Annons

Formex: Mönsterspaning med mobilen

Årets Formexmässa var (precis som så många föregående mässor) dominerat av en dämpad färgskala med en gråsvart bas, mängder av shabby chic the vintage version (tänk bort det vitmålade och addera istället skavda möbler, nyproducerade antika (?) detaljer, patina på steroider och volanginferno 2.0 i skrynklat linne). Men det var något nytt som spirade om man kikade bortom det uppenbara. Jag tyckte mig ana en ny mönsterbild med ”Afrikanska” influenser. Jag vet, det är vanskligt att uttrycka sig så, Afrika är ju en hel kontinent (känns lite som att säga att ”Europa är trendigt”) men det var många formgivare som pratade sig varma om just Nordafrikanska hantverkstekniker, mönsterbilder och exotiska djurpälsar. Voilá! Här är min mönsterspaning modell mobilbilder. Grafiskt + Africa = Grafrica?
1. Mateus nya porslin ”The Africa Collection” 2. Zebramönstrad pall från Mimous monter 3. Mattor med ”etnomönster” från Coffi 4. Nytt prickmönster från 10-gruppen på en tallrik i porslin 5. Mönsterprakt från Anna O 6. Kuddargalore från Afro Art 7. plädar med exotiska djur från Klippan 8. Afro Arts textilier infärgade med lera från Burkina Faso 9. Klippan, igen 10. Mönster inspirerade av Nordafrikanska hantverkstraditioner 11. Fair Trade plädar i handspunnen bomull från Afro Art 12. Mateus solgula monter med varma vindar från Afrika

Kategorier:

Kommentarer

 • Emelie skriver:

  Jag gillar Grafrica! Skönt att det fanns någonting annat på mässan än det där skavda och nötta som vi har sett oss mätta på nu för lääänge sen. Kram

 • Frida skriver:

  Emelie: Jag ska inte ta åt mig äran för själva begreppet, det var faktiskt fiffiga Henrick som kom på det när vi diskuterade fenomenet. Men visst är det kul med något nytt, som ändå smälter in i det vi redan har och gillar här i Skandinavien – på ett schysst sätt.

 • Helle skriver:

  Cool!!

 • Hannah skriver:

  I like it!

 • Vad kul att se! jag försökte spana Afrika i Milano men tyckte mig inte se så mkt där.. Och, jätte bra Formexrapport Frida, trots att jag varit utrikes senaste veckan så känns det inte som jag missat så mycket efter att ha läst din rapport!:)
  Hoppas vi kan ses snart igen,
  Kram Jenny

 • Maria Westerlund skriver:

  Jag håller med – en mycket bra Formexrapport i vanlig ordning!!

 • Julia skriver:

  Hej vilken fin blogg !!kolla in min gärna!

 • Mia Bollström skriver:

  Härliga mönster i svart och vitt!

 • Leif skriver:

  Det finns så otroligt mycket vackra mönster från Afrika. Förmodar att vi börjar försiktigt med det svart-vita. Blir det kanske lite färg så småningom? Just färgerna hör ju ihop med de afrikanska mönstren.
  Tänk om någon vågade slutna med slitna jeans och ta på sig något i stil med de afrikanska tygerna.

 • Catharina skriver:

  Hm, jag har som mest lite avsmaksskänsla över zebrarandigt och sådant men tur att smaken är som baken och vem vet kanske kommer det denna gång i en för mig mer attraktiv form. Själv är jag mer inne på inredning som är mer nordiskt såsom fårfällar och renskinn och vitt, vitt, vitt med accent 🙂

 • Katarina skriver:

  Häftigt med mönster! 😀

 • Proforma - Irene skriver:

  Oj, så mycket fina mönster! Och svartvitt som jag älskar, fastnade för 10-gruppens prickar! Jag såg att det fanns som metervara också, det tål att tänkas på!
  Som vanligt en superrapportering, Frida! Behöver bara läsa din blogg så vet man vad som visas på Formex.
  Kram

 • Helly skriver:

  Min man har högljutt pratat om att snart borde den afrikanska maten (han tänker på nordafrika i detta fall) få ett rejält uppsving. Det verkar fortfarande vara svalt på den fronten. Men nu kanske den afrikanska maten tar sig in i våra hem via inredningen…?? Personligen är det ingen inredningsstil som tilltalar mig men vem vet, jag har ändrat mig förr.

 • Härliga bilder och ja, jag tror jag gillar "grafica" 🙂

 • Wivi-Anne skriver:

  Grafica – klockren beskrivning på rena mönster som passar till vår skandinaviska form. Tack för den korta pratstunden i den finska designmontern.
  Skriver till dig strax kring ditt digitala fina magasin.
  Hon med "handväskan"… 😉

 • Dr Grane skriver:

  Tack för alla fina bilder och inlägg från Formex!!! Verkligen inspirerande!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.