Annons

Trendenser på väg: Vykort från Ronneby

Efter en vecka i Skåne begav vi oss vidare norrut, mot glasriket i Småland och på vägen upp till Kosta Boda Art Hotel passade vi på att stanna en natt i Ronneby för att hälsa på Mimou och få en förhandstitt på höstens nyheter. Vi tog in på Villa Vesta, ett otroligt mysigt litet hotell med anor från 1870-talet som ligger alldeles intill Ronnebyån. Vägg i vägg med flera pastellfärgade trävillor i schweizerstil, i en parad av hus vackra som gräddbakelser. Hit åkte välbärgade svenskar i seklets början för att ”dricka brunn” och vila upp sig, och man kan lätt förstå varför när man ser den anlagda parken med prunkande blomster, porlande fontäner och pampiga byggnader översållade med sirliga detaljer och snickarglädje.

Frukosten, som blivit ett obligatoriskt inslag i vykortsrapporteringen från den här bilresan, bestod bland annat av nybakt bröd. Ni kan ju tänka er hur gott det luktade, och smakade. Maten serverades på allt från Mateus-porslin till fyndade antikviteter, som till exempel kaffemuggen ni ser på bild. Visst var den fin!

Vi bodde i Villa Vestas annex – Villa Rosa, som ligger ett stenkast från hotellet. Där får man nämligen husera i en egen lägenhet med kök (!) som har utsikt över en prunkande trädgård, med ett litet lusthus och egen brygga. Alla rum på hotellet inklusive annexet är inredda med Mimous bäddtextilier, prydnadskuddar och tapeter. Kul med lokalpatriotiska entreprenörer som stöttar varandra! Som ni ser fann min bloggdator snabbt sin plats på det ommålade antika skrivbordet vid fönstret, med tillhörande Kartellstol i vitt. Här skulle jag lätt kunna slå mig till ro för att leka Carrie eller Fahrman, tills jag växte fast i stolen.

Förutom förhandsvisningen av Mimous nyheter (mer om det i ett senare inlägg, närmare Formexmässan) fick jag också tillfälle att besöka butiken Mintha, en inredningsbutik stor som en mindre ishall. Under somrarna har de alltid stor utförsäljning av utgående lager från bland annat Mimou, Mairo, Lexington och andra premiumvarumärken. Extra roligt är att ägarna till butiken är så bra på att varva nya saker med riktiga guldkorn till loppisfynd som de ropar in på auktioner runtom i landet. Det fanns så mycket att titta på att jag måste åka tillbaka snart igen, fast i sällskap med kvinnligt och likasinnat sakletartålamod som mig. Design-och loppisnördarhelg i Ronneby i september, anyone?

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Kommentarer

 • Jenny skriver:

  Verkar som du har en superfin semester! Kul att läsa om allt du hittar på =)

 • Frida skriver:

  Ja, verkligen. Men nu öser regnet ner så nu blir det inomhusaktiviteter istället. Shopping it is! Mer rapporter om det kommer lite senare.

  Ronneby kan som sagt rekommenderas. Vi kanske skulle köra en bloggträff där i trakterna 🙂

 • Lisa skriver:

  Har googlat på Mintha men hittar inget som verkar rätt, kan du inte berätta mer om butiken? Var ligger den? Har de någon hemsida?

  Tack för superinspirerande rapporter från din resa!

 • Frida skriver:

  Butiken bytte namn för två veckor sedan, tidigare hette den Mairo.

  Lisa:
  Butiken ligger precis vid en rondell, när man svänger av från E22:an. I utkanten av stan. Adressen är Gamla Landsvägen 2.

  Totalt 1.100 kvm butik fylld med heminredning från Lexington, Mairo, Mimou, Mateus, Ihreborn, Voice, med flera… Ett paradis! 🙂

  Öppet: mån-fre 10-18, Lördag: 10-14, Söndag 12-15

 • Cicci skriver:

  Älskar att besöka Mintha, fd Mairo när jag är min barndomshemstad. Där finns verkligen allt man kan tänka sig och lite till.

 • Anderssonskan skriver:

  Underbar hotell-lägenhet. Vill se mer!!!

 • Annika skriver:

  Vad mysigt hotellet verkar! Och så mycket fina tips du har. Jättekul att få följa med på resan!

 • Camilla skriver:

  Älskade Ronneby! 🙂
  Det är så fint och mysigt där.

  Hehe.. sist jag skulle till Mairo så stängde de preeeeecis när vi körde in på parkeringen. Jag som var på jakt efter en stor sturehofkruka, och helt inställd på att jag skulle få med mej en hem då också. Surt sa räven! 😉
  Tur sambons syster kunde köra dit en annan dag och få tag på en till mig 🙂

 • Anna skriver:

  Fasiken vilket snyggt överkast! Om jag nån gång kommer neråt landet så åker jag dit;)

 • Lisa skriver:

  Åh, supertack för snabbt svar! 🙂 Får se om det blir en liten semestertrip ditåt!

 • Jag kommer med! Jag är ett utmärkt och på gränsen till nördigt sakletarssällskap (som du redan vet)Without doubt! Nu har jag ju dessutom mer tid. Bloggträff i Ronneby absolut en ide!

 • Anna skriver:

  Blir alldeles "nipprig" av alla fina saker. Jag åker mer än gärna med tillbaka. Uppskattar ditt ressällskap allt lika mkt som du gör? 🙂 Gillar skrivbordet skarpt!

 • Sylwia skriver:

  Du missade att besöka en riktig pärla strax utanför Malmö – Ängavallen! En underbar gård med hotell, restaurang och gårdsbutik. All mat 100% ekologiskt. Både miljö och maten är en upplevelse. Läs på http://www.angavallen.se. Kanske en anledning till att komma tillbaka till Skåne 🙂

 • Isa skriver:

  Ser helt underbart ut. sovrummet ser mysigt ut. Om du vill ha inspiration till att göra om ditt sovrum hittar du det här.

  https://www.isabsson.se/2010/07/18/sovrum/

  ciao
  /Isa

 • Hemma hos Katta skriver:

  Härliga bilder, som alltid!

  Vilket vackert hotell! Frukosten ser ljuvlig ut och det är alltid lika snyggt att blanda gammalt med nytt! Kartellstolen är ju bara för snygg!

  Ha en fortsatt bra helg!

  Kraam /Katta

 • dreamhouse skriver:

  hej rara frida, vill bara kika in och önska en fortsatt skön semester! ni ser ut att ha det ljuvligt! har själv spenderat del av semestern i österlen och ska tillbaka om några helger på bröllop. Kör försiktigt och kram!

 • Jas skriver:

  Åhh vad mysigt! Väldigt fina bilder också, toppen!

  Hälsningar
  Jasmin

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.