…

 • Lisa S skriver:

  Hej Frida!! Hoppas att du njuter av mammalivet!! De var ju verkligen lika!!! Ps Är MKT nyfiken på hur det gick med Ph lampan!!!???
  Eftersom jag inte läst om ngn vinnare, så hoppas jag ju fortfarande innerligt på att jag skall ha tur!!!! Kram Lisa S, från ett strålande soligt Skåne. Hoppas ni också har sol!!!

 • Stiliga Hem skriver:

  de är ganska snabba att få lampan i produktion, Åhléns, men skillnaden mellan lamporna är milsvid. Och vem vill som sagt ha kopiorna när man kan ha originalet.

 • Dina skriver:

  Taskig kopia, men man kan knappast säga att Pers idé var helt och hållet originell heller. Vi har ju sett en och annan naken glödlampa i olika skepnader de senaste åren, varför prislappen för ovan "original" inte är motiverad tycker jag. Jag har dock full respekt för upphovsrätt och värderar god design och kvalitet högst, har man inte råd så köp inte, eller spara tills du har.

 • curiouscat skriver:

  Hur tänker du "moraliskt" kring original och kopior? Anser du att man ska köpa originalet för att stödja designern eller kan man lika gärna köpa kopian? I de fall man faktiskt tycker att de är lika fina vill säga.

 • Sofia skriver:

  Gud så lika de var 🙂

 • Junitjej skriver:

  Så fina! Jag hade valt den billigaste!

 • MiaKvack skriver:

  Ibland vill jag ha DESIGNGREJEN och då är det originalet jag vill ha (oavsett om det handlar om en stol eller ett par tygsneakers). Ibland är jag bara ute efter en viss KÄNSLA till exempel "en smal hylla" eller "en nätt pall" och då duger det med vilken som helst som har rätt stil och passar i inredningen, oavsett vilken som är originalet.
  När det gäller de här lamporna däremot så är valet solklart: Skulle jag vilja ha en avskalad glödlampa i mitt hem så är det den första som gäller, inte för att den är orginalet utan för att kopian är så gräsligt ful att den knappt ens kan kallas för kopia. Själva grejen med den vänstra lampan är ju att den släta cylindern möter glödlampan i en helhet. Den högra ser ut som något ett barn pysslat med en tom toarulle.

 • Petra skriver:

  Jag hoppas verkligen inte att det läggs någon moral i det hela då det inte var längesedan som det på denna blogg tipsades om hur man själv kunde göra sin egen variant av No Early Birds bordslampa, ett inlägg som jag blev rätt förvånad över faktiskt… Skillnaden är att det inte är ett annat företag som tjänar pengar på en designad produkt, men det blir väl likväl ändå en kopia?

 • Kakan skriver:

  Snygg!

 • Hanna skriver:

  Snygga! 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.