Annons

Flingsalt och bordsservering – hur gör du?

Alla som känner mig vet att jag är svårt beroende av flingsalt och att jag därför har testat alla nya fantasifulla smaker som lanserats den senaste tiden med ett barns iver. Inte hjälpte det heller att jag tidigare jobbade på den reklambyrå som gör förpackningsdesignen och kampanjerna för Santa Marias dito. Tro mig, jag har provat det mesta. Havssalt, Smoked, Citrus, Rosmarin, Chili och nu även den senaste i raden – ett salt med smak av Karl-Johan från Falksalt (som dessutom kommer i en väldigt söt retroburk). Lite nyfiken är jag dock, på en annan sak än själva smaken. Hur gör du när du serverar flingsalt. Direkt ur burken, eller från en speciell saltpuck? De två i keramik som du ser på bilden nedan kommer från Bissa som jag bloggat om innan (pris 140 kr per skål). Berätta, jag är nyfiken!

Foto: Frida Berglund, Husmusen.blogg.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Vi har en liten skål med lock i keramik, från Minh, som vi har flingsaltet i. Jag har också blivit smått beroende av det, det är så gott!

 • Torun skriver:

  Jag är så slö nuförtiden; serverar saltet i dess burk. Har fastnat väldigt mycket för röksaltet!

 • Lina i Umeå skriver:

  Om förpackningen är snygg nog att den tål att stå framme så får den göra det. Falksalts retromönster är ju superfint, men en ful JoZo-förpackning i papper eller plast skulle aldrig få stå framme på mitt köksbord särskilt länge.

 • Vi har en fin liten keramikburk med vanligt flingsalt. Är det verkligen gott med olika smaker på saltet?

 • Maja/Cactusvit skriver:

  Även om Falksalt har snygga förpackningar så har vi vårat flingsalt (mycket viktigt att ha hemma, hihi…) i de små låga savoyvaserna. Hoppas påsken har varit bra, kram Maja

 • Jo skriver:

  Jag är själv fast i flingsalt-träsket och har små skålar med olika saltsorter. Bland annat har jag ett antal av de allra minsta Fuga-skålarna, de passar perfekt! De finns ofta att köpa på Tradera för en billig peng, och då kan man ju köpa på sig ett par! 🙂

 • Johanna skriver:

  Visst är det kul med salt som krydda, kruxet är ju bara att ju fler smaker man börjar tycka om ju fler skålar behöver man ju och sen blir det plötsligt svårt att hålla isär alla smaker (alla har ju inte olika färg trots smaksättning). Därför behåller jag dem i sina ursprungsförpackningar och lägger fram rätt smak till rätt rätt (allt passar ju inte ihop heller) efter behov i en liten kopp utan öra som jag fyndat på loppis.

 • Malin Björling skriver:

  Hej, jag kan tipsa om att gå på lerkurs, man kommer hem med en hel drös fula saker som man kan ha salt i, man har skapat dem själv och de blir speciella.

 • Nina skriver:

  Vilken lurig fråga för mig som inte ens testat flingsalt!! HA HA! >=) Har jag bott under en sten eller?

 • Victoria skriver:

  Är också smått beroende av flingsalt. Har fått för mig det är nyttigare än vanligt salt…. 🙂

  Till matlagningen använder jag en saltkvarn från Santa Maria som vi fyller på flingsalt i. (Det var flingsalt i den när vi köpte den, så det blir lite större bitar) klockrent för matlagningen, Kan verkligen rekommendera det!!!

  Sen har vi även en svart skål som är vit på insidan som passar klockrent till vårat porslin.

 • Eva skriver:

  Här serveras flingsaltet på små glasfat från Ingegerd Råman… jättefina för detta tycker vi.

 • Smulan skriver:

  Hmm, måste erkänna att flingsaltet ligger i en äggkopp. Men måste nog skärpa till mig lite…och även utforska saltvärlden. En liten fråga. Du tar otroliga bilder, vilken kamera har du? (förstår såklart att det inte bara beror på kameran 🙂 men den betyder en del iaf. Är nämligen på väg och köpa mig en systemkamera men fastnar i djungeln av alla val.)

 • Lisa skriver:

  Jag gillar inte att flingsaltet står framme och blir smutsigt och att alla gräver med fingrarna i det. Jag vill ha burk med lock och en sked. Jättekonstigt för jag har verkligen ingen bacillskräck annars 🙂

  Jag tror det är sen hittade en snus en gång i en flingsaltburk på krogen.

 • J skriver:

  Jag har mitt flingsalt i äggkoppar.Dock rätt fult äggkoppar… men det är rätt storlek på dem. Men nu blev jag sugen på att leta finare skålar att ha det i.

 • Milla skriver:

  Jag har flingsalt i en sån där lite högre, enkel värmeljuskopp i glas från Ikea. De kan man ha till allt möjligt men jag en med till 1/4 fylld med flingsalt som står i min utdragbara kryddlåda. Inte stå framme och samla damm… Kul fråga!!

  Hälsningar, Milla

 • Milla skriver:

  Gott!

  I en liten skål för min del… OM jag har det hemma, lite dyrt tycker jag…

  Kram

  från snåljåpen

 • Små vita skålar (just nu: vanligt, citron och rosmarin) som har funnits i huset så länge så jag inte minns var de kommer ifrån.

 • Mia skriver:

  Japp totalt beroende av flingsalt jag med, dock har jag itne varit lika modig som du och provat andra sorter men det ligger på att göra listan=) Superfina flingsalt krukor, jag köpte små i rosa och vitt från Bruka som jag använder men de är på gränsen till för små! Såg att det fanns fina i bra storlek från Matteus som jag skulle kunna tänka mig!

  Trevlig fortsättning på påsken=) Kram M

 • Linda skriver:

  Jag har mitt flingsalt i en söt liten pressglas"skål". Jag var på samlarmarknad i fredags, där fanns det många söta små skålar med pyttesmå skedar till.

  Kram Linda

 • Kristina skriver:

  Håller med Linda ovanför. Det är det lilla skeden i skålen som gör skillnad om det blir en snuskburk eller inte.

 • Maria skriver:

  Jag är också beroende av flingsalt (2000-talssyndrom?), och har mitt vanliga i en liten rökfärgad glasskål fyndad på loppis. Trots att jag vanligtvis är en sån som provar allt med nya smaker har jag inte kommit mig för att testa de smaksatta än, det måste jag ju göra nu inser jag!

 • Finna skriver:

  Tack för besöket hos mig!! Jag är ingen expert på vett och etikett, men jag tycker att flingsaltet kan serveras direkt ur burken – de brukar ju vara så dekorativa i sig. Och då framgår ju även vilken smak saltet har. Annars är ju "puckarna" väldigt dekorativa, om man vill lyxa till det. Det finns ju även andra små skålar som alternativ.

 • Anonym skriver:

  Jag har mitt i två små och låga skålar från Ittala. Ett vitt salt och ett väldigt gott svart salt. Det svarta hittade jag på Grandma's.

 • Josse skriver:

  Jag bruker ha mina kryddor i en liten gjutjärnsgryta från Skeppshult. Den har ett tillhörande lock också så det ser verkligen ut som en liten gryta. Kul grej att ställa fram på bordet när vi bjuder hem folk!

  https://www.presenteriet.se/93-skeppshult-minigryta-med-lock.html

 • Magdi skriver:

  När jag väl saltar extra på maten så blir det flingsalt, vanligt neutralt utan smak. Jag vill gärna ha en sked i så att folk inte är där och gräver med fingrarna. Jag har saltet i saltkaret Twist från Georg Jensen.

 • Christina skriver:

  Jag har salt och peppar i kvarnar från Peugeot! Inte så fantasifullt men det funkar utmärkt!

  https://www.prokok.se/peugeotpepparkvarnparis22cmsvartlack-p-782.html

 • Åsa skriver:

  Jag har en fin liten skål av Gunnar Nylund som jag har använt till fingersalt i säkert 15 år.

  Det är en av de kökspinaler som jag skulle sakna mest om den försvann.

 • smul skriver:

  saltripa, med tillhörande sked.

 • Linda P skriver:

  Äh, det är ju förbjudet att servera direkt ur burken 😉 Nä, liten skål o liten sked ska det vara. Typ såhär: https://livinglikelinda.blogg.se/2008/june/spice-tree.html

 • Anna skriver:

  Burken fyller ju sin funktion så smaken står på, dessutom är den snygg.

  Om det är klassiskt vanligt flingsalt som kommer ur en vanlig tråkig förpackning serverar jag den i en fin liten skål. Dessutom är det väldigt roligt att köpa små söta skålar second hand som man direkt vet ett användningsområde till.

 • charlotta skriver:

  jag har mitt flingsalt i den minsta alvar aalto-skålen från iittala, perfekt storlek!

 • Anonym skriver:

  Jag ska erkänna!! Jag köper de fina förpackningarna och låter de stå framme på bordet! När de tar slut köper jag "refillers" från billigare märken som ex. Eurohopper =)) Ha ha!

 • Rebecka skriver:

  Om förpackningen är tillräckligt snygg i sig får den stå framme =)

  Kul att du tittade in på min blogg, jag är en av dina läsare men har inte direkt lämnat kommentarer innan, men jag måste säga att du har en jätte fin och inspirerade blogg!

  Kram Rebecka

 • pipopp skriver:

  Av 32 svar är det två som nämner att de inte vill ha fingrar från andra i saltet, utan serverar med sked. 🙂

  Jag utjämnar lite och svara: I skafferiet i originalförpackning. Vid servering i för dagen passande skål med en jättefin liten träsked till, snidad i ljust trä, modern formgivning, balans i linjerna – och lagom stort skedblad för salt till en portion.

 • Vi serverar direkt ur burken, tycker att Falksalts burkar är rätt fina. Men nu när jag ser dina underbara skålar så vill jag skaffa en direkt.

 • Anna skriver:

  Jag håller med SaraVillFara – Falksalt gör finast förpackningar av dem alla:

  https://saravillfara.blogg.se/2008/january/vackert-salt.html

  Fulast är Jozo!

  På min önskelista står att Saltå kvar ska börja sälja salt (för det gör de väl inte än va??) eftersom deras förpackningsdesign är så bäst att man inte ens vill ha skåpluckor i köken =)

 • Hanna skriver:

  Intressant att så många är flingsaltsälskare 😉 Jag också… Hos oss förvaras flingsaltet i en liten träskål från Sagaform. Älskar den skålen! Sedan har jag ett snäckskal som sked om saltet ska fram på bordet. Vackert att bara titta på också…

 • Augusti_73/Anna skriver:

  Har vårt flingsalt i en Aalto-skål, modell mini.

 • Hella skriver:

  Ännu en Aaltoskål här! 🙂

 • Jag har mitt salt i en liten skål och som "sked" använder jag ett musselskal!! Blir alltid ett samtalsämne kring matbordet när den lilla skålen kommer fram.

  Kram Karin

 • mojje skriver:

  i liten söt skål på bordet

 • Av hygieniska skäl serverar jag aldrig ur burken/förpackningen, dessutom tycker ajg det är snyggare i en fin skål

 • M som i Mari skriver:

  ..i en liten vit alvar aalto-skålen från iittala, och pepparn i den svarta .. så ser det ut här hemma.

  Ha en fin kväll!

 • Jag skriver:

  De små Mine, snaps glasen funkar toppen 🙂

 • Z - Sara skriver:

  Både och. Jag har en jättesöt liten porslinsskål som det står SALT på, men nu köpte jag flingsalt i en liten (typ) svepask som är så fin så den får stå framme jämt.

  Kram

 • HUSnrNIO skriver:

  Sambon har havssaltet i en liten skål med retromönster från lagerhaus. Jag är ingen big fan av havssalt, inte ngt salt förresten. Keramikskålarna var väldigt fina. Ha en bra dag.

 • Inspirera Mera skriver:

  Jag har en söt liten skål som jag har flingsaltet i, men nu var det länge sen den fick vara framme. Kram Sandra

 • Em skriver:

  Hej Frida, jag har mitt flingsalt i en glaskupa från Broste Copenhagen. Finns här: https://www.broste.info/katalog/glass/index.html på sidan 10, långt ner till vänster.

 • Annika skriver:

  Ur en äggkopp, men det är inget jag är stolt över. 🙂

 • havis skriver:

  Har aldrig köpt flingsalt, men skulle jag sätta fram det skulle jag hitta en skol som speglade saltet bra. Tex, om det var smaksatt med chili skulle jag ha en röd skål/fat osv.

 • Har också flingsalt i en Aalto från Iittala! 🙂

 • Marie skriver:

  Flingsalt står alltid framme på vårat köksbord i en liten glasskål med fint lock till. Då dammar det inte i saltet ;O) Ha en bra dag! /Marie

 • Amatörkock i Stockholm skriver:

  Nu har JOZO gjort det! Kommit med ännu bättre smaksatta flingsalter. Med riktiga kryddor istället för Falksalts artificiella smaksättning. Gick in på jozo salts hemsida och dom ser riktigt bra ut. Skönt med "riktiga" produkter med bara naturliga ingredienser. Och dessutom i assnygga glasskålar med korklock. Både nytt och retro på samma gång. Nu ska det lagas goda och snygga maträtter….

 • Tänkte jag kan lägga upp hemsideslänken också.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.