Annons

Bruket i Fengersfors – Tips på utflyktsmål!

På vägen hem från IKEA Karlstad var jag och Jenni på jakt efter ett lunchställe, men vi kände oss inte särskilt sugna på snabbmat eller bensinstationsbaguetter. Vi körde och körde men hittade ingenting. Tills vi plötsligt fick syn på en liten skylt som pekade mot en avtagsväg rakt in i skogen.  
Efter drygt 1,5 mil på slingriga småvägar (vi hann fundera på att vända många gånger) så uppenbarade sig plötsligt det här. Bruket i Fengersfors! I en nedlagd pappersfabrik utanför Åmål har ett 40-tal konstnärer, inredare och keramiker gått ihop och skapat ett utflyktsmål modell duga. 
Här bjuds det på konstutställningar, besök i deras ateljéer, ett fantastiskt surdegsbageri (vars ägare har praktiserat hos Fanny på Alvar & Ivar i Göteborg) och ett café med bistro som serverar lunch och fika. Själv fastnade jag för Sanna Wijk men fick inte fota varken henne eller hennes vackra alster. Kolla in keramiken på hennes hemsida här. Designgruppen Trans Form hade också snygga småbord och sorteringslådor med läderdetaljer som fick mitt hjärta att klappa extra.
Vilket lyckokast att vi svängde av. Vi blev kvar i nästan två timmar! Snacka om bensträckare. Bruket i Fengersfors och kollektivet Not Quite stänger snart för säsongen (den 16 september) men öppnar sedan upp i mitten på hösten för en planerad ljusfestival och senare december igen för sin årliga julmarknad som äger rum den 1:a, 2:a och 3:e advent. Håll koll på öppettiderna här!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • saga skriver:

  Fiiin blogg! ♥

 • Bönan skriver:

  Mina härliga hemtrakter! Det finns mycket sevärt i Dalsland. 🙂

 • Anna skriver:

  Jag har sommarstuga några mil därifrån och är också ofta i Fengerfors på auktioner. Men jag har totalt missat detta ställe. Var tvungen att svänga förbi, det var verkligen en pärla. Tack för en jättebra föreläsning på Ikea igår. Skall rota fram gamla LP-skivor och ha som underlägg. 🙂

 • Lina skriver:

  Vilken pärla!!

 • amanda skriver:

  Åh såg ut som ett mysigt ställe de där :

 • Oj vilket ställe. Kul när man tar vara på gamla bruksmiljöer och gör något utav det. Verkligen fint! / H

 • Så mysigt det såg ut där. Härliga bilder.

 • Caroline, BlomDekor skriver:

  Visst är det ett vackert ställe! Min mans kusin är från Åmål och för tre år sedan hade han och hans fru sin bröllopsfest där med underbart god mat och fin miljö!

 • Mrs G skriver:

  Åh, det där är det roligaste som finns. Att helt utan förväntningar upptäcka riktiga guldkorn ibland mitt ute i ingenstans.
  Lite sådär gick det till när vi hittade till Riccardo’s helt otroligt mysiga glass ställe ute på vischan utanför Halmstad.
  Italiensk himmelskt god glass i många spännande smaker.
  Tänk dig din favoritglass och multiplicera med 10 🙂
  Igår styrde vi kosan dit igen, för det ligger ju inte så långt ifrån Båstad där vi bor.
  Jag tog lite bilder igår, som finns i bloggen och på Instagram.
  Kram Mrs G

 • Anna skriver:

  Vad roligt att ni hittade in till Dalsland 🙂 Brukar annars vara ett genomfartslandskap, men det finns många små pärlor där 🙂

 • Linnéa Sjöberg skriver:

  Hallå! Allt bra?:)

 • Linnea Dalstrand skriver:

  Jag är född och uppvuxen i älskade Fengersfors. Bor inte där nu men mina föräldrar och syskon bor kvar. Not quite är helt underbart och det är otroligt roligt att se hur bruket är nu i skillnad mot var det var när jag var liten och lekte i de övergivna byggnaderna. så roligt att stället dyker upp lite var stans och uppmärksammas!

 • Elin skriver:

  Tack för föreläsningen igår, gillade ridhjälmarna. 🙂 Bruket i fengerfors får det bli en utflykt till i höst eller vinter.. Annars är grön ko ett hett tips om man vill äta riktigt god och närproducerad mat mellan Karlstad och Gbg. Det ligger längs med 45:an i ett gammalt Stationshus i Värmlandsbro.
  /Elin

 • lina skriver:

  Hej, skulle vara jätte kul om du orkade gå in på min blogg och ställa någon fråga i frågestunden, förlåt om du inte gillar såna här kommentarer, kram!

 • Isabelle skriver:

  Jag har undrat ett tag nu vad det är för typsnitt du har till din logga, så det är väl lika bra att jag frågar och även säger det att jag tycker din blogg är jättefin och alltid lika inspirerande!

 • sofia PR skriver:

  Men wow vilken grej! Att bara råka hitta dit… Bra radar;)
  Allt gott/ Sofia PR

 • Proforma - Irene skriver:

  Jag har aldrig varit där men inte utan att jag blir sugen att åka dit när jag ser dina bilder! Jag känner till Fengerfors sedan tidigare i och med att fotokonstnären Stig Kälvelid är med i Not Quite, jag har några tavlor av honom.
  Du såg inte reportaget i Ernst serie nu i sommar då? Han gjorde ett besök där hos Ulla Viotti som ställde ut, hon arbetar med tegel.

 • Marja skriver:

  Ja, Not Quite har gjort underverk med bruket, ett utflyktsmål att rekommendera. Är det "bara" mat/fika man är ute efter i trakterna kring Åmål, så kan (precis som någon här redan gjort) Grön Ko http://www.gronko.se rekommenderas. Gott och ekologiskt i vacker miljö, precis vid E45. Ett annat utflykttips är nyrenoverade Sliperiet i Borgvik http://www.sliperietborgvik.se. De har under våren och sommaren haft en FANTASTISK glaskonstutställning. Dyrt men supergott fika finns också, och en härlig gammal bruksmiljö runt omkring.

 • Julia skriver:

  Fina Not Quite! 🙂 Verkligen värt ett besök! Var där igår och drack kaffe – lika gott som vanligt!

 • Anna Öman skriver:

  Så roligt att du uppmärksammar lilla Fengersfors och det fina gamla bruket. Jag brukar tillbringa somrarna där – sedan säkert 25 år, och älskar all natur och alla naturupplevelser (bor utanför Malmö). Det är ingen stor byggd, men där finns ALLT man behöver för att njuta av sommaren. Roligt att både du och Ernst har uppmärksammat Not Quite i sommar! 🙂

 • Blixt skriver:

  Min födelseort. Fengersfors har mycket att erbjuda, trots sin ringa storlek. 🙂

 • Elsa Dahlstrand skriver:

  Jag flyttade till Fengersfors den 19/4-1974 då som verksam bonde och jag älskar denna vackra byggd med alla sjöar o skogar och jag är så glad att Not Qvite kom och räddade vår by från att bli en avfolkningsbyggd, Nu lever den igen och det händer både stora o små saker och jag vill inte flytta härifrån

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.