Annons

Trender 2011

Inför den stora möbelmässan Imm Cologne som äger rum i Köln, Tyskland, under januari 2011 har mässans trendråd (bestående av Patricia Urquiola, Defne Koz, Harald Gründl, Martin Leuthold och Marco Velardi) haft en två dagar lång work shop där de ringat in fyra beteendemönster och trendteman som kommer att påverka vårt sätt att inreda under nästa år. Här kommer en snabb översättning av utdraget från deras blivande Trendbok. Tipstack till Branschnyheter! Rejält kikarsikte, men intressant läsning.

Re-Balancing
Det här är en hyllning till det naturliga, och praktiska eller ”the icons of everyday life”. I grunden spirar en återgång till de ursprungliga materialen, till familjelivet och sökandet efter de meningsfulla produkterna. Färgerna som dominerar det här trendtemat är varmt rabarberröda, majsgula och krämigt vita. Material: kork, stickade textilier, mohair och fårskinn.

Emotional åtstramning
Tänk få och exklusiva objekt av hög kvalitet. Som mörk choklad eller dyra årgångsviner. Man mäktar inte med för mycket av allt i det här temat. Det är noga och utvalt. Färgerna som dominerar är nyanser av grönt (från jordig oliv till blek mint) och pudriga nyanser från rosa till brunt. Material: trä, läder och naturfiber.

Överraskande empati
I det här trendtemat lär nya former och material oss konsumenter att se på världen med helt nya ögon. För det handlar mycket om illusioner. Det som verkar skirt och tunt på ytan är egentligen tungt, och det som ser gediget, kraftigt och tjockt ut är egentligen fjäderlätt. Vinkelformad, kantig och utmanande design. Färgerna som dominerar är olika skalor av grått och vitt i kombination med citrongult och pastell. Material: vävda strukturer, reliefer, tvådimensionella ytor, veck och vikningar som origami utan papper.

Föränderliga utsikter
Här är revolution och revision är ledstjärnor för en rörelse som vill utforska allt. Det kan handla om gamla objekt som återupptäcks, eller slitna klichéer som revitaliseras. Ytor har stor betydelse, både matta och blanka, liksom optisk finish i form av rutnät och liknande. Färger inom trenden är mörk plommon, duvgrått med ett violett skimmer och artificiellt lavendellila. Metalliska skimmer, gärna i bruna karamelltoner, är också stort. Material: metaller och compositmaterial, mineral och glas.

Kategorier:

Kommentarer

 • nicole skriver:

  å va mysig den första bilden var:)

  /Shoppaholly

 • Anonym skriver:

  Spännande spaningar. Den vinkelformade stilen känns ju väldigt futuristisk.

 • Håkan skriver:

  Om de har haft workshop i januari 2011 så kan man ju säga att de är väldigt mycket i framtiden och jobbar 🙂
  Men det känns som de prickat rätt. Lite tveksam till fjärde trenden dock. Lite otydlig.

 • Spänannde läsning! De två första tycker jag att vi ser massor av redan. Kork hissade jag för ett tag sedan. Det känns helt rätt med de korkunderlägg för karotter som alla hade för ett antal år sedan 🙂

 • Sofia-Tingelings skriver:

  Fastnade för det "varmt rabarber-röda" – låter otroligt härligt!
  Tack för intressant läsning, och mycket av årets trender verkar hålla i sig. Känns tryckt i dagens konsumtionssamhälle =).

 • hem skriver:

  Vilka spännande bilder,
  verkligen ögongodis!

  Jag äälskar päronen! 🙂

 • Tess : Istla.se skriver:

  Oh spännande och se vad man köper nästa år =)

 • Karina skriver:

  Tycker att det sista låter spännande!
  Intressant läsning och fina bilder! som alltid i din blogg.

 • Håkan; de har haft en work shop INFÖR mässan.

 • Ingen vanlig dag skriver:

  Intressant. Vilket otroligt jobb att förespå trender – att det går. Säkert oerhört spännande! Det första känns ju väldigt aktuellt just nu och kommer säkert att vara kvar länge som det verkar.
  /Kristina

 • Lina skriver:

  Tack för tipset, var kommer man kunna finna den boken tro – man bör ju hitta den medan trenderna är färska.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.