Annons

Slottet brinner

Igår lanserades prins Carl Philips nya samarbete med Svenskt Tenn under en haussad pressfrukost i Stockholm. Kunglig närvaro tenderar ju att få de mest erfarna journalister att darra på rösten. Men tji fick man tydligen, för inga fria frågor fick ställas till prinsen. Synd. ”Slottet brinner” är en finurlig skärm för eldstäder. När brasan är tänd skyddar skärmen i gjutjärn den omgivande miljön från flygande glödflis och sprakande eld och när man kikar på skyddet från sidan ser det ut som man kan föreställa sig att det gjorde, den där dagen när slottet Tre Kronor brann ner under slutet av 1600-talet. Väldigt lekfull och rolig idé. Lite ”Designtorget” i premiumversion, även om produkten nog inte kommer att bli fullt lika folklig som deras brukar bli. En skärm kostar ju inte gratis. Pris i butik ligger på 13500 kr. Inte så plånboksvänligt men heller inte är så konstigt med tanke på omständigheterna och att skärmarna handtillverkas i Sverige på Lyrestads gjuteri. Men nu är jag nyfiken. Vad tycker du om ”Slottet brinner”? Hiss eller diss?

Foto: pressbilder Svenskt Tenn

Kategorier:

Kommentarer

 • Tingelings-Sofia skriver:

  Hm, vad ska man säga? De som inte ställer sig för monarki kommer nog använda den här nyheten på ett negantivt sätt och tycka att det är lustigt att "slottet brinner".
  Men för egen del som dissar jag den mest för att jag inte skulle vilja ha den själv. Däremot gillar jag hans bestick.

  Ha en bra dag,
  Sofia

 • Camilla skriver:

  Snyggt!!!

 • Lotta skriver:

  precis vad vi behöver – men inte precis vad vi kommer ta oss råd till 🙂

  /Lotta – funderar på om den är hög nog

 • Ida skriver:

  HISS!! TOTALT!! Jag har inget emot kungafamiljen och önskar ingen någon husbrand.. Men att ingen kommit på dethär tidigare är ju väldigt märkligt.
  Hade pengar inte haft betydelse för mig hade jag redan ägt en. Men 13´500?? Nej jag för drömma vidare.. Och fortsätta lägga gratis golv från andrahandsorteringen….

 • Louise skriver:

  Hiss för slottet, diss för priset!

 • Elin skriver:

  Tycker designidén är fantastisk, och utförandet är bra också. Kul med glimten i ögat av prinsen 🙂

 • Linn skriver:

  Jättefin!

  (Både prinsen och skyddet..)

 • Lina skriver:

  Helt klart – Hiss!
  Och varför har ingen kommit på den idéen tidigare. Hur snyggt som helst och dessutom med en liten twist.
  Rackarns dyrt bara…

 • Tasnim skriver:

  Jag tycker att det är en sjysst idé, men priset är ju… lite väl.

 • Jag gillar den ! En riktigt rolig idé, helt klart hiss !

 • Jenny skriver:

  Kul idé och trevligt med riktigt hantverk, även om den då blir väldigt otillgänglig för de flesta, vilket är synd.

 • Anna skriver:

  Är mycket imponerad, en innovativ idé som nog blir en klassiker i framtiden. Jag skulle gärna köpa den om jag hade en kakelugn

 • Silla skriver:

  Jag gillar!

  Kram S

 • Sorry prinsen men det är diss från min sida, även om jag gillar den historiska koppligen så gillar jag inte alls formen.

 • Linnea skriver:

  FANTASTISK! Jag ska börja spara slantar 🙂

 • mallan skriver:

  Hiss på själva idén och skärmen, men total diss på priset, även om jag förstår varför det kostar så mycket.

 • Lovisa skriver:

  Jag tycker den är helt sjukt snygg. Bra jobbat prinsen!!

 • Marina skriver:

  Hiss! Jag tycker det var en superkul idé! Snygg!

 • Alexandra skriver:

  Riktigt snyggt och kreativ design, go Carl-Philip!

 • DAHLARNA skriver:

  Riktigt läcker! Skulle definitivt kunna tänka mig den vid vår öppna spis. Dock är priset en aning för högt…

  Ha en fortsatt bra dag! KRAM!

 • Annika skriver:

  Snygg är den, men jag kan inte bestämma mig om jag tycker att det är en rolig eller en makaber idé. Design med glimt i ögat är alltid trevligt, men brinnande hus är egentligen ingen rolig association. Priset kan ju också diskuteras. Det kostar säkert en del att tillverka skärmen, men produkten är nog tänkt att vara exklusiv. Man har ju inte valt en prins som formgivare utan anledning. 🙂

 • Jag tycker det är en rolig ide :)Lite makaber möjligtvis.. men den visar ju sveriges historia.

 • Martin skriver:

  Hiss, helt klart! Go Carl Philip!

 • Madeleine skriver:

  Jag tycker det ær en klas DISS !
  Att bara formge produkter som har en kunglig touth kænns lite væl B !

  Ne bættre kan han ! Annars ær Oscar Magnusson prinsen som man skall hålla øgonen øppna før !

 • Marie skriver:

  Men hur tänkte man nu, att elda i öppen spis utan braskassett är ju att elda för kråkorna… i dagens Sverige där syrran Viktoria jobbar för miljön känns inte en uppmuntran till den öppna brasan helt rätt.

 • Monnah skriver:

  En snygg och rolig produkt. Alldeles för dyrt, dock.

 • jenny skriver:

  Jag tycker det är väldigt roligt att prins Philip är intresseraf av form&design, fotografering och mycket mer. Vi ska vara glada för att vi har en duktig och ambitiös kungafamilj! Jag tycker att produkten är jättefin och jag är säker på att flera företag kommer att titta på detta och bli inspirerade för att tillverka liknande skärm med med olika former. Synd bara att priset är inte lika trevligt. Jag ser framemot flera produkter av honom!

 • Cool! Men inget jag skulle lägga pengar på hehe

 • carbon skriver:

  Bra idé!

 • Anonym skriver:

  Hej!
  Tävling pågår så kika in:
  https://laurenconradvskristincavallari.blogg.se

 • Hanna skriver:

  Haha! Skönt att även de kungliga har lite humor. En solklar hiss. Priset behöver däremot förlora en nolla eller så för att det ska vara värt det. Och tycker nog också att den ser ut att vara lite för låg, det ska väl ändå täcka högre upp – eldflisor flyger hej vilt även från de högsta spirorna!

 • Malin skriver:

  Helt enkelt underbar! Önskar jag hade en öppen spis att ställa den framför, eller snarare drömma om att ställa den framför. Håller med övriga kommentarer om saftigt pris, men riktigt hantverk är inte billigt.

 • Anne skriver:

  Rätt charmig faktiskt – fin, och med glimten i ögat. jag gillar. 🙂

 • Christer skriver:

  Rolig idé med ett eldskydd som liknar gamla slottet tre kronor. Kan tänka mig att köpa om jag får öppen brasa någon dag.. =)

 • emmaolsson skriver:

  Carl Philip e la för söt:P
  Jätte roligt att dom gör en sån:D jag vill lätt ha en av dom:D

 • Maria skriver:

  En klar hiss, verkligen! Rolig idé, tilltalande och ett rejält hantverk!

 • Maria skriver:

  Hiss!

 • Hotness skriver:

  Jag tror att Prinsen är en härmapa…

 • Helena skriver:

  Frågan är om iden verkligen var hans från början?
  Se https://hannesdukler.blogspot.com/

 • Bodil skriver:

  Hiss för en mycket kreativ idé! Inte min smak stilmässigt eller plånboksmässigt dock.

 • Va fint! Det trodde jag inte om prinsen!
  Bra ide och genialisk design!

  Idag ger jag bort ett halsband fran Forever21 pa min blogg!

  https://mopsmamma.blogg.se

 • Bo skriver:

  På gränsen att det är en plojgrej, men jag trycker ändå på hiss-knappen.

 • Jonas skriver:

  En kopia alltså.

 • Den var väl sötrolig! Nästan lite bisarr med tanke på historien bakom.

 • Sally och jag skriver:

  Jag måste vara tråkig och säga DISS.
  Definitivt inte värd pengarna…

 • cool idé men inte riktigt min smak!

 • mimma skriver:

  Den är nog för låg för att funka till 100%, så det blir diss. Och priset, ja det är kungligt!

 • Frida skriver:

  Vad roligt med sådan respons! Mycket intressant läsning.

  Vad gäller anklagelserna om plagiering har jag oerhört svårt att tro att prins Carl Philip, med den mediala bevakning han är van vid och det designtänk han är skolad till på Forsbergs, medvetet skulle ha kopierat de produkter som visat sig vara väldigt lika. Vi lever ju trots allt 2010 och inte i mänsklighetens begynnelse så det hör ju inte till ovanligheten att två eller fler personer tänkt liknande tankar, oavsett ämne. Det händer ju även i reklambranschen, att två liknande kampanjer går upp nästan samtidigt, men det betyder inte per automatik att kreatörerna som skapat dem vetat om varandra, eller känt till den andres tankar. De kanske bara har utgått från samma inspirationskälla. Så att Carl Philip eller någon annan designer av idag medvetet skulle vilja eller våga sig på att planka en produkt rakt av har jag mycket svårt att tänka mig. Det vore ju ett formgivarmässigt självmord. Speciellt för honom som är i början av sin karriär.

 • David skriver:

  Det bästa sveriges kungahus gjort för sverige sedan prinsessan Madeleine föddes!

 • Hotness skriver:

  Medvetet eller ej, det är för likt en annan produkt. Och när man väljer att kommersiellt lansera en produkt så tycker jag att det hör till att man kontrollerar om en liknande produkt finns på marknaden. Det för att värna om sitt namn som designer och för att slippa blundrar som dessa.

 • Elin skriver:

  Absolut en hiss, även om det inte är något som skulle passa hemma hos mig! Däremot är priset en riktigt diss…åtminstone för min fattiga studentplånbok. 🙂

  Kika gärna inom min blogg där jag just nu har en tävling med två grafiska tryck i potten. Vinnaren själv väljer färg på motivet. Hoppas du vill vara med, annars önskar jag dig en trevlig helg!

  Vänliga hälsningar,
  Elin

 • Sofia C skriver:

  Jag känner att hela han bara andas tråååååååååååååååkiiiiiiigt och dammigt. VARFÖR kan han inte gå mot strömmen? TRÅÅÅÅKIGA bestick med samma gamla jävla jag-skall-imitera-en-dansk-hoppas-de-inte-sysns-design. VARFÖR VARFÖR VARFÖR??!!

 • anonym skriver:

  Diss en brasa ska vara mysig och avkopplande och göra en nostalgisk och få en att fundera över livet planeten jorden å universum….denna sak begränsar det…men den var fin och häftig på många sätt

 • Maria skriver:

  Hiss! Kul idé! Vacker dessutom!

 • Elina♥ skriver:

  hejsan! skulle vara supersupergulligt av dig om du röstade fem stjärnor på en eller båda av mina bikinidesigner som finns på nelly.com! ligger på topp tio och vill gärna klättra högre upp på listan ♥ förlåt för ditt besvär och ha en superfin vårdag ♥

  Länk till bikinisarna:
  https://elinaskoogh.blogg.se/2010/march/rosta.html#comment

 • Rebecca skriver:

  Hiss. Den är fin! Och annorlunda! Men klar DISS att han inte svarar på frågor.

 • Fredrik skriver:

  Hiss. Men 13000? Kom igen..

 • Sixten skriver:

  Man får vad man betalar för!

 • Häxan Surtant skriver:

  Cool

 • Bo skriver:

  Carl-Philip – Du har gjort en kopia så det sjunger om det. DISS självklart.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.