Annons

Drömmen om det perfekta träbordet

Jag har länge varit på jakt efter ett nytt köksbord. Jag vill byta ut min vita, runda och minimalistiska matplats – mot ett rejält i trä som har en riktigt patinerad yta, nästan vaxad sådan. Förstår ni hur jag menar?

Det får vara lite använt, men måste ändå kännas fräscht. Och stabilt. Så svårt att hitta det perfekta. I senaste Sköna Hem såg jag ett som på allvar liknade det jag eftersträvar, minus de väldigt breda benen. Jag är nog mer inne på lite mer modesta ben. Har ni månne koll på något sådant? Misstänker att det lutar åt ett blivande Blocket-, loppis- eller secondhand-fynd av något slag. Jag tar tacksamt emot tips.

(Bildkollage raderat pga upphovsrättsliga skäl)

Kategorier:

Kommentarer

 • Wilma skriver:

  Go for Blocket alt. loppisar. Du kommer att få ett bord med en historia, det kan inget nyproducerat som efterliknar gammalt någonsin ersätta.
  Minus är väl utmaningen (och tidsåtgången) innan man hittar Bordet med stort B. (Plus är naturligtvis den miljövänliga aspekten i att köpa second hand.)

  (Stort lycka till med din nya satsning och inriktning. Jag följer dig fortsatt med stort intresse.)
  /Wilma

 • SKÖNT HEMMA skriver:

  Förstår precis hur du menar. Själv är jag ute efter det perfekta soffbordet från 60-talet, men inte vilket som helst. Letar med ljus och lykta på loppisar, auktioner, blocket mm.

  Lycka till i ditt letande!

 • Cecilia skriver:

  Jag är inte ett stort stort fan av IKEA men hade jag velat att köpa nytt matbord hade det nog blivit Norden – som är så snyggt! Kanske kan man slipa det och så för att fixa en medfaren look?

  Själv har jag ett fint stort bord i björk från Stolab som jag gillar skarpt. Annars kan jag ju tänka mig att man kan hitta en snickare som återanvänder gammalt trä och snickrar ihop ett?

  Vilket bra namn på din nysatsning! Lycka till!

 • Hotness skriver:

  Återanvänd. Hitat en risig gammal dörr och sätt på ben och du har ett bord. Använd hamla brädor från t.ex en lada eller liknande och sen vaxar du dem för att få en yta som du lätt kan torka av och som förhindrar att vatten tränger in i träet.

 • Hem och Lycka skriver:

  Eller anlita en lokal snickare så får du det precis som du vill ha det 😉

  Mia

 • Bordet är snyggt, men jag tycker att ett par svarta enklare och moderna stolar hade varit en snygg brytning !!!!!!!!!!!

 • anna skriver:

  Var just på ett kul ställe där ditt nya bord kan stå. De jobbar bara med beg. teak (från gamla hus etc.) från ett snickeri på Java. Deras stil är massiv och lite ruff/sliten kolla in https://www.husochhem.net jag tror du gillar det. Du kan beställa ett precis som du vill.

  Mvh Anna

 • Bordet är snyggt, men jag hade tagit ett par svarta, enkla moderna stolar till bordet som en snyggg brytning, kram Marie !

 • Linas inredning skriver:

  Vilken härlig kontrast bordet blev mot det blanka vita köket, förstår att du fastnat för den stilen. Hoppas du hittar ett som faller i smaken!

 • TIPS,

  Jag har gjort det några gånger åt kunder! Köp ett gammat antikt trägolv i ek och gå till en snickare som fixar det åt dig. Du kommer inte bli missnöjd och dessutom är det ruskigt snyggt!

  Hälsningar,
  The Material Man

 • Åse skriver:

  Själv lever jag med mormors gamla gustavianska matsalsgrupp (suck!), och letar också efter nya möbler. Jag är på jakt efter ett bord med granit i mitten, perfekt för att ställa varma grytor på.

 • Åh jag förstår precis vad du menar. Våra kompisar har ett liknande bord i sin stuga. Helt nytt men ser gammalt och slitet ut. De hade turen att hitta ett utställningsbord hos Mio som inte finns i deras ordinarie sortiment. Men jag har sett att Ilva har en liknande variant i obehandlad, återvunnen teak. Du kan sedan behandla det med vax för den där mjuka känslan.

  https://www.ilva.se/produkt/38200006/flavio?maingroupurl=bord&webgroupid=

  Lycka till i jakten!

  Kram Karin

 • Speja skriver:

  Hej!
  Kan bara hålla med de som säger att du ska vända dig till en snickare, känslan att ha ritat bordet själv och ett gediget hantverk är en härlig känsla!

 • Lizaloop skriver:

  Har inte kikat in sedan namnbytet, det såg lite annorlunda ut här inne, men jag gillarnamnet, kommer bara att ta ett tag att lära sig bara!
  Smart att slå ihop förslagen sådär!
  Hoppas du hittar dig ett fint köksbord, jag skulle nog göra som många ovan säger, anlita någon duktig.. har du inga duktiga vänner som kan snickra, då kan du nog komma undan billigt och bra!

 • Inspirera Mera skriver:

  Jag ska hålla utkik och hojtar till om jag hittar något användbart. Kram Sandra

 • InneoUte-Malin skriver:

  Tyvärr ingen koll – men det är grymt snyggt! Kul att det går lite mer mot trärena ytor igen och inte bara vitt, vitt, vitt. 🙂 Det ger en naturligt fräschhet som jag gillar. 🙂

 • Sandra skriver:

  Jag tror att Room kan ha något liknande. Deras hemsida är inte alls representativ för utbudet i butikerna så kolla in när du har vägarna förbi Stockholm nästa gång.

 • saratilda skriver:

  Har precis gjort en makeover på min olivolja…Kika in och berätta om ni tycker det är tummen upp eller ner

  http://www.saratilda.blogg.se

 • Katarina skriver:

  Hej Frida, din nya sajt verkar trög… min dator hänger sig och går på högvarv när jag kommer in till dig här.

 • Linus skriver:

  Oj oj du… Jag har ett litet lager med 200 år gamla, 2 tum tjocka golvplank av gran, i stora breda kilformer och med tillhörande smidda spik. Har länge tänkt bygga mig ett riktigt rustikt köksbord av dem, men det har inte blivit av. Hm, undrar om jag kan tänka mig att göra mig av med dem… (?) 🙂

 • Karin skriver:

  Jag håller med flera andra här – om du ändå vet hur bordet ska se ut, varför inte anlita någon att bygga det just precis så? Jag har det så otroligt lyxigt att jag träffat en kille som älskar att snickra och som designar sina egna möbler. Han bygger inte ihop fortast och enklast möjliga utan han lägger verkligen tid på både utseende och funktion. Enda nackdelen är nog att han har så mycket egna projekt som tar tid att jag inte törs be honom bygga något åt mig 😉 Ta hjälp av någon som brinner för att bygga snygga möbler, du kommer inte att ångra dig!

 • ILVA har borden Anon och Silon som är rustika modeller med liknande ben som på bilder!

 • ILVA har borden Anon och Silon som är rustika modeller med liknande ben som på bilden!

 • Vill bara säga att jag verkligen gillar det nya namnet trendenser.se! Mitt i prick- och att det dessutom var du själv som kom på det gör att det känns mer personligt. Grattis 🙂

 • Madde skriver:

  Hej, jag har gjort ett liknande bord. Jag köpte ett begagnat Norden-bord från Ikea. Det gick jag lör med en kedja model mindre på för att få fram slitaget. Sedan betsade jag det med ett oljebets(om jag inte minns fel)i färgen Provence som gav det där rätta varma känslan. Jag avslutade med att vaxa det för den blanka finishens skull. Jag är jättenöjd med resultatet. Log lite när jag läste ditt inlägg. Jag gick också från det strikt vita till det mer naturnära.
  Hoppas du hittar, eller lyckas skapa, det du söker =)

 • Be någon bygga åt dig…Det gjorde vi oc jag är supernöjd!

 • Siri skriver:

  Det är verkligen häftigt med ett riktigt rustikt bord!

 • Materielltjej skriver:

  Om du har vägarna förbi Sydafrika så kan du hitta såna riktigt härliga bord! Dock ska den ju fraktas hem oxå. Minns att Springbok på Magasinsgatan i Gbg hade ngt liknande men de finns väl inte kvar tyvärr.

 • Inredaren skriver:

  Det finns en möbeltillverkare som heter Torkelson som har ett snygg bord som heter borbonne, lite vaxad och i 2 olika färger. Funkar mycket bra med vita myran stolar.

 • Charlotta skriver:

  Titta in pa 'Coco Republic' – de har flera underbart vackra bord som passar din onskan.. Anvand denna lank for att komma till deras 'bord' sida i katalogen:
  https://www.cocorepublic.com.au/cr/selections/4/main.html#page44

  Vet inte vem eller om de har Svensk aterforsaljare – jag har bara sett dem har i Australien.

  Lycka till.

  Charlotta

 • Iris skriver:

  Vi har köpt ett bord på Ilva som är just så, ett stort ordentligt träbord som ser lite använt ut då de är gjort av återvunna teakplankor. Tror bordet heter Flavio eller nåt liknande. Dock syns det knappt på Ilvas hemsida hur fint det är, och vårt e fortfarande nerpackat så det kan jag inte visa än, men så fort vi fått upp det så lägger jag upp det på bloggen så du kan se.

  kram /iris

 • Klas skriver:

  Visst är benen dominerande men bordet med stolarna har karaktär. Häe står jag, sitt ner ta en bärs och ät en blodigt biff.
  Tycker snickarn Klas

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.