Annons

Local hero: Tidstrands Yllefabrik

Inlägget är reklam för Tidstrands Yllefabriker

Idag ska vi få lära oss mer om den svenskas textilskatten Tidstrand, som äntligen är tillbaka i produktion! Redan år 1896 började Tidstrands Yllefabriker att skapa vackert mönstrade filtar som förenade traditionellt hantverk med modern design. Företaget grundades i Dalarna av den unge entreprenören Axel Ludvig Tidstrand som under en tågresa passerade den lilla orten Sågmyra och föll pladask för dess pärlband av vattenfall. Där ville han bygga sina drömmars textilfabrik. Och så blev det. Med sina 1000 anställda skulle Tidstrands Yllefabriker visa sig bli en av Europas ledande aktörer inom textil. Och med tiden även Kunglig hovleverantör.



Fabriken var onekligen en betydande arbetsgivare i regionen men satte också Sågmyra på en större karta. Axel Ludvig Tidstrand blev nämligen ”Sågmyrakungen” med hela svenska folket och en samhälls-utvecklare som bidrog till bygden genom att bland annat bygga kraftstationer, utveckla jordbruket, inrätta ett tvätteri och finansiera idrottsplaner.


Efter en tid i dvala har de folkkära filtarna nu fått nytt liv. Ägaren, grundaren och Insjön-bördiga Helena Tidstrand, kollegan Malin Muhr och Helenas dotter Ellen Berntson har nämligen blåst liv i textilfabriken och dess stolta arv. Maskinerna från fabriken Sågmyra såldes till Italienska Prato i Toscana i slutet av 70-talet och det är också till detta område som produktionen av de nya plädarna sker – med samma mönster nu som då, designade av erkända textilkonstnärer som Viola Gråsten, Sigvard Bernadotte och Lena Rewell. Varje filt är vävd med omsorg och kärlek och innesluter dig inte bara med värme utan också med sann hantverkshistoria. De nya plädarna görs i merinoull vilket gör plädarna mjukare, lättare och lite mer följsamma än föregångarna.

Många är vi som har barndomsminnen tätt förknippade med Tidstrands klassiska plädar som Viola Gråstens Snark och Sigvard Bernadottes flera mönster. Därför känns det extra kul att bolaget också har så många nyheter och spännande samarbeten på gång i år. Min personliga favorit och ett tips att önska sig i Morsdags-present? Kolla in Pläden Ellen / Gotland.

Visste du att? 

  • Tidstrand producerade även biltyger och bilfiltar till Volvo. 
  • Viola Gråstens filt fick namnet Snark för att den togs fram som säng- och överkastfilt innan vi hade börjat använda duntäcken i Sverige. 
  • Snarks gjordes ursprungligen i 17 färgställningar.  Nu finns den åter i produktion i kulörerna orange och hallon. Och en vacker grön med blått i kommer snart som nyhet där Tidstrand  har skapat sitt eget gröna garn för att få den perfekta gröna färgen.
  • Viola Gråsten var fosterdotter till den finske finansministern Ensy Gråsten.
  • Sigvard Bernadotte var från födseln en svensk prins och blev internationellt erkänd formgivare, illustratör och industridesigner. 
  • 1929 såg Bernadotte, Gunnar Asplunds utställning i Stockholm som blev funktionalismens genombrott. Detta inspirerade Bernadotte att agera utifrån den funktionella designens ideal.
  • Viola Gråsten har fått en plats i Mölnlycke uppkallad efter sig där både stenläggningen på torget och husen är inspirerade av den längsgående varptråden och Snarkmönstret. 
  • Axel Ludvig Tidstrand var kompis med Clas Ohlson och deras barnbarn blev kära och gifte sig.
  • Alla Haga sessorna och prinsen, Kung Carl XVI Gustav hade en varsin Tidstrand prins och prinsessfilt som levererades i specialdesignade fina kartonger. Det sades även att det var ull från kungens får invävt i prins- och prinsessfiltarna som gjordes på 40 talet av textilkonstnären Kristina Lindkvist i samband med att kungabarnen föddes.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.