Annons

Veckans DIY – hemmagjord fotokonst

Att trenden för tavlor och väggprydnader sakta men säkert går från citat till fotokonst har knappast undgått någon senaste tiden, men (med betoning på men) smakar det så kostar det ju av den senare varan. Ett äkta print från renommerade Helmut Newton eller för all del unga svenska fotografer som Camilla Åkrans eller Clara Hallencreuz kan gå på sin stadiga summa, upp till en förmögenhet. Är du på jakt efter just vackra människor och modebilder har jag dock ett tips som slog mig när jag plåtade en lägenhet som Sarah Widman & company stylat. Köp valfritt glossigt modemagasin!
Bege dig raka vägen till PressStop utan att passera gå. Köp upp dig på svenska Style By eller ELLE, eller gå för de något dyrare men i sammanhanget väldigt prisvärda glossigheterna som Vouge,  eller Harpers Bazaar. Och riv. Skoningslöst. Plocka bilder från de finaste reportagen. För där har du dem och deras alster. För under en hundring och på max en A4. Camilla Åkrans och Oscar Falk och gänget. För att inte tala om utländska storheter som Testino, Lachapelle, Demarchelier. Lägg till en passepartout för att proffsa till det och dölja bildtexerna and voilá. Your done!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Martina skriver:

  Tidningssidor brukar vara så tunna, och med text/bilder på andra sidan, så hur får man det att inte lysa igenom då?

 • Karin skriver:

  Bra tips men det känns ju kanske inte helt ok mot fotograferna att göra så?

 • Så där gör jag fast jag har inte gått så långt att jag har börjat rama in dem… men varför inte? 🙂 Om man inte får sätta upp bilder från tidningar på väggarna så kan du ju heller inte ha tidningarna framme i överhuvudtaget med tanke på fotografen som har plåtat framsidan? Nä Karin, det är nog ingen större fara att göra så för hemmabruk 🙂
  Grattis till lille bebben 🙂
  // Anna

 • Fanny skriver:

  Jag tänkte faktiskt på det här om dagen, men tänkte då sätta upp det med washi- tejp för at tlättare byta ut då och då! Men det här var ju också bra, tack för tipset! 🙂

 • Soraya Forsberg skriver:

  Åh, vilken kanonidé. Den skall testas!

 • Marianne skriver:

  INTE OK Frida. Inte ok alls!! Ur Copyright åsikt är detta inte tillåtet och du som ändå doppat tårna i yrket. Blir en anmälning pä dettainlägg som uppmanar till tjuveri. Vänlig läs på lite mer.
  Mvh Marianne som jobbat i reklambranschen hela livet.

 • johanna skriver:

  Hej,
  Gjorde det för några år sedan med en fantastisk kampanj från Lanvin. Lämnade t o m in det till en rambutik för montering för att det verkligen skulle bli bra. Hon som gjorde inramningen varnade mig dock för att resultatet inte skulle bli bra pga det tunna papperet, men jag insisterade och blev även jättenöjd när jag hämtade ut mina tavlor som såg ut som typ hundratusenkronorsalster. Dock visade det sig naturligtvis snart att hon hade rätt för efter några månader eller så så började papperet bli lite vågigt/krusigt, först i kanterna längs passepartouten men sen hela bilden… Man såg det främst om man stod och tittade på den på nära håll. Men jag störde mig på det iaf så då var det bara att montera ner det. Men det höll sig några månader ivf, så det beror väl på hur ofta man vill byta! Men jag blev rätt besviken då jag gärna haft dessa bilder uppe ett tag till 🙁
  Så mitt tips är nog att satsa på bilder i tidningar som är tryckt på lite tjockare papper… en del brukar ju vara det (ex. om man tar en bild från baksidan av omslaget). Sedan görs ju magasinen i olika papperstyper också… Detta var det typiska supertunna, lite glansiga papperet (typ från Vogue).
  Hälsar Johanna

 • Frida skriver:

  Marianne: Är det verkligen tjuveri om man har köpt och betalt för sin tidning? Får man inte förfoga över sina egna tidningar och göra vad man vill med dem? När jag gick ARU-utbildningen på Berghs lärde jag mig att det var skillnad på eget privat bruk och kommersiellt bruk av bilder så jag tycker det låter konstigt att man skulle anses stjäla om man som privatperson ramar in en tidningsbild för att hänga upp på sin egen vägg (inte för att sälja dem vidare).

 • Tror Frida har rätt i detta, eget bruk. Efterlysning; Elle Decor, den danska, var köpa? Presstop säger att ingen tar in i Sverige?!
  /Camilla

 • Cilla skriver:

  Lite kluven i frågan… Precis som jag var när det var diskussion om original vs kopia på möbelklassiker.

 • smäm skriver:

  Väldigt bra idé att ta vara på sina tidningar på det där viset. Annars ligger dom ju bara i hyllan och samlar damm 🙂

 • Anna skriver:

  Det är klart att det inte är olagligt att göra en tavla av en bild som man har köpt, även om bilden råkar komma från en tidning! 🙂 Upphovsmännen till bilderna i tidningen har ju tillåtit att bilden trycks och förmedlas till allmänheten och kan inte hindra att någon gör en tavla för eget bruk av dennes alster. Det är precis som Frida säger skillnad på privat och kommersiellt bruk, det alltså är inte okej att sälja sådana tavlor vidare. Spana in upphovsrättslagen om ni vill läsa vidare 🙂

 • Sarah skriver:

  Marianne, det var nog bland det dummaste jag har hört, och med din aggressiva attityd framstår det än mer patetiskt. Man har naturligtvis full rätt att rama in en bild från sin egenköpta tidning/bild så länge det är för eget bruk (precis som Frida säger).
  Ta en glass och tagga ner lite i dessa försommartider istället (alternativt sätt dig i skuggan och gör läxan).
  Tack för ett superbra tips Frida!
  Kram

 • sanne skriver:

  Tænker også, at hvis Marianne har ret, så må det jo også være ulovligt at lave private moodboards! – Og det kan vist ikke være rigtigt.
  Tak for en super inspirerende blog.
  Sanne

 • Angelina skriver:

  Hej Frida med den fina bloggen som jag följt i åratal!
  Jag tänkte helt fräckt tipsa om mina egna illustrationer, jag har ganska nyss börjat våga lägga upp dem på nätet. Tänkte att du ju har barnintresse nu plus gillar svart och vitt och stilrent så kanske kanske du kan gilla t.ex. min illustration med sovande djur "snarkisarna" (min egen favorit)
  Hej då från Angelina (som också är från Umeå!)!
  https://angelinafredriksson.tictail.com/
  https://instagram.com/angelinaf
  https://www.etsy.com/shop/angelinafredriksson
  https://angelinafredriksson.tictail.com/
  2013-05-17 | 18:17:16
  URL: https://angelinafredriksson.tumblr.com/

 • Jag väljer nog också lågprisvarianter för min egen fotokonst 😉

 • Mathilda skriver:

  Fin blogg 🙂

 • Mathilda skriver:

  Fin blogg du har 🙂
  Vad ska du göra idag?

 • Gina Jerenfelt skriver:

  fina tavlor! 🙂

 • Klara skriver:

  Åh va fint! 🙂

 • Uriel skriver:

  Bra tips du har

 • Mathilda skriver:

  Fin blogg 🙂
  Vad ska du göra idag?

 • Sanna skriver:

  Vilken fin blogg! Att man inte sett den tidigare 😀

 • Tina skriver:

  Snyggt!

 • emilyponsonby skriver:

  jätte fin blogg en stor beundrare, snälla titta på min blogg jag jobbar dagligen för den!!!! den blir lite bättre hela tiden snälla lämna fina komentarer SNÄLLA, älskar dig

 • Angelica skriver:

  Marianne: Innan du hoppar på Frida om att uppmana till tjuveri så får jag uppmana dig till att läsa på vad som gäller!
  Tråkigt Frida att sådana människor alltid ska klanka ner på dig men jag uppskattar iaf dina tips så sluta för guds skull inte!! 🙂

 • VERA skriver:

  Snyggt!
  Läs gärna min blogg, även om den inte handlar om desiiiiiign 🙂

 • Amanda skriver:

  Jag tror, (är inte 150% säker haha) många Copyright-bilder är ok att hänga upp på väggen för privat bruk, om du där emot fotograferar verket och publicerar det (typ internet/tidning osv) kan andra regler gälla (om man inte har tillåtelse från fotografen då vill säga)..
  Tack för en bra blogg Frida!
  Kramar

 • anonym skriver:

  oj va snyggt!!

 • Pay-Shin skriver:

  Så himla enkelt men så sjukt snyggt!

 • anna skriver:

  hej fin blogg!! 😉 hur mår du då? 🙂 kraaam

 • Fru Minimalist skriver:

  Vackert, stilrent och minimalistiskt. Svart-vita tavlor i rätt sammanhang och miljö skapar ofta ett lugn över rummet. Precis som vi minimalister vill ha det! =)

 • Emilie skriver:

  Bra tips!

 • Alice skriver:

  Fin blogg 🙂

 • Maja skriver:

  Supersmart idé! Och inte kan det vara någon skillnad att ha en tidning liggande på bordet eller hängande på vägen? Lätt att fixa till, lika lätt att byta..

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.