Annons

Lika som bär: Sidobord med handtag

Det var ett par stycken som klagade på att det förra inlägget om lookalikes var lite för mesigt. Oh well. Håll i er nu. Själv blir jag rent ut sagt förbannad när jag ser sånt här. En faksimil ur ett reklamblad från Netto, som landade i brevlådan för ett par veckor sedan. Att de inte skäms? Är inte detta farligt likt HAY’s DLM så säg? Eller vad tycker ni om dessa metallbord. Visst är de lika som bär?
Orginal: DLM (Don’t Leave Me) table från danska HAY, i lackad plåt med handtag. Pris 1549 kr
Lookalike: Metallbord från Netto, med tre ben och handtag. Pris 129 kr

Kategorier:

Kommentarer

 • Tove - Formfrotn skriver:

  Nä fy vad dåligt! Det där är verkligen en inte ok kopia! Läste någonstans att det måste vara 7 skillnader på en produkt för att det inte ska räknas som en kopia (i en stämning alltså) men det räcker ju att diametern är 59 cm istället för 60, eller att lacken är en annan RAL-färg exempelvis, så utseendet kan ju fortfarande nästintill vara identiskt. För mig fälls ett sådant bord som Nettos solklart för plagiat!

 • Stämningsfullt skriver:

  Pah! Det är ju så att man blir mållös….

 • Camilla skriver:

  Såklart ett plagiat, men får också en att börja fundera, hur kan netto tillverka för 129? Vanligtvis från tillverkare till kund priset x 4, 129/5=25,80, jmf 1549/5=309,80.. Oavsett intressant m plagiat, hur mkt plagiat är diy? Ofta kopierar man själv ngt man tycker är för dyrt, för att inte behöva lägga ner en förmögenhet, för att spara pengar, man sparar ju över 1200 spänn här.. Oavsett, som alltid får man vad man betalar för. Hay är ju duktiga så kvaliteten är förmodligen värd varenda krona i förhållande till ett rangligt plåtbord

 • sofia pr skriver:

  Oj, Inte okej kan man tycka..
  Lycka till nu;) /Sofia

 • Camilla skriver:

  Såklart ett plagiat, men får också en att börja fundera, hur kan netto tillverka för 129? Vanligtvis från tillverkare till kund priset x 4, 129/5=25,80, jmf 1549/5=309,80.. Oavsett intressant m plagiat, hur mkt plagiat är diy? Ofta kopierar man själv ngt man tycker är för dyrt, för att inte behöva lägga ner en förmögenhet, för att spara pengar, man sparar ju över 1200 spänn här.. Oavsett, som alltid får man vad man betalar för. Hay är ju duktiga så kvaliteten är förmodligen värd varenda krona i förhållande till ett rangligt plåtbord från netto… Hmm en vän till mig köpte en Rar kopia men var besviken för hon tyckte den var så dålig.. Hon var inom Svenssons i Lammhult ett par dagar senare och insåg att originalet faktiskt inte heller var så fint. Där fanns 4 gropar i sitsen efter njutning på originalet också, den var lika lätt som hennes, största skillnaden var faktiskt att medarna var hade
  skarpare kanter på originalet.. Så i slutändan är hon rätt nöjd ändå.. Att se någon annan kopiera och ta åt sig ära och tjäna på något du gjort är aldrig kul men man kan ju ifrågasätta hur ett företag som netto kam tillverka ett bord för ynka 26 kronor, när Hay imperiet betalar 310 för tillverkning av ett liknande…
  Puh det blev låååångt, men har funderat på detta med plagiat diy och tillverkningskostnad ett tag, och ville se vad andra tycker, ber om ursäkt Frida för att jag skäl lite av ditt ljus, så vad tycker ni som läser?
  Om du inte fått än Frida önskar jag dig all lycka till med den lilla, kram Camilla

 • Anonym skriver:

  Jag blir så trött på folk som ifrågasätter priser med argumentet "hur kan Netto tillverka samma grej så billigt om företag XX säljer så dyrt?". Hallå? Hur tänker ni? Ska Netto i det här fallet få en guldmedalj för att de lyckats sno någon annans idé och pressa tillverkningskostnaden till minimum? Vad vet ni om deras marginaler. De kanske till och med går back på den här produkten eftersom det är veckans lockvara som bara har till syfte att generera trafik till deras butiker? Att driva företag är heller ingen ideell verksamhet som går ut på att ha minsta möjliga marginal för att göra varorna så billiga som möjligt för kunderna? Vad är det för inställning? Varför ska företagen som gör orginalen behöva "skämmas" för att de har en vinstmarginal eller tjänar pengar på de idéer de lägger ner massor med tid och energi på att ta fram?

 • Sandra skriver:

  Ja, herrejävlar! Det där kändes ju lite uppkäftigt och inte helt ok. Beställde ett svart DLM-bord förra veckan och det var ju en grym prisskillnad! Måste dock erkänna att om Netto hade funnits där jag bor hade jag nog sprungit och köpt ett sånt också till balkongen! :p
  Lycka till!

 • Anna skriver:

  Jag säger buuuu. Uppenbart plagiat.

 • A. skriver:

  Oh my, de var skrämmande lika. Hade varit intressant och få se de både bredvid varande och få jämföra dem i verkligheten.

 • Sofia skriver:

  Jag tycker det även hade varit intressant att inte bara jämföra borden utan även jämföra hela hållbarhets och miljötänket kring produktion, utsläpp etc.

 • N som i Norrland skriver:

  Camilla: Du har ju ingen aning om vilka marginaler något av företagen har. Att ta 4 x tillverkningskostnad och få ett bruttopris är väll att räkna lite grovt. Hay kan ju lika gärna göra en sjuk vinst på just detta bord. Och vad gällande DIY så måste vi ju skilja på om ett företag sitter och massproducerar till kommersiell försäljning eller om man själv sitter på sin kammare och knåpar i hop en kopia för eget bruk. Så länge jag inte säljer den som original så är väll allt frid och fröjd?

 • Camilla skriver:

  Såklart har jag ingen aning om vilka marginaler företagen har, därför räknade jag så grovt.
  Jag har t ex inte tagit med de 3-4% som designer får i Royalty.
  Jag håller med Sofia om att intressantare kanske är hur process går till osv. Kan säkert vara en anledning till att Hays är så mycket dyrare de tänker förmodligen mer på miljö och kvalitet än vad Netto gör.
  Ang. DIY när man gör det och sedan visar det på sin blogg då? så att fler kan göra likadant, fine du tjänar inte kontanta medel men du får garanterat en hel del trafik till din blogg? och hur mkt back går företagen på detta?
  Palgiat är vad det är, men innan man ropar hej kan man ju också börja fundera på saker som miljö, vad man faktiskt betalar för, produkt eller designer/företag bakom produkten, vad säger detta om företaget osv.. Slutligen två saker
  1) Jag har ett gult DLT hemma vid soffan älskar det och det tog ett tag innan jag köpte det, på grund av prislappen men är fantastiskt nöjd. Dock kommer jag nog gå till Netto och köpa ett par att ha ute i trädgården, behöver man inte vara så rädd om dem…
  2) Var drar vi gränsen för palgiat? Tycker form us with loves "pluglamp" är helt genialisk. Form och funktion i ett och jag var riktigt sugen på att köpa vars en sådan till sängborden där hemma, tills, jag var på JULA och letade arbetskläder… och jag som älskar Form us with love, fick mig en rejäl tankeställare här…De är inte lika som bär men idéen… (2795 kontra 495 + att Julas är mer industrilook…)
  https://www.jula.se/el-och-belysning/arbetsbelysning/
  https://www.designonline.se/Products/sek1/Trademark/Atelje+Lyktan/14239/Plug+Lamp
  Igen Frida, förlåt om jag drog igång negostämning här inne var definitivt inte min mening. Jag ville mest höra hur andra tycker och tänker men det rörde upp en del känslor och för det ber jag om ursäkt, här borde ju råda glädjestämning i väntan på din lilla..
  Har jag trampat någon på tårna ber jag om ursäkt, jag ville bara höra vad ni andra tycker…
  //Camilla

 • Anna skriver:

  Tycker inte du ska ursäkta dig Camilla! Det förekommer ju inga personliga påhopp utan vi diskuterar ju produkter och det är helt okej att ha en åsikt.
  Jag är inte så säker på att original alltid är lika med god etik gällande miljö och tillverkning. Jmf t ex med klädhandeln där designplagg inte alltid (kanske t o m sällan?)har bättre etik- och miljöpolicy än kedjorna.

 • Charlotta skriver:

  Solklar kopia! Men inte med samma träffsäkerhet i formen ändå…Jag är inte gjord av pengar men jag har alltid tyckt att Hay-bordet är prisvärt för det fantastiska fina bord man får.

 • lisasvilja skriver:

  Ja det där var riktigt billigt av dem i dubbel mening! 😉

 • Varför göra något som redan är gjort och dessutom göra det 100 gånger sämre?
  Visa mig den kopierade produkten som är bättre än förlagan eller ens i närheten…
  Trist.
  Samtidigt kan jag reagera när ett framgångsriktoch kreativt företag som HAY påsår att de har designat deras populära trähand.
  En sådan trähand finns att köpa i varje hål i väggenbutik i Kina som säljer kalligrafiutrustning, penslar, papper osv.
  Och om jag har förstått det rätt är det något man har att lära sig avbilda/teckna just en hand efter..
  Kostar typ ingenting och Hay säljer sina dyrt.
  Kram Anette

 • Anki skriver:

  Pinsamt dåligt och lågt av Netto. DLM är unikt i sin design och storyn kring designen. Riktigt dåligt att kopiera det. Hoppas HAY tar upp kampen om rättigheterna. Kan bara önska dem lycka till. Är själv väldigt förtjust i HAY och deras produkter. Har två älskade DLM som jag sliter på varje dag.

 • Charlotta skriver:

  Inredningshjälpen: Det står visserligen att handen är SELECTED BY HAY…

 • Mia skriver:

  Ah, jag blir inte särskilt provocerad av sånt här. Fattiga människor vill väl också ha det fint hemma, varför kan vi inte unna dem det?
  Det är som Louis Vuitton och de drakarna som blir förbannade på att det säljs kopior av deras väskor på marknader, men själva låter de underbetalda thailändare göra sina möbler som de sedan lägger på 1000% i vinst på, för att deras märke innebär status.
  Nej, det finns värre saker att bli förbannad över.

 • Annica skriver:

  Min tanke är att flera av dem som köper bordet på Netto säkert inte vet om att det finns ett "original" från HAY utan bara tänker: fint bord, bra pris, passar säkert på balkongen. Det är lätt att förutsätta att alla har koll när man själv läser inredningsbloggar och tidningar men folk i allmänhet har nog ingen aning om vad DLM och HAY är.

 • Gunilla Falk skriver:

  Fy vad lågt. Skulle inte drömma om att betala 129 kr för något sådant plagiat. Hoppas HAY orkar ta tag i detta case och rätten för sin form/ design!

 • Anonym skriver:

  Skandal! Oavsett vilket pris de väljer att sälja kopian för

 • Monnah skriver:

  Jag hade förut tyckt samma sak som alla som ojar sig med "Skandal" och vad det nu är. Idag tänker jag som så, att designgrejer köps antingen för att man tycker de är ruskigt snygga och därför vill betala priset, eller så köper man kopior som (vad jag har sett) aldrig någonsin är lika snygga/stabila/välgjorda/välbalanserade och bryr sig inte om huruvida det står "Designföretaget AB" under eller inte har råd. Nu har jag inte känt varken på HAYs eller Nettos bord, men något säger mig att det är rätt lätt att både se och känna skillnaden om man bara inte ser en bild från ett reklamblad. Varför uppröras så? De som tycker det är värt att betala mer gör det och de som inte tycker det är värt låter bli. Jag tror det blir som det ska vara i slutändan.

 • Saga skriver:

  Fin blogg!

 • Imorse hittade jag en extrem kopia på Y-stolen.
  Läs här:
  https://wishilivedhere.wordpress.com/2013/04/23/for-barnrummet/

 • Ninna skriver:

  Jeg ville skäms ved at købe en kopi af den sort. Jeg forstår ikke, at der er nogen, der vil købe kopier. Men der er et andet problem: Rigtig mange mennesker ved ikke, når de køber en kopi – for det skal man interessere sig for design for at have en chance for at vide. Jeg har på et tidspunkt købt en väska, som jeg senere upptäkte var en kopi af en ikke så kendt Mulberry! Den var ikke specielt billig, men jeg slängde den!

 • Anna skriver:

  Jätteintressanta inlägg de här, det märks att detta engagerar dig! Men en sak har jag funderat över. I ett tidigare inlägg hyllade du ett (nytt?) företag som tillverkade fronter till Ikea-skåp o hyllor. Du nämnde då (jag minns inte ordagrant vad du skrev, men detta var kontentan) att det var superfiffigt o det stod att de i vissa fall var väldigt lika de ofta överprisade skåpen från fina gatan. I det fallet verkade det dock som att de som plagiaten fick dina sympatier. Vad var anledningen till det?

 • Frida skriver:

  Anna: Jag skrev, citat: "vissa fronter är farligt snarlika Asplunds och A2-designers…" med det menade jag inte att hylla Superfronts kopior, tvärtom! Men, Superfront har också massor med egna och icke-plagierade reliefer och dessa tycker jag är bra budgetalternativ att sätta på IKEA-stommar om man vill ha ett skåp med frästa mönster (som annars bara finns att köpa på fina gatan just nu, det finns inga budgetskåp som har den finessen mig veterligen).
  Jag kanske uttryckte mig otydligt om du uppfattade det som något annat.
  Jag har dock hört ett rykte om att även IKEA ska börja sälja luckor med fasade reliefmönster till hösten, hur de ser ut återstår att se (vet inte om dessa mönster är farligt lika något befintligt eller om de har kommit på egna mönster och varianter).

 • Peter aderstedt skriver:

  Part i målet, men INTE OKEY!!!

 • Emelie skriver:

  Tack för upplysningen! Toppen att du ger info. Köpt två stycken då jag länge haft funderingar på ett sådant. Jag trodde de gick att fälla ihop, men man kan inte få allt!

 • Peter Aderstedt skriver:

  HAYs trähand är som ovan nämt "selected by HAY". Delar av HAYs sortiment köper Mette Hay in på marknader och bazarer.
  När det gäller DLM så är ovan kopia väldigt lik men tror att det inte har speciellt mycket gemensamt i övrigt. Material och finish, lack och svets, arbetsförhållanden och miljö, ja det är något som HAY tar hänsyn till. Ska man tillverka en produkt i sämre material etc så har man misslyckats fatalt om man inte lyckas göra den billigare. Tror inte hay kommer strida i rättprocess mot denna kopian. Oftast är det inte värd det, eftersom kostnaderna är enorma. Då kanske priset ökar på DLM?

 • Emelie skriver:

  Vad löjligt att det blir sådana diskussioner. Allt handlar om pengar, pengar och pengar. HAY är säkert lika giriga som Netto. Ägarna till varenda företag i hela världen är förmodligen giriga. Jaaag kom på idén så bara jaaag ska tjäna pengar på den här produkten! Och dem som kommenterar om att de aldrig skulle köpa något sådant, eller att det bara fattiglappar som köper sånt – det känns en aning snedvridet och ..konstigt.

 • marie skriver:

  Tycker inte det är okej egentligen :/ Jag skulle nog inte köpa den på Netto iaf..

 • ia skriver:

  Jag köpte bordet på Netto för att jag tyckte att det var fint och visste inte att det var en kopia. För er som undrar så är kvaliteten ganska dålig, man skruvar ihop det själv och mitt är lite snett och taskigt målat. Men jag tänkte ha det ute på balkongen, så det gör inte så mycket.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.