Annons

Vad har du för erfarenheter av Afrika?

Som lite pausmusik medan alla gnuggar geniknölarna och funderar på passande namnförslag till tävlingen nedan så tänkte jag passa på att ställa en fråga, som rör mitt jobb. Jag arbetar ju numera som planner/PR-projektledare på 50%, och bloggar resterande 50%. I det förstnämnda uppdraget har jag fått i uppgift att med superkort varsel kolla runt lite vad svenska konsumenter tycker om Afrikansk mat och kultur. Hm. Hur sjutton gör man det på två dagar? Kollar med er såklart! Ni är om inte ett statistiskt säkerställt tvärsnitt av befolkningen så åtminstone en stor grupp trendkänsliga läsare som är nyfikna på nya influenser. Vad har ni för erfarenheter av Afrika (har ni varit där, eller har ni kanske testat Afrikansk mat på en restaurang i Sverige? Lagar ni det någonsin hemma?) och vad har ni för smakpreferenser (favoritrecept? kryddor? ingredienser? etc.). Är det en världsdel ni är nyfikna på, eller känns den svårt att greppa? Vad är din syn på saken? I’m all ears.

Kategorier:

Kommentarer

 • Anna Johansson skriver:

  Oj, svår fråga!! Jag vet inte vad jag tycker för jag har aldrig varit där. Skulle gärna åka dit på semester!

 • Cecilia Nyberg skriver:

  Alexander McCall Smiths böcker har förändrat mitt sätt att se på Arika – på ett land i Afrika skulle jag väl säga!
  Annars är min associationer en gräslig blandning av kolonialismens elände, svältkatastrofer, tyger och konsthantverk, lergrytor och mustiga maträtter. Öken. Hyddor. Kvinnor i vackra tyger. Jag ser fram emot att få min bild av Afrika väsentligt nyanserad:)

 • Malin skriver:

  Hej! Bodde själv i Uganda i 5 mån, och skulle nog mest rekommendera kulturen. Otroligt färgsprakande. Saknar trummorna ngt enormt.

  Maten var väldigt enkel, inte så mycket kryddor just i den delen av landet. Matoke (mos på gröna bananer) och jordnötssås var husmanskost.

  Kenyas kust är mer influerat av arabvärlden pga av handel. Därför blev maten mycket mer spännande, med diverse kryddor.

  hoppas det hjälper lite grann…

 • Lina i Umeå skriver:

  Själv var jag på semester Tunisien för några år sen och det ligger ju officiellt i Afrika även om det känns mer som vilken medelhavscharter som helst. Fastnade för "harissa". Jag gillar riktigt stark mat och det var en blandning mellan vitlök och chili vilket var supergott! I övrigt är jag helt novis om den matkulturen.

 • katinka skriver:

  Jag har varit i Sydafrika flera gånger och det är supergod mat, varierande. Frukter i massor, grillat, mer ris än potatis, smakrikt. Jag tror också den fantastiskt vänliga kulturen bidrar till att göra måltiderna trevliga.

 • Anna Hybrant skriver:

  Matbananer, starka färger, batik, dans, glädje,
  mycket frukt och grönt.
  Kanske främst ett enklare sätt att se på mat.
  Inget småplock utan mer en ordentlig gryta av det som säsongen erbjuder.
  Träskålar att njuta maten ur och kanske en nyfångad fisk?

 • Henrik skriver:

  Att generalisera afrikansk mat är som att generalisera asiatisk eller europeisk mail. Det går inte. Alla afrikanska kulturer har sina specialiteter och sina särsmaker. En speciell afrikansk matkultur som faktiskt finns att tillgå i allt större utsträckning i Sverige är det Etiopiska köket. Här är det mustiga grytor som äts med det syrade Injerat-brödet som bestick. Klart gott. Går man ett par 100 mil över kontinenten sydväst till Kongo-Kinshasa är det samma bas i grytan men med en gröt/stabbig kräm gjord av casawaroot som man skyfflar in maten i munnen med. Intressant. men gott? Nja.

  Andra iaktagelser från det kulinariska Afrika är bruket av stekbananer och ganska så bristfälligt kött. Men vem kan tacka nej till ett nyslaktat lam som grillats över öppen eld i gränstrakten mellan Rwanda och Burundi. En enorm naturupplevelse!

 • Nar jag var yngre och jobbade extra pa en ICA butik (10-15 ar sedan) hade jag en kollega fran Ghana, han introducerade en hel del nya produkter i butiken, ordnade fram recept och ordnade avprovning for kunderna. Det var min forsta kontakt med den afrikanska kulturen, maten och kryddorna. Just den afrikanska maten ar kanske den regionala matkultur som kanns minst kommersialiserad och minst tillganglig (jmf Asiatisk, Sydamerikansk, etc) – sa darfor kanns den otroligt spannande! Men pga av den okunskap som finns maste vi fa lara oss mer, forsta historien; se, lukta, smaka, bli inspirerad och fa lite hjalp pa traven!

 • Catrin skriver:

  Har bara varit i Marocko. Det var väldigt länge sedan men jag reste runt i en månad. Är matroad, och kommmer nästan mest ihåg matutlevelserna därifrån. Åt min första cous-cous där med en helt fantastisk köttgryta till. Åt en grymt god omelett som det var en speciell krydda i. Jagade den länge hemma sedan innan jag kom på vad det var det var för någon. Det var spiskummin. Kan slänga i lite spiskummin även idag i min omelett för att bli lite sentimental. Jag bor i Varberg. Här är vi priviligerade att ett par, med fantastiska (och tragiska) historier bakom sig, som har skapat "Afrikahuset". Där har jag en kväll ätit den godaste maten i mannaminne och njutit av deras inredning… Se deras hemsida som dock inte ger stället rättvisa. Det är ännu mer fantastiskt i verkligheten. http://www.afrikahuset.se

 • ANNIKA G skriver:

  Jag har varit i Marocko och upptäckte då en smakrik krydda som heter Raz el hanout.Den är en blandning av många olika kryddor.Köpte med hem och använde mycket i matlagningen tex grytor som förekom mycket därnere. Man gjorde en tajine…i en sorts lergryta som rätten serverades ur.Tyvärr har jag inte lyckats få tag i kryddan här hemma.Det var några år sen så det kanske går att hitta nu???

  De var också duktiga på söta bakverk som tusenbladstårta m.m….
  kram ANNIKA G

 • Johanna skriver:

  Ingen egen erfarenhet, men det är klart man är nyfiken! Verkar vara en mycket spännande kultur både då det gäller mat och annat. Eftersom Afrika är en så stor världsdel tycker jag personligen att det är lite svårt att benämna vad som är typiskt afrikanskt. När det gäller Asien tror man sig ju ha lite mer koll, men ändå tänker man mest på nudlar och friterade räkor, vilket jag inte heller tror är så representativt! 🙂

 • Pannkakstårta skriver:

  Jag har varit i Sydafrika och slogs mest av HIV-utspridningen. Det är fruktansvärt!
  Mycket fint hantverk fanns det, men jag kommer inte ihåg maten som någon höjdare. Som någon skrivit innan så skulle man behöva särskilja länderna mer så att man inte slumpar ihop hela kontinenten till ett land.

 • gagga skriver:

  Har tyvärr aldrig själv besökt Afrika, men i mitt hem finns en hel del produkter från denna kontinent. Främst tyger o korgar. Några afrikanska recept har jag nog inte prövat själv men batater (sötpotatis) använder jag ofta i mitt kök. En o annan av mina krukväxter härstammar från Afrika, t.ex. asblomman och i min trädgård blommar en vacker vit afrikansk lilja. Och afrikansk musik finns det i min gamla vinylsamling…………..

 • fr skriver:

  Jag har aldrig varit i afrika, men gillar maten. Har försökt mig på att laga det själv hemma, och varit en gång på afrikansk resturang, vilket jag tyckte mycket om.

 • Elin skriver:

  Jag lagar aldrig afrikansk mat hemma. Vet för lite om det för att våga testa och har inga bra recept. Någon som har bra nybörjartips?

 • Ramona K skriver:

  Vi gillar mat med sting och etiopisk peppar/berbere är en favorit. Många kryddor ingår och recepten varierar mycket men gott är det.
  Odlar för andra året Ethiopian Peppartree – en chilliplanta som ger massor med små bärliknande frukter med lite hetta. Köpt ifrån http://www.ortagarden.com i Vinslöv.
  En av min absoluta favorita affärer i Stockholm är African Touch på Söder – Hornsgatan. Har alltid svårt att slita mig därifrån. Har köpt massor med screentryckta kuddar och även tavlor med annorlunda ramar och motiv.
  Några meter längre bort finns affären African Art. Även där finns läckra tyger och kaftaner men i övrigt är standarden inte så hög tycker jag.
  Lycka till med ditt uppdrag
  Ramona K
  Uppsala

 • Emelie skriver:

  Jag har varit i Egypten (Hurghada & Kairo) och Tunisien, och jag älskade dessa länder! Mest Egypten. Det var häftigt att möta en annan kultur och i Kairo fick man verkligen en insyn i kulturen, maten och människorna. Till Egypten skulle jag gärna åka igen. I Tunisien fanns en krydda, Harissa, som de använde i det mesta vad gäller matlagning. Mycket starkt, men gott!

 • Sarah skriver:

  Jag har aldrig varit där, är riktigt nyfiken men samtidigt rädd. Vågar man åka dit, är det safe eller är jag bara fördomsfull. Okunnig kan man nog sammanfatta det…
  Lycka till med arbetet och skönt att höra att du har hittat nytt jobb så snart, fast det trodde jag hela tiden! Du är grym

 • Fia Eriksson skriver:

  För några år sedan, när jag forfarande bodde i Gällivare, var min familj s.k värdfamilj åt en familj från Eritrea. Kvinnan i familjen var otroligt duktig på att laga mat, och jag minns särskilt en härligt kryddig gryta med kyckling och tomater i, som hon brukade göra. Har för mig att grytorna kallas "tsebhi" om jag inte minns fel.

 • Jane skriver:

  Var i Sydafrika (Johannesburg & Kapstaden + privata logder) för ett par år sedan, det var kärlek vid första ögonkastet.

  Mitt starkaste intryck av Sydafrika var att det kändes om att vi kom "hem". För oss var natura med bergen, havet och de vilda djuren, de rika kulturlivet, mate & vinerna men också människor det som vill imponerades av. I Sydafrika upptäckte vi att man kan finna mat från världens alla hörn, med ett otroligt varierande utbud. De flesta vita sydafrikaner äter någon sorts kött med pommesfrites och ev någon grönsak. De flesta färgade Sydafrikaner äter ris och mielie (majsgröt) som serverad i många olika varianter.
  I Sydafrika äter man ofta kött barbecue (braaivleis eller braai=grillmiddag). På gatorna och i butiker kan man handla torkat kött som kallas för biltong. Biltong vara gjort av olika typer av djur t ex kudu, krokodil,struts eller imala(hjort). Impala och kudu(hjort).

  Ofta kan man se ordet "line fish" på menyn, detta innebär att det dagsfärsk fisk & skaldjur. Utbudet av fruk är mycket stort och används mycket som efterrätt på såväl billigare som exlusiva restauranger.

  I en del restauranger som själva ej har alkoholrättigheter kan man som kund ta med sitt eget vin.

  Vi rekommenderar att man besöker minst en vingård, för att smaka på någon av alla Sydafrikas berömda viner. Och handla gärna med hem, det är populärt.

 • Anonym skriver:

  Jag tycker det pratas om eritreansk mat här och var

 • Malin G skriver:

  Rent generellt ligger det väl inte i tiden att tänka Afrika, vare sig när det gäller mat eller influenser i inredning. När det varit kryddat (inredning) har det mer gått mot influenser mot Asien. Vad jag kan komma ihåg var den senaste trenden som inkluderade Afrika på 80-talet,i början av 90-talet, då det var mycket färger och en genomgående afrikansk känsla. Då lyftes även modeller som Iman m.m. Jag tror oroligheter spelar in på hur vi tar in dessa influenser eller ej.

 • Tove skriver:

  Det som slår mig är att afriak som ju är en värdsdel alltid blir omnämnt som en helhet, som ett enda land men det finns otroligt många olika kulturer i hela världsdelen Afrika. Norra Afrika är mycket annorlunda mot exempelvis Zanzibar eller Kenya, Somalia är annorlunda jämfört på precis samma sätt som vi tycker att Sverige är olikt andra länder i Europa.

  Jag tänker dock att bilden jag har är mycket mångfacetterad. Den pendlar från en fin beskrivning som ovan till att handla om apartheid och förtryck och massmord och pågående krig.

  Sista tiden har jag läst en del skönlitteratur som berör ämnet "en halv gul sol" och "Mister Pip" intressant läsning. Det är som vanligt mycket man inte visste.

 • Livet i byn skriver:

  Jag har varit till Afrika som ung. Men jag minns inte mycket annat än att vi åt gult ris ;0)

  Vi lagar aldrig Afrikans mat hemma, men jag skulle gärna kunnat tänka mig att prova.

  ~Livet i byn

 • Jessica skriver:

  Det jag undrar mest över är varför Afrika jämt och ständigt behandlas som om det vore ett land och inte en kontinent. "Vad tycker ni om Afrika"? Det är ju som att säga "Vad tycker ni om Europa", eller? Det är så himla många länder och de är säkert väldigt olika allihop. Det finns ju ett flertal länder i Europa som startar krig mot varandra för att slippa vara en enhet. Säkert är det därför det startas så väldigt många konflikter och krig även i Afrika. Jag vet inte särskilt mycket om Afrika, det jag vtt är att det inte är ett land, utan en kontinent, och som sådan säkert väldigt mångfacetterad.

 • Lena Grön skriver:

  Min enda erfarenhet av Afrika är Egypten och den nordafrikanska matkulturen hänger ju mycket ihop med den i mellanöstern, turkiet och grekland ungefär. Dock fullkomligt älskar jag den typen av mat!!! Mmm!

  "Typisk" afrikansk mat associerar jag till härliga mustiga köttgrytor i kombination med söt frukt osv. Tänker även på majsbröd.. Jag har "vuxit upp" med så kallad etiopisk pepparsås, fast en försvenskad variant. En sorts köttfärssås med het chiliblandning ("etiopisk peppar") som erveras med bröd, russin och skivad banan. Nåt liknande (men lite mer raffinerat) åt jag en gång på Restaurang Simba här i Gbg – fantastiskt gott!!!

 • Lizaloop skriver:

  Jag har bara varit i marocko och det godaste jag åt där var faktist stenugnsbakad pizza…
  Provade inte så mycket typiskt afrikanskt faktist så jag var nog ingen som är bra på att uttala mig!

 • Catarina skriver:

  På resa i Marocko minns att vi åt en gryta med plommon som tillagats i en takine, väldigt gott. Det är väl mest det jag förknippar med marockansk mat, lergrytor och takiner.

 • Jag har själv aldrig varit i Afrika men jag tycker att det verkar svårt att "klumpa i hop" afrikansk mat i ett svep. Jag tror att det skiljer sig minst lika mycket som euopeisk mat eftersom antalet länder och kulturer är så mångfaldigt.

  Jag skulle själv inte köpa hämtmat eller laga afrifansk mat hemma för jag associerar inte till det alls. Tyvärr!

  Kanske skulle man kunna lansera tex Sydafrikansk mat som det skrivits ganska mycket om på sistone. Inte mycket input tyvärr.

 • Ida skriver:

  Jag har varit i Sydafrika, Botswana och Namibia och det var den underbaraste resa jag någonsin har gjort. Jag längtar tillbaka dit och hoppas jag har möjlighet att kunna åka dit igen. Speciellt Sydafrika är helt fantastiskt! Det finns så mkt att se och kulturen har en väldigt stor mångfald vilket gör att man kan upptäcka hur mkt som helst! Jag kan inte sätta fingret på vad som gör Sydafrika så fantastiskt men det fanns oändligt med saker, platser och människor att upptäcka! Dessutom har de väldigt mkt fint hantverk/inredning 😉 som man bara vill fylla en kontainer med och skeppa hem!

 • Mia skriver:

  Hej!

  Jag är väldigt intresserad av Afrika. Min övriga familj har rest en del där men inte jag. Afrika är väldigt anonymt när det kommer till mat jämfört med Asien och Sydamerika. Promota Afrika mer!

 • Nina skriver:

  Jag kan väldigt lite om den världsdelens matkultur. Så det är ju riktigt pinsamt för trots att jag inte vet ett skit så känns det inte alls som om den maten är särskilt nära min smak ??!! 🙂 Förutfattade meningar? Jag?! 🙂 *host*

 • Bröllopsbloggen skriver:

  Afrika är ett av de länder ja vill veta mera om härliga färger coola djur en dold pärla man sällan hör possitivt om mest svält och dystert

 • InneoUte-Malin skriver:

  Hmmm… Svårt! Afrika är i mina ögon väldigt stort och mångtydigt och svårt att uttala sig om som helhet.

  Jag har varit i Egypten – mest med mat a la Europa tyvärr – och på Mauritius – som kanske inte är så typiskt afrikanst med sina stora indiska influenser. Skulle gärna åka till fler ställen – såsom Tanzania, Kenya, Seychellerna och Sydafrika.

  Min kunskap om afrikansk mat är väldigt begränsad. Jag gillar det som jag förknippar med nordafrikansk mat – med diverse milda men ändå smakrikt kryddade smårätter, couscous etc. Annars tänker jag mest på långkok och grytor med potatis – och det är jag inte så förtjust i och den associationen kan vara helt fel. 🙂

 • Sara skriver:

  Jag tänker kryddor, kanel, spiskummin, frukt i mat, vama toner, bazarer, te, kameler.

 • Jag är supernyfiken på Afrika! Tycker det är kul att det börjar kommer allt fler resemål i charterbolagens utbud till just Afrika, har alltid velat åka dit. Men jag tar gärna det säkra före det osäkra och åker charter. För mig är det viktigt att kunna koppla av, sola, bada och äta nya maträtter med spännande smaker. Maten är jätteviktigt för mig när jag äter på semester, jag testar gärna nytt. Kanske är vi på väg mot ett större Afrikaintresse i Sverige? Det har varit mycket Asien vad gäller resor och matinfluenser, jag är på för ett byte och Afrika ligger i topp på min lista.

 • Noll koll !!! men jag älskar utländsk mat lika mycket som svensk. Stort begrepp det där men "afrikansk mat", hälsar Marie på Minana design (f.d DESAJNA)

 • ANNAANNA skriver:

  Jag har vänner från Kenya och älskar den mat de bjuder(bjudit) på, bönor, rotfrukter etc. All mat är så färgstark och smakrik utna att för den skull tvunget vara superstark eler vitlöksångande.
  Som vegetarian är Kenyansk mat heeeeelt suverän.

 • Proforma - Irene skriver:

  Jag har aldrig varit i Afrika så jag känner väldigt lite till om maten. Eftersom det är en så stor kontinent så skiljer sig maten säkert år precis som den gör i Europa så jag tror inte man bara kan benämna det som "afrikans mat". Man säger ju aldrig "europeisk mat".
  Jag tänker i alla fall på Tabbouleh, sallad på bulgur och färska grönsaker, vilket är jättegott. Det gör jag en del själv.
  Sedan känner jag till potjie, som är en sydafrikans järngryta man ställer över öppen eld. Det är så långt mina kunskaper sträcker sig 🙂
  En länk till dig : https://www.taste-africa.com/index_swe.php

 • Jessica skriver:

  Min sambo har – men inte jag – varit i Afrika, Sydafrika närmare bestämt. Det jag blev förvånad över var att det var så mycket sea food där, fisk och skaldjur. Hade jag inte anat! För mig är just Sydafrika förknippat med goda viner. Resten av kontinenten vet jag inte mycket om, tyvärr.

 • axelina skriver:

  Jag har aldrig varit i Afrika men det är ju en hel världsdel! Det finns ju så många länder där med olika kulturer, språk, människor, klimat, miljö, etc. Kan vara enorma skillnader. Tycker att det är en spännande världsdel med både mycket resurser samt tragik med krig o fattigdom.
  Jag har ätit etiopisk mat på restaurang i Sthlm, mycket gott! Har även en vän vars man är från Tanzania, han lagar ibland mat från sitt land. mkt gott! Annorlunda och känns som stor kontrast mot vår svenska husmanskost.
  Afrika- då tänker jag på kryddor, safari och färgglada kläder!:)

 • karola skriver:

  Jag brukar laga köttfärs africana….köttfärs med massa curry….och tillbehör som mandariner, cocos,chutney, jornötter, bananer…och ris därtill mums Men vem vet det kanske är en försvenskad rätt??
  gott iallfall. Lycka till! Vi njuter för tillfället av hawaiiansk kost 🙂

 • Anna W skriver:

  I vintras hade jag förmånen att få fira jul och nyår i Sydafrika, och det är verkligen ett fantastiskt land! Det jag blev mest försälskad i var kombinationen av bra klimat, avslappnad atmosfär och grymt utbud på alla plan! Maten var underbar och Sydafrika har riktigt bra råvaror i form av kött och grönt. Därför passade jag, som i vanliga fall inte är någon köttfantast, på att äta stek, kudo, struts, impala och faktiskt till och med krokodil! Utöver maten är ju Sydafrika dessutom ett vinland av rang, och jag hann njuta av både röda och vita viner från trakten genom en vistelse på vingård. Den inhemska druvan Pinotage är utsökt! Mitt första möte med Afrika, och Sydafrikas mat- och vinkultur, lämnar mig därför törstandes efter mer och jag vill definitivt åka tillbaka igen!

 • Siri skriver:

  Hej! Jag är född i Etiopien,mina föräldrar bodde där sammanlagt 11 år. Vi äter ofta etiopisk mat,som är mycket god och stark.
  Rätten heter Pepparsås och till den äter man ett bröd ,som ser ut som pannkakor-det heter Injera.
  Krydda som används är Etiopisk peppar och den har min sambo lärt sig att tycka om att ha i marinader,hemmagjorda hamburgare osv.
  Vill du veta mer så kan du höar av dig!
  Kram!

 • Siri skriver:

  I Stockhol nära "svampen" finns det Etiopisk resturang, Uppsala har också en. Det är så gott! 🙂

 • Siri skriver:

  I Stockholm nära "svampen" finns det Etiopisk resturang, Uppsala har också en. Det är så gott! 🙂

 • Lina skriver:

  själv har jag varit i kenya, tanzania, malawi, zambia, zimbabwe, botswana, namibia och sydafrika.. och jag älskar de alla! 😀 men de är så himla olika.. det finns mycket härlig kultur! dans, konst, hantverk.. men jag hittade ingen mat som jag fastnade för.. getsoppa var helt enkelt inget för mig.. 😀 men däremot är jag mycket förtjust i den marockanska mat jag haft tillfälle att prova.. jag har också druckt många utsökta viner! både under min resa och här hemma i sverige.. kan varmt rekomendera att besöka en vingård, åka på safari och kryddön zanzibar..

  värt att kolla upp: den sydafrikanska konstnären carrol boyes.. fantastisk!

 • Anna-Karin skriver:

  När jag var i Egypten trodde jag att jag var i Afrika men det visade sig att Sinaihalvön tillhörde Asien, vilken besvikelse. Annars var jag på en Gambiansk bröllopsfest i början av 90-talet och minns en gryta med lamm och kål som var väldigt god och en dessert med ingredienser som naturell yogurt, cous cous och vaniljsocker.

 • Elisabeth skriver:

  Jag har varit i Kenya och Tanzania.Båda resorna var fantastiska på olika sätt och jag kan varmt rekommendera resor dit. Dock ej för maten, den var inget märkvärdig. Ett besök på en etiopisk restaurang i Sthlm var ej heller minnesvärd å matens vägnar, spännande men lite för mycket röror.

 • Frida skriver:

  Jag har bara varit i Sydafrika. Det är ju inte riktigt det riktiga afrika som folk tänker på kanske. Men där hade de väldigt mycket vilt på menyn. Det kändes väldigt svenskt på nåt sätt. Grytor och goda såser var ett vanligt inslag. Vet inget om kryddor dock. Det som slog absolut hårdast var torkad mango och mango i allmänhet. I LOVE! De åt även avokado som vi äter frukt här hemma. När det är säsong har de ju allt man kan tänka sig. / Frida

 • Elin skriver:

  Det tråkiga med Afrika är att man inte känner till någon historia. Och med historia menar jag inte "de vitas" intåg och krigen som rasat sen dess.
  Arabdelen av afrika kan man ju en del om (ex Egypten, Tunisien.) Men restena av Afrika är för mig helt blankt.

 • Emma M skriver:

  Afrika är ett väldigt vitt begrepp, och känns väldigt varierande i både kulturer och mat etc. i norr har vu ju marocko tex, med mustiga grytor med frukt, mandel och cousvous. i sydafrika grillkulturen och de pulserande storstäderna som kapstaden. men sedan, allt däremellan är ju som ett tomt hål! vi vet alldeles för lite om afrika! är det bara krig där i mitten, svältande barn och öken? det behövs mer info för att ta bort våra fördomar!

 • Åsa Kjellberg skriver:

  Precis som alla andra – Afrika är så stort men så spännande. Många kryddor vi använder kommer däärifrån utan att vi tänker på det. Har bara varit på Afrikansk restrurang ett fåtal gånger men maten är verkligen en sensastion varje gång. Jag skulle gärna vilja äga en receptbok med recept från olika delar från Afrika för det finns enorma skillnader i matkultur, goda skillnader menar jag då! Sugen jag blev på att leta upp Afriikanska recept, får googla lite och se vad jag hittar. Åsa

 • Cecilia skriver:

  Jag har varit i Sydafrika samt Marocko – fantastiska ställen båda två. Dock, som flera påpekat, finns det inte ett afrikanskt kök eller en kultur…

  Nordafrikanska smaker som mynta (speciellt i thé), koriander och andra örtkryddor samt couscous och tagine(grytor) är supertrevlig mat och inredningsmässigt är skinnpuffar i klara färger och härliga metallbrickor samt marockanska théglas fantastiskt! Marocko är ett land där alla är vänliga och artiga. Här dricker man ju inte alkohol särskilt mycket.

  Sydafrika handlar om ännu klarare färger, ännu gladare människor och härlig afrikansk musik! Musiken av grupper som Freshlyground är fantastisk, färgerna återfinns i flaggan och i alla härliga produkter som tillverkas av utsatta människor (ex. http://www.monkeybiz.co.za) samt på husen i kåkstäderna. Maten är en härlig mix av grillat (braai) samt härliga grönsaksgrytor (typ södra USA:s soul food) och exotiska anrättningar såsom antiloop-carpaccio. Gott vin finns det i överflöd i Sydafrika också, i vindisktrikten (ex. Stellenboch) ser man mer franska influenser och europeiskt kök. I Kapstaden vid havet finns mycket fisk och skaldjur.

  Hoppas att detta kan vara till någon hjälp!
  /cecilia

 • Kultursvar? Många växter kommer från Sydafrika. Snittblomman Protea är nationalblomman.
  Många amaryllislökar odlas där.
  Pelargonerna kom med Ostindienfararna till Europa på 1600-talet.

 • Lina skriver:

  I ett rosa lull-lull… utan politik eller krig

  För mig är en del av Afrika min barndom, jag känner mig hemma där. Jag älskar dofterna, rytmerna och färgerna. Gå på marknader och pruta. Folk är oftast så vänligt och har en känsla för humor. Varje gång jag har åkt tillbaka har jag kommit hem. Jag passar in. Där är livet så mycket mer än här.

  Den "andra" delen av Afrika är för mig min dröm. Att leva livet. Att få uppleva respekten, beroendet och närheten till naturen. Skratten. Familjen.

  Jag äter mer än gärna mat från Afrika, men då för mig den delen av Afrika jag känner mest till, norra. Jag gillar hur de serverar och äter. Länge. Mycket. Med kärlek.

  Jag har turen att ha flertalet kolleger från Afrika, de lever upp till den svenska myten om Afrika. Jag har också oturen att arbeta med flera kunder i ett tjugotal Afrikanska länder, de lever tyvärr också upp till den andra svenska myten om Afrika.

  Jag inspireras av deras sätt att leva och se med/på naturen, om jag tillåts generalisera grovt.

 • Kristin skriver:

  Jag har jobbat i Tanzania och bodde i en by på steppen vid Kilimanjaro och på Kilimanjaro. Maten består där av en bas av lök, tomater och morötter som får koka ihop på trestensspisen. Sedan tillsätter man det man har, oftast bönor, ibland kött (allt på djuren används). Grytan äts ihop med ris (om man har det lite bättre) eller ugali (en stabbig gröt av majsmjöl). En annan maträtt som äts vid finare tillfällen är Pilau som är ris, kött och kryddor (äts på skolavslutningar och bröllop). De använder mycket olja i maten.

  Det som slog mig var att alla var otroligt vänliga, hjälpsamma och hårt arbetande. Då de inte träffar en musungo (viting) så ofta var de väldigt nyfikna.

  Tyvärr var det många

 • malin björling skriver:

  Jag är nog lite tvärt emot för Afrika intresserar mig bara på tv. Gillar elefanter, tigrar osv men är livrädd för alla andra äckliga saker som finns där som ormar, skorpioner och spindlar ( jaha?! finns de i alla världsdelar?!) Har ätit kyckling med en god etiopisk krydda som heter Berbere men jag tror att receptet var lite sverigeanpassat. Nej, det stora, mystiska Afrika får vänta ett tag till på mitt besök.

 • Josefin ♥ skriver:

  Jag var i Tanzania och Zanzibar i mars, det var fantastiskt hela resan. En sak jag speciellt minns var hur bra dem lyckades med riset hela tiden! Perfekt kokat, inte torrt eller någonting. När vi bodde på lodgerna till safariparkerna var det oftast bufféer och då serverades det en massa olika saker. Men av alla lodger vi var på så fanns det några grunder de flesta hade på sin buffé och det var: grytor, kött, stekta morötter och sparris, ris, omeletter, vitt bröd, oliver (bland salladen).
  När vi åt på en privatägd liten restaurang så fanns det ingen meny utan han hade gryta och stekta bananer.
  På Zanzibar åt jag nästan varje dag ris med catch of the day. "Catch of the day" var fisken de fått för dagen, och det var en fisk jag fick 6/7 gånger då jag åt men minns tyvär inte namnet.
  En dag hade de en buffé med lokala rätter från Tanzania och då dominerade banangrytorna och mycket friterat. Sesamkex och en massa mer fanns det till efterätt förutom den gigantiska exotiska fruktbuffén som varje dag serverades.
  Det jag minns speciellt från Zanzibar var marknaderna fyllda med frukt (alla var pefekt mogna och et fanns mycket exotiskt), fisk (allt från svärdfisk till bläckfisk) och kryddorna.

  Ursäkta för ett ganska osammanhängande och förvirrande stycke men hoppas du snappar upp någonting. Skriver igen om jag kommer på något mer!

 • Inspirera Mera skriver:

  Vad härligt, jag ser att du fått massor av bra tips. Har tyvärr ingen egen erfarenhet av Afrika, men vill gärna resa dit någon gång i framtiden.
  Kram Sandra

 • kickan skriver:

  Min sambo jag lever med sedan 10 år tillbaka träffade sin exfru i Afrika när han var där och arbetade 2år. De var gifta i 12år och har 2 barn tillsammans. Därför är det ett inslag i mitt liv som numera ses rätt så självklar. Mat som funch, olika köttgrytor, afrikanska piroger och friterade korvar rullade i en speiell deg. Mycket kyckling och stark mat!
  Mums!

 • elke schroeter skriver:

  hej, bodde i uganda sommaren 2004 för att skriva mitt ex-jobb (child-education and health care centre for children suffering from aids – http://www.kiakoo.com)

  det var underbart och jag tycker ALLA måste åka till afrika någon gång i livet. man får en hel ny perspektiv på livet och dess motgånger samtidigt som jag blev avundsjuk på deras otroligt positiva syn på livet och människorna. sedan blev jag helt upphetsat när jag var på chakula i stockholm som servera mat från östafrika – kändes sm om man fick åka tillbaka för en liten stund ( det fanns tuster-ölen jag hade druckit, det fanns chapati det fanns curryn etcetc..och till och med waragi i påse…)

  bästa recepten som jag lagar själv när jag får bortalängtan – fruit-curry med bananer, papaya, mango och groundnuts(sesam + jordnöttermassa)samt kokosmjölk som serveras med antingen kokbananer eller pocho(majsgröt) eller ris(när det ska vara enkelt)

  lycka till
  elke

 • Sara skriver:

  Svårt att säga att något är "afrikanskt" när det är så stora skillnader mellan länderna på den afrikanska kontinenten.
  Min erfarenhet är från Nordafrika och maghreb, med mat som couscous, taboulé, lamm och bönor. Söta bakverk i vackra färger, "souks" de vindlande marknaderna och folkmyllret…

 • Sorry Frida – inte min scen alls så inget skoj att bidraga med i detta fall. Lycka till med projektet!

 • Jenny skriver:

  Jag har varit i Egypten, Sharm el sheik, och Tunisien, Sousse. Jag gillar verkligen nordafrikansk mat! Åt mycket kyckling och fisk. Mycket kryddor! Att sedan strosa omkring på marknader och basarer och försöka hitta de kryddorna man gillade och köpa med hem… Mycket färger. Mycket smårätter. Man gör en beställning på en rätt, men så belamras hela bordet av små skålar med massor av tillbehör! Himla trevligt!

 • Therese skriver:

  Var i Tunisien för några år sedan och fick där smak för couscous smaksatt med kanel och chili….det var en fantastisk upplevelse och det är något jag fortsatt smaksätta mat med då och då…kanel har alltid bara varit "bullar" för mig. Sen var ju harissa gott, brukar göra varma painini med tonfisk och harissa- mums! Sött te var något annat man kom i kontakt med dagligen under sin semester i Tunisien, men det var si och så där….

  Kram Therese

 • Anonym skriver:

  Tyvärr ej varit i Afrika. Men har vänner som varit i t ex Etiopien så ibland "måste man" äta injera. Inte så gott men det finns rest. i Stockholm.
  Annars tänker jag på kryddrik nordafrikansk mat. Jättegott! Men det tänker jag har kommit åtminstonde till mej via Frankrike.

 • e skriver:

  Omöjlig fråga. Vilken del av Afrika? Det är ju sådana gigantiska skillnader.

  Mina egna erfarenheter och syn är en blandning av doften i marockanska souker, böneutropare, stark harissa, sydafrikansk lyx, sydafrikansk misär, starka färger, starka kvinnor, hamammer, prutande, sand,drömmen om safari, det koloniala Mitt Afrika. Sammanfattningsvis en färgsprakande palett. Tycker det finns för lite afrikanska influenser på svenska restauranger oavsett vilken del av afrika det gäller.

 • Filippa skriver:

  OM du vill veta lite mer kan säkert tex Fatou/ Tonårsmorsa http://www.tonarsmorsa.se hjälpa till. Hon har band till Gambia.

 • Jenny skriver:

  Hej Frida,

  Tack för ditt kameratips, men den du förslog kostar en del väl…? Jag tänkte en i 5000-7000klassen, har du ngn bra budgetmodell att rekommendera?

  Om afrika & mat: har aldrig varit i afrika och jag får inga smakassociationer, allt jag kommer att tänka på inser jag hör till asien..

  Lycka till på ditt nya jobb =)

 • Jag har varit i Botswana två gånger, men hälsat på vita vänner så jag har ingen bra erfarenhet av den "verkliga" matkulturen. Det som lockar mig med Afrika är de stora vidderna, den enkla livet och framför allt djuren. Jag har också varit i Tunisien, där är det främst de mustiga färgerna i mattor och inredning som känns speciellt. Och ett myllrande folkliv. Om jag tänker på mat så får det nog bli just ordet mustigt och kryddigt som ger den rätta känslan. Och grillat under bar himmel.

 • Sara F skriver:

  Hej!

  Ett tips om en driftig tjej från Gbg som driver ett barnhemmed skola i Ghana. Besök hennes hemsida!…och sätt gärna in en slant till hennes fortsatta arbete: https://www.emelieighana.blogspot.com/

 • Linda skriver:

  Om du är i Stockholm skulle jag rekommendera restaurang Jebena som ligger nere i Rådhusets tunnelbanestation. Fantastiskt god Eritreansk mat! Injera,(syrat bröd) och olika grytor och röror!

 • irene skriver:

  hej!

  Jag har varit i Gambia och Nigeria,
  Har en dotter på 5 med en man från nigeria och en dotter på snart 1 år med en gambian och själv är jag 23, någon som varit där??? skulle vilja lära mej laga maten, någon som vill hålla mailkontakt o lära mej recept???
  ///[email protected]
  >///

 • Linda skriver:

  Jag har varit i Afrika 4 gånger, Marocko, Gamiba och Tanzania två gånger. Vad jag kan säga av mina upplevelser är att det är en väldigt färgstark kontinent som har hur mycket som helst att erbjuda. Människorna är väldigt väldigt trevliga och öppensinnade och vet mycket mer om oss än vad vi vet om dem. Vad som också är slående är att Afrika är väldigt stort och kulturerna emellan är väldigt olika, man har olika seder, bruk, mat, religion och mentalitet. Något som jag gillar med maten framför allt är att man äter med händerna och delar mycket mer med varandra än vad vi gör här. Middagen blir en upplevelse. Första gången jag kom på marken i Tanzania var överväldigande, softer, människor och liv över allt. När man är van med torra Sverige så blir det en väldig kontrast. Och självklart som europe får man många tankeställare när man får se mycket fattigdom, men också väldigt stora klyftor. Att sammanfatta det är att man måste bara uppleva det själv, och det tror jag gör en väldigt gott som människa också. Vi måste börja öppna upp ögonen för Afrika, för maten, människorna och naturen såklart.

 • Stina skriver:

  Det finns så mycket att älska med Afrika. Länderna i Afrika är ju såklart som dag och natt men det finns så mycket intressanta kulturer, konst, musik, mat och natur. På min blogg kan ni läsa mer om lite allt möjligt, mycket med inspiration från Afrika.

 • TP skriver:

  Från egypten gillar jag vinbladsrullarna otroligt mycket.

  Jag var i uganda 2006, ute i bushen, så det jag tänker på när jag tänker Afrika är pumpa vatten ur brunnar, lerhyddor, färstarka slitna tyger, röd sand, sandaler som är gjorda av typ gummi och bilbälte ser det ut som;) och barn som dansar och sjunger på skolgården. Maten jag uppskattade mest där var nog chapati, jordnötsröra och mthoke.

  Good luck!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.