Annons

Vad är detta?

Har vi månne någon pelargonexpert i publiken tro? Räck gärna upp en hand. Jag behöver nämligen lite hjälp att identifiera ett blomskott som jag fick med mig som en frodig souvernir från ett ställe jag besökte häromveckan. Kan du identifiera bladen? All hjälp emottages tacksamt.

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kommentarer

 • Emelie skriver:

  Luktar den när du tar på bladen? Isf heter den Dr Westlund

 • Linnea skriver:

  Håller med Emelie, det ser ut som en Rosengeranium (som även kallas Dr Westerlunds hälsoblomma).

 • AnnaJ skriver:

  Rosengwranium alias Dr Westerlunds hälsoblomma (googla-historien om doktorn och blomman är intressant!)

 • Lindzi skriver:

  Ser ut som en vanlig hederlig doftpelargon. Den användes allmänt i fattighus och på sjukhus för att fräscha upp rumsluften. I borgarhem fanns den i sovrummet och vid morgonstädningen skakade man lätt om bladen för att ge rummet en fräsch doft.

 • Sofie Larsson skriver:

  Jag ser att flera redan kommenterat detta, men här kommer ännu en kommentar som säger att det är en Rosengeranium. Den har en citrusaktig doft om man gnuggar på bladen, och kallas även Hälsoträd:)

  Ha en bra kväll!
  Sofie

 • Jenny F skriver:

  Prick så. Dr. Westerlund.

 • Homestyler skriver:

  Instämmer med tidigare kommentarer. Min mor-mor hade alltid såna här Rosengeranium som spred en frisk citrus doft i rummet. Man kan använda dessa till bakning av Dr Westerlunds kaka. Lycka till med din stickling!

 • Veronica skriver:

  Å min favorit! Dr Westerlund! 🙂

 • DAVID skriver:

  Ingen aning :P, men det är en snygg bild! 🙂

 • therese skriver:

  åh, ni pelargonexperter kanske kan hjälpa mig också?
  Jag har nyligen förälskat mig i pelargoner och försöker vidga mina kunskaper!

  Jag har en fin ovanlig sort av en vit perlargon som jag gärna vill få fler av (vet ej vad den heter). Klippte ner den ganska hårt nyligen och tog skott. Läste på nätet att de skulle sättas direkt i jord vilket jag gjort och hållt fuktigt. Men det händer INGENTING! Nu har dessutom några av de små bladen på sticklingen (som fanns när jag klippte av den) börjat gulna. Orginalplantan däremot har blivit stor och fin och skjutit många nya blad. Vad är det som är fel? Det har gått strax över en månad sen jag tog sticklingen…

 • kakan skriver:

  Hej Frida! jag vill tipsa om något helt annat, nämligen att H&M home har ett samarbete med Unicef. Tre designers (bland annat favoriten Lovisa Burfit) har designat en limiterad upplaga kuddfodral för Unicef.

  /Kakan

 • Janina skriver:

  Therese- Ta sticklingen precis ovanför ett bladpar( och ta bort de bladen, inga blad i vattnet dvs.) och tänk på att endast behålla ca 3 blad på sticklingen och ställ den ljust så ska det nog ordna sig.
  Frida-Finns många sorter av doftpelargon så kan inte säga vilken detta är när man inte ser blomman. Doften när man gnuggar bladen är lite olika hos olika sorter men många doftar just citrusaktigt.

 • therese skriver:

  Tack Janina! 🙂
  Ska testa detta!

 • Hej Frida, hoppas du har fått svar på din fråga för jag kan tyvärr inte hjälpa dig =) Men du får ha en bra dag!!

 • Anonym skriver:

  Søg "ørepineplante"

 • Anonym skriver:

  Dr Westerlund!

 • Alie skriver:

  Växten är en rosengeranium, även kallad "bonnafis" pga lukten när man tar på bladen. Ska vara bra att ha i sovrummet, håller sjukdomar borta

 • Anna-Karin skriver:

  Ställ ut den på balkongen i sommar Frida så blir den jättekraftig och fin. Kommer små ljusrosa blommor så småningom

 • Under sommarkvällar kan man sätta fram den vid sängen , vilket håller myggen borta. Ha en fin söndag.

 • Petra skriver:

  Hej hopp! Den du har är en Dr Westerlund precis som alla skriver;) Men jag kan tipsa om en släkting till Dr westerlund som heter Dr Livingstone. Den luktar lika kanske en aningen starkare då du gnuggar på bladen. Det finns bilder på min blogg för den som orkar leta…under pyssel tror jag den ligger. Ha en fin kväll! Mvh Petra

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.