Annons

Helgens rabalderartikel i DN

Ett av de stora samtalsämnena under gårdagens bloggträff var DN Bostads omdiskuterade och hårt kritiserade artikel ”Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva”, som publicerades tidigare i helgen. Missade du papperstidningen kan du läsa artikeln, och de 200 kommentarerna om lyxlägenheten, på nätet. Texten är provocerande, för det här är en inredningsutopi på steroider, men det elaka som skrivs på nätet är sju resor värre så jag sparar på den egna kritiken och låter er bilda en egen uppfattning.

I vilket fall är det tveksamt om DN någonsin fått ett enormtblogg- och Twitterdrev för Bostadsbilagan tidigare. Till och med Henrik Schyffert har rutit till och det finns en Facebookgrupp med snart 500 medlemmar. Missa heller inte den sarkastiska nidversionen som en snabb kritiker publicerat. Det här blir sannolikt veckans, ja kanske höstens, fikarumssnackis bland inredningsintresserade och irriterade.

Vindsvåning ett sätt att leva
Foto: faksimil från DN

Kategorier:

Kommentarer

 • Lina skriver:

  Hoppas att SAOL vässar pennan och gör plats för några nya inredningsuttryck:

  "teppanyakihäll"
  "synkroniserad inredningssmak"
  ”underjordisk bastu" (i en vindsvåning?)

 • Lina skriver:

  Hoppas att SAOL vässar pennan och gör plats för några nya inredningsuttryck:

  "teppanyakihäll"
  "synkroniserad inredningssmak"
  ”underjordisk bastu" (i en vindsvåning?)

 • Anonym skriver:

  Här bor vi om tio år: I en större våning på uppemot 300 kvm med fler och större ljusinsläpp och där Nina kan ha en DIVAN i sin egen walk-in-closet!!………

 • Ja, själv förstår jag inte varför man vill bo i vindsvåning överhuvudtaget. Om man får välja, alltså. Var ska man hänga tavlorna? Mörkt blir det också, med sneda konstiga ljusinsläpp… Glada hälsningar från Ebba

 • Ja, det var verkligen en artikel med hårt inpressade pretantiösa adjektiv staplade ovanpå varandra.

  Tack för en inspirerande föreläsning i söndags på Formforum! Kul att träffa dig, och otroligt roligt att Formforum finns!

 • Johanna B. skriver:

  Vilken lismande journalist. HON vill verkligen bo i en vindsvånind du!

 • Elena skriver:

  Trodde i stort sett hela tiden jag läste att det var ett skämt… har fortfarande svårt att tro att någon menar allvar? Undrar vem som är mest missnöjd idag; DN, journalisten eller paret som ställde upp? Snacka om intentioner som gick fel.
  Eller är det ett skämt?:-))

 • M. skriver:

  En parodi på vår nutid? Ett skämt. Ett nedslag i överklassverkligheten? I dont know. Jag bara skäms så jag blir rödkindad när jag läser detta. Håller tummarna att det inte blir nidbilden av den "inredningsintresserade" anno 2010.

 • Jenny skriver:

  Ja, det stackars paret har väl knappast gjort något fel. Men journalistens sätt att beskriva det blir satiriskt och komiskt. Fast helt ärligt så är inredningsmagasinens reportage emellanåt också lite småfnissiga tycker jag.

 • Skulle inte tacka nej till deras lya! dom verkar bo skitfint. och jag älskar vindsvåningar, så himla mysiga!

 • M skriver:

  Jag förstår inte hur den här artikeln kan väcka så starka känslor? Ser inte den stora skillnaden mellan alla inredningstidningar, inredningsbloggar och detta reportage?! Överallt känns det som att det är vissa innedetaljer som beskrivs med märkesnamn och inköpsställe. I mina ögon så är den genereela inredningsvärlden väldigt homogen.

 • [room] by sofie skriver:

  Kul att du tar upp DN-artikeln, och visst är det kul med läsning som berör och väcker så många "sovande björnar" där ute!!! Vi bloggare är ju vana vid flådiga och "äckligt" snygga hem. Men detta var på gränsen till osmakligt och riktigt innehållslös journalistik!!! Skrattade högt när jag läste om hur takfläkten suger upp aromerna sex meter…blabla! Undrar om de har roligt på sina resor…?

  Ha en bra dag!
  Kram SOfie

 • Axelina skriver:

  Överklass i sitt esse visst.. men är det inte typiskt exempel av jantelagen när folk reagerar så här.. de har väl antagligen jobbat hårt för att kunna köpa sitt drömhem..

 • Anonymskan skriver:

  Hur sjutton kan en journalist på en av Sveriges största dagstidningar tillåta sig att skriva artiklar om en bostad som om det vore en porrnovell i FIB Aktuellt. JA, provocerande för att det är så förbannat okritiskt och hål i huvudet. Men NEJ lägenheten i sig är det väl inget "fel på", de kan ju inte rå för att de har råd att förverkliga det andra bara drömmer om…

 • Annika skriver:

  @Axelina: Nej, det har inget med jantelagen att göra utan istället allt med skribentens ord- och stilval att göra. Mer extremt målande beskrivningar (och syftningsfel) får man leta efter, liknande texter går nog att skriva om de flesta. Skillnaden ligger i detaljnivån…

 • Sofia skriver:

  Axelina: Jag arbetar också hårt, det gör de flesta undersköterskor vad jag vet. Men det är inte det som är poängen. Artikeln är motbjudande och beskriver ett frosseri av sällan skådat slag. Visst "man får göra vad man vill" med sina egna pengar, men jag tycker i alla fall att det är stötande med girigheten som återspeglas i artikeln. Jag är inte imponerad och jag är inte avundsjuk, jag är äcklad.

 • Elin skriver:

  Jag förstår inte vad det i artikeln som upprör så många. Ett repportage om en vacker vånging som inspirerar mig, även om jag inte har samma ekonomiska resurser. Jag gillar annars inredning med återbruk och uppfinningsrikedom, men tycker ändå att det är kul att kika in i såna här hem.

 • Marcus skriver:

  Här är ett sätt att vända all negativ energi lagts ned på denna DN artikel. Bra jobbat Stadsmissionen!! https://inteigen.posterous.com/vindsvaning

 • Serien Stockholmsnat i Svenska Dagbladet fick också till en fin satir. Säkert roligt att rikta den just mot DN. https://www.svd.se/kulturnoje/serier/stockholmsnatt_598903.svd

 • Lenaf skriver:

  Ja, jisses. Jag blev faktiskt ganska äcklad av artikeln och kulmen nåddes i och med den arrangerade bilden på ett par designerskor och en asdyr lyxväska som den kvinnliga innehavaren tydligen samlar på. Det blev bara snuskigt frosseri i överklasslivsstil.
  Chefredaktören intervjuades i P1 om artikeln och avslutade intervjun med att i princip hävda att folk som bor i en liten lägenhet i förorten inte har nån känsla för inredning (!). Intressant…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.