Annons

Lyx vs. budget: Trädgårdsstolar

Nu var det länge sedan jag postade något i kategorin Lyx vs. Budget, men när jag ramlade över den här kopian på Grythyttans klassiska trädgårdsstol A2 kunde jag inte låta bli att än en gång rikta spotlighten mot ett företag som låtit sig inspireras av en klassiker – istället för att tänka nytt och eget. Eller vad säger du? Är de här inte lika så säg. Det mesta som skiljer sig är priset (och kvalitén är antagligen att räkna med därefter). Orginalet från Grythyttan som formgavs av designern Artur Lindqvist till Stockholmstutställningen 1930 kostar ca: 2700 kr i butik och kopian Furuvik från Rusta får du för 799 kr.
Kopia Grythyttans klassiska A3

Kategorier:

Kommentarer

 • Lina skriver:

  Det är sannerligen inte mycket som skiljer de två stolarna åt, men ändå tycker jag inte att det är allt för "efterapat". Skillnaden finns ju där trots allt, och för den som bara söker efter funktionen (det är ju en superhärligt gungig stol att sitta i) så duger nog Rusta gott och väl. Inte i längden kanske, men för en eller två säsonger. Orginalet står sig dock mycket längre än så. 🙂

  Önskar dig fina sommardagar.
  Lina

 • mathilda skriver:

  linjerna är finare i originalstolen… men i övrigt var det inte mycket som skiljer dem åt. snygga båda två.

 • Jonas skriver:

  Originalet ger stramare och snyggare linjer, den vinner!

 • Hanna skriver:

  Att betala 799 spänn för en uppenbar kopia som antagligen inte är lika skön och absolut inte lika fin i linjerna blir liksom mycket pengar för inte så mycket pryl. Då lägger jag hellre samma pengar på en annan stol.

 • Peter Aderstedt skriver:

  Jag är nästan i alla avseenden emot kopior, men för er som tycker det inte spelar någon roll passa på att köp innan Rusta inte får sälja den längre. Ett solklart övertramp på mönsterskydd/design. Dessutom så är Grythyttans A2-stol slutsåld för säsongen och inte i butik igen föränn 2011! Kvaliten på A2:an är oklanderlig och du har säkert avverkat 3-4 Rustastolar på en Grythyttan, då är det samma pengar helt plötsligt!

 • Monica skriver:

  Grythyttan håller flera generationer. Vi har minst två uppsättningar med bord och stolar med och utan armstöd. De har varit ommålade och nytt trä i flera omgångar.
  Gillar inte alls dessa ständiga kopior av dem. Har funnits många under årens lopp.
  Finns många att köpa på blocket typ också, så några 2700kr behöver man ej ge.

 • jenny skriver:

  Hej!

  frågade dig i våras om du hade koll på en billigare "flip-klocka" än de rätt så dyra som fanns ute på nätet då. ville bara säga att det nu finns en jättebillig variant på ellos.se om någon annan äär intresserad! https://www.ellos.se/DetailPages/DetailPage.aspx?categoryid=35402&productId=267903&SellingFlag=SearchText&SearchBackLink=

  /jenny

 • Rusta är inte de enda som gör kopior på dessa, de säljs lite varstans tycker jag. K-rauta, Coop, Nordik m.fl. säljer liknande. Jag har dock tittat på de från Rusta i butik och kan säga att de inte såg särskilt fräscha ut. Jag är nog inte alltid helt emot kopior då de är överkomliga i pris, men tycker ibland det känns rätt trist. Mina föräldrar har dessa stolar, dock ej från Grythyttan (tror vi) och de är minst tio år gamla så kopior på dessa har nog gjorts länge.

 • AnnaA skriver:

  "Spring" från Berga form är också rätt likt. Det finns nog fler som inspirerats av just den klassikern. 🙂

 • Petra skriver:

  Vi har grythyttans här hemma. De är ärvda och riktigt gamla, ommålade flera ggr och sköna att sitta i.
  Jag har sett en hel del kopior på olika ställen. I veckan provsatt jag en stol från Rusta och den var riktigt skön att sitta i. Såg även en snarlik på Mio… Som sagt de finns lite överallt.

 • Kopian är onekligen inspirerad av Grythyttans – men det går inte att jämföra dem åt i verkligheten. Originalet är så snyggt avpassad i form…

 • Skeptiker skriver:

  Jag var faktiskt inne och tittade på Rustas version här i början av säsongen… men vart MKT besviken då de hade staplat ALLA butiks ex på varandra och det ligger ingen skyddsplast på handtagen så ALLA ex var repade av stolen som var över på armstöden… var vi påpekade detta och frågade personalen. Han sa bara "-de kommer så alla"… Så man får ju vad man betalar för…

 • Johan skriver:

  Nu kostar den 399:- på Rusta…

 • Ingela skriver:

  Vi köpte en hel grupp i veckan för 2900kr på Rusta, och de överraskar oss med att vara ett helt okej alternativ. Trots att aldrig något kan slå originalet så är de iallafall inte så stöldbegärliga som orginalet, då vi har dem ut mot gatan. Sköna att sitta i är de i alla fall.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.