Annons

Torkade apelsinskivor

I eftervärmen från dagens pepparkaksbak har jag torkat apelsinskivor som ska användas för att dekorera ljus, julgransris och en dörrkrans under den kommande veckan. Det finns färdiga att köpa på affären, ofta i sk. potpurri-blandningar, men det är lika enkelt att göra dem själv som det ser ut på bilderna nedan. Skär bara en apelsin i tunna skivor, låt torka i svag ugsnsvärme på bakplåtspapper och vänta tills skalet fått en svagt gyllene färg. Klart. Som bonuseffekt luktar köket mumma efteråt. Prova ni också!
25594-959
Foto: Frida / Privat

Kategorier:

Kommentarer

 • Hur lång tid o vicken värme?

 • Elin skriver:

  jag brukar blanda citrusfrukter när jag torkar dem, alltså även skiva lime, citron, clementiner och brukar bland annat hänga dem på trådar i fönstret 🙂

 • Husmusen skriver:

  Mkäj:
  Beroende på vilken värme du har men ca: 2 timmar i 50 grader är vad jag haft som riktmärke

  Elin:
  Precis, har också några limeskivor. Luktar supergott.

 • Linda V skriver:

  Ett av de få julpysslen jag ägnat mig åt de senaste åren! Tillsammans med att stoppa nejlikor i apelsiner och klippa ut pepparkaksgrisar i papp!

 • Camilla skriver:

  Jag har köpt färdiga skivor förut.. Men jag ska nog prova att göra egna i år. Inte för att jag vet vad jag ska använda det till.. Men det kan ju vara kul att göra liksom 🙂 Man kanske kan lägga alla i en skål sen.. 😀

 • Melinda skriver:

  De blir jättefina som extra pynt på julklappar! Jag använder naturfärgat papper, brunt snöre, kanelstänker och torkade apelsinskivor 🙂

 • Camilla skriver:

  Melinda: Vilken bra idé 😀 Jag kör också med naturpapper och natursnöre i år.. Blir perfekt som en liten extra detalj ju 😀

 • Husmusen skriver:

  Jag har lagt dem på en tallrik på köksbordet nu, tills jag ska använda dem i pyntet. Som sagt, det luktar verkligen supergott!

 • Insolens skriver:

  Vad fräscha, oranga och smaskiga dom ser ut.. Jättefina foton! och kul idé

 • AnnicaB skriver:

  Åså har hon en Globalkniv förstås 🙂 Ligger ju skyhögt på min ”vill-genast-ha-lista”!

 • Fia skriver:

  Har tänkt torka apelsiner varje jul i flera år, men det har aldrig blivit av. Men nu måste jag bara göra det!! Snygga foton du tar också!

 • Mkäj skriver:

  Himla babelsiner… Körde 50grader som du sa, öka till 70 de sista två timmarna… För sammanlagt var de inne i 4.5 men är fortfarande lite fuktiga. Suck! Men fina är de, hoppas de inte mögglar! Ska göra fler, men kanske öka temperaturen, vad säger du? Har du tipsat om dörrkrans? Gör gärna det annars…

 • Åsa skriver:

  Låt dem ligga på ett galler i rumstemperatur så torkar de helt! Man kan ha ugnsluckan lite lite öppen så fukten slipper ut medan de är där.

 • Linda skriver:

  Åh vilket bra tips! Jag som ska bli en bullmamma till jul och allt. Nu fyller jag köket med apelsin!

 • Husmusen skriver:

  Mkäj:

  Öka värmen. Min andra omgång av apelsiner svettades rejält på bakplåtspapperet och jag lyckades bara med två av mina limeskivor som jag testade att göra. Jag ökade värmen lite och öppnade ugnsluckan ett par gånger för att flytta runt dem lite sen lät jag skivorna lufttorka nu över natten och de verkar ha klarat sig på det. Testa igen! Det är tur att det är så billigt med bapelsinerna nu 😀

 • Husmusen skriver:

  Förresten, jag ska göra en dörrkrans i veckan. Det kommer! Aj pråmis!

 • Elisabet skriver:

  Dörrkransfixarlådan var den färdig att köpa i ett kit?
  Finns det några bra böcker om man vill börja med scrapböcker el. att göra egna kort, för man blir inspirerad att pyssla.

 • Husmusen skriver:

  Elisabeth:
  Kittet måste man nog plcoka ihop själv och köpa från olika butiker.

  Apropå böcker, just det undrar jag också. Jaghar själv inga pysselböcker alls och det skulle vara kul att höra boktips från folk som köpt och läst. Jag kanske ska skriva ett inlägg om det och fråga, vad tror du?

 • Malin J skriver:

  Sätt en träslev (skaftet) i öppningen, så ugnsluckan står på glänt hela tiden. Fukten måste släppas ut… Då blir de torra och fina.

 • Elisabet skriver:

  En jättebra idè att skriva ett inlägg om pysselböcker. För det verkar som om en del av läsarna är pyssliga, och det är bra att få tips. Om man vill börja med något nytt pyssel så kan val av bok vara en ren djungel.

 • Elisabet skriver:

  Jag kom på en fråga till. Finns det Martha Stewart tidningar att köpa i Sverige och isåfall vart?
  Det är så roligt med din sida man blir så inspirerad.

 • Mkäj skriver:

  Thänx!

  Min fruga blev så nöjd så, gjorde en mobil med apelsiner o kanel. Fin fint! Även katterna gilla den, men fick hänga i fönster där de inte kan leka!

  Ska absolut göra krans med!

  //Vad händer med julhatande moi?! 😉

 • Husmusen skriver:

  Elisabet:
  Här kan du köpa startpaket för scrapbooking
  https://www.kortmakaren.se/?artnr=2005%2D232&ref=%2Fshow%5Fcategory%2Easp%3Fcategory%3D34%26subcategory%3D44

  Vet inte om Marthas tidningar säljs i Sverige men Press Stop tar säkert hem på förfrågan. Är dock inte överväldigande imponerad av hennes tidningar, TV-programmet är roligare, i tidningen är det överlag lite för amerikanskt och präktigt pyssel för min smak.

  Mkäj:
  Kul! Vill se bilder!

 • caisa skriver:

  Åh vad du är bra! Nu blir det till att inhandla apelsiner vid nästa ICA-sväng! Dina pysseltips = GULD!

 • Lovisa skriver:

  Här har vi det! Tack o ursäkta att jag inte sett det tidigare, hinner tyvärr inte läsa allt.

 • Kimberly skriver:

  Ser att du lagt ner bloggen men ändå, håller faktiskt på med apelsiner i skrivande stund. Tänkte först slänga dom för de var så mjuka, men hade inte hjärta till det och så mindes jag att jag läste här för flera år sen att man kunde torka dom ju! Jag har så kass fantasi så det hade jag aldrig kommit på själv haha! 😀

 • Caroline skriver:

  Kom och tänka på det här tipset idag! Perfekt för en ruggig novemberdag

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.