Annons

Formex: Hej Helsingfors!

Puh vilken dag. Jag har sprungit runt som ett jehu och filmat med TV4, försökt låna produkter till morgondagens direktsändning från studion (inte lätt, de flesta utställare vill ju såklart behålla sina prover för att kunna visa kunderna på mässan) och inemellan det, tidningsintervjuer. Först klockan 16.30 kunde jag ta mitt första varv i hallarna och plåta till bloggen. Här kommer några bilder från dagens räd. Först ut? Det första man ser när man kliver innan för dörrarna på Formex. Moi Moi Helsinki, en utställning som hyllar Finsk design eftersom Helsingfors utsetts till ”World Design Capital 2012”.
Det var också här som pressfrukosten inleddes tidigt tidigt imorse. Föreställ er 400 yrvakna journalister i isblått solariesken. Joråsåatteh. Man har ju känt sig snyggare om man säger så. 
Utställningen bjuder på mycket ögongodis för skandinaviska designnördar. Från klassiska formikoner till nytänkande ung design från de tusen sjöarnas land. Själv gillade jag lampsamlingen i taket allra bäst.  
En annan personlig favorit var Matti Klenells nya ljusstake Nappula. Finns i svart och vit, liksom i en tjusigt havsblå och en vackert guldig mässingsvariant.
Artek är jag ju också svag för, som ni vet. Här ser ni den klassiska drinkvagnen och på den, en skymt av nya porslinsserien Sarjaton. Mycket fin. 
Bakom utställningens urval och koncept står Svenska Moderådet. På bilden ovan ser ni deras VD Lotta Ahlvar under pressfrukostens inledning. Hon håller alltid ett gäng uppskattade föreläsningar under mässan. Ska du dit i dagarna får du inte missa dem. 
Jag passade på att nypa en kram av Stefan Nilsson från Trendgruppen. Jag som inte alls gillar att vara med på mingelbild blev så illa tvungen när han och Viktor var framme med kameran. Missa inte Stefans nya blogg Eat & Greet. Kul läsning för oss som gillar både mat, trender och design. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Kategorier:

Kommentarer

 • sofia skriver:

  Åh, jag vill så gärna åka till Formex redan i morgon men då ska jag på skomässa… Det skulle vara kul att få höra om du ser något intressant nytänk detta år, nya stjärnskott? Hoppas du får en givande och trevlig vistelse!
  Ha det så gott! / Sofia

 • Hej Frida, roligt att s din första dag!! Hoppas du får fler bra dagar på mässan!! Ha det!!

 • Så mycket fint! Ha det så roligt där 🙂

 • Johanna Garcia skriver:

  Åh va söta du o Stefan är! 🙂 Och vilken härlig busy dag! Gillar verkligen de där udda, bolliga, vita stora lamporna. Ser fram emot fler rapporter (måste även tv4 play-kika in dig då jag verkar ha missat det totalt! Såg bara Hannas hojt på FB men då var det bara reklam)! Kram!

 • Kan förstå att du har fullt upp! Roligt att kunna följa din dag för oss som inte kan vara med.
  Har förresten börjat prenumerera på din iPadtidning. Snyggt jobbat, den är riktigt bra gjord!

 • Johanna skriver:

  Ååh! Va fina bilder! Älskar det blåa, så fint och inspirerande 🙂

 • Bellahome skriver:

  Hej Frida,
  Vilka fina bilder du fick till 🙂 Ska bli kul att läsa dina nästa inlägg om Mässan. Skrev själv några rader idag på min blogg 🙂
  Mvh Linda

 • Lotta skriver:

  Det jag fastnade för var klänningarna, som hänger i bakgrunden på Artekbilden! Har du någon susning om vart de kommer ifrån. :0)
  :0) Lotta

 • lina skriver:

  Så fina bilder!

 • Lotta skriver:

  Tack för svaret! :0)

 • Linnea skriver:

  Fastnade för din kavaj som du har på dig på bilden med Stefan Nilsson. Ursnygg! Varifrån är den?

 • Frida skriver:

  Tack Linnéa. Kavajen har ett par år på nacken men Hope har en ny liknande som heter Garcon Blazer i AW12-kollektionen. Kolla in den!

 • Malin skriver:

  Här är ett bloggtips om man gillar mat, konst, design, trädgård och dessutom vill ha lite Londoninspiration.
  https://www.alondonview.blogspot.se/

 • Emilia skriver:

  hejsan!
  på den sista bilden i inlägget har du fotat en stol och i bakgrunden kan man se en finsk affisch av något slag. Du vet inte vem som gjort den eller hur man kan få tag på den?

 • snede skriver:

  Men grymt så roligt att dom hade fram Malmgårds öl… https://malmgard.fi/?lang=sv
  Härligt med äkta finska saker!!

 • Maja skriver:

  Oh va spännande. Finsk design känns verkligen genuin med sitt gedigna arv både i konsten och arkitekturen. Jättekul att se lite från mässan. Hade varit grymt intressant att höra föredraget och diskussionerna kring trender. Maybe next time!
  Tack för din fina kommentar på min och min systers blogg 🙂 vi blev SÅ glada.
  Ha det fantastiskt,
  M a j a@PerfectionMakesMeYawn

 • rebecca skriver:

  du var ju jätte fin på bilden!!

 • Margarita skriver:

  I have enjoyed the post about formex very much, I hope to visit the fair next year, you need to visit the london design festival in september there is more than 200 events going on plus the big ones tent londom, 100% design etc…

 • Cecilia skriver:

  Jag är också intresserad av att veta hur man får tag i dendär affischen på sista bilden. Jag vill ha en sån!

  • Trendenser skriver:

   Kolla med Moderådet som gjorde utställningen (kontaktuppgifter finns på hemsidan) de kan garanterat tipsa om vem som gjort affischen. Den är jättefin!

 • Johanna skriver:

  Hej! Jag tror affischen är Maria Holmer Dahlgrens design. https://metagram.se/ Har inte hittat själva affischen, men Helsinki mönstret finns som bricka, disktrasa och matta (!) 🙂

 • Trendenser skriver:

  Jag vet tyvärr inte vem som har gjort den men kolla direkt med Svenska Moderådet, de vet säkert!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.