Hej!
Jag ska måla om sovrummet (själv) utan att anlita en målare och har kört fast när det kommer till elementen. Ska man måla in dem i samma färg som väggarna (Jotun Washed linen)? Eller bara måla väggen bakom elementen? Eller lämna både element och bakomliggande vägg omålade? Vad är branschstandard och vad rekommenderar du? Tacksam för tips!
/Sara
Att måla in elementen när man går för en mörkare kulör ger ett mer enhetligt intryck i rummet, men är också betydligt mer arbetskrävande. Både när det kommer till detaljarbetet på själva elementen och åtkomsten till väggarna bakom. Om du är osäker på ditt kulörval förenklar du också avsevärt för dig själv (och för nästa ägare av bostaden) genom att lämna både elementen och väggen bakom i befintligt skick. Det är därför ”standardmässigt tillvägagångssätt” om du frågar en målare, men också just därför något många inredare propsar på att undvika. Eftersom Jotun Washed linen är inte är en fullt så mörk kulör kommer kontrasteffekten inte att bli så skarp mot vita snickerier och element – så det är verkligen en smaksak.
Ett knep för att komma runt känslan av vita rutor i rummet är att köpa (eller bygga ett) elementskydd som du enklare kan måla om vid behov. Glöm dock inte att värmen måste ta sig ut för att kunna cirkulera i rummet. Här är några tips att tänka på!
Maskera ordentligt
Om du väljer att inte måla in elementet eller ytan bakom dem, se till att maskera upp en symmetrisk yta med raka linjer runtom. Stäng även av värmen på elementet och skydda det från färgstänk med lämpligt skydd. Det är annars lätt hänt att det sprätter färg från rollers och penslar.
Dra av maskeringstejpen innan färgen torkat
För att skapa få till skarpa kanter på den omålade ytan runtom elementet kan det hjälpa att dra loss maskeringstejpen medan väggfärgen fortfarande är fuktig. Annars finns risk att färgflagor följer med tejpen när allt torkat.
Måla inte in röranslutningar och termostater
Även om det är frestande så rekommenderar jag inte att måla in röranslutningar, reglage och termostater. Färgen kan göra det svårare att justera reglagen eller orsaka att rattar och muttrar fastnar i låst läge. Dessutom är det svårt att få till snyggt som amatör.
Använd rätt slags målarfärg!
Om du bestämmer dig för att måla in dina element, var då noga med att att använda rätt sorts färg. Det finns en variant som kallas just ”elementfärg”, som är speciellt framtagen för att tåla värme, fukt och kondens bättre än vanlig väggfärg som kan spricka eller gulna av värme. Be även en färgfackhandel om råd kring lämplig bearbetning av ytan innan du börjar målandet. Tänk också på att väggens glanstal och elementfärgens glanstal kan skilja sig åt och därför uppfattas olika även om du använder exakt samma färgkod. Ta hjälp av en kunnig butik för att få råd.
Stäng av värmen på elementen
Även om elementen inte ska maskeras och täckas in kan du behöva stänga av värmen medan måleriprojektet pågår. Annars finns risk att färgen allt för snabbt vilket kan göra resultatet ojämnt, speciellt på större ytor.
Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.
Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.
Kommentarer
Ett tips är att måla med äggoljetempera. Det funkar på både vägg och element!
Det stämmer att äggoljetempera fäster på nästan alla typer av ytor, men man ska vara medveten om att problem kan uppstå om den färgtypen används i miljöer där den kan behöva utstå fukt. Eftersom äggoljetempera innehåller protein (från ägg) är den känslig för luftfuktighet, därför ska man bara använda den i ”torra” rum. Vid hög fuktighet kan proteinet i färgen bli en näringskälla för mögel och andra svampar. Därför rekommenderas det inte att måla med äggoljetempera i rum som exempelvis kök, badrum eller källare om man vill vara säker på att färgen ska hålla sig intakt och fri från mögel.
I torrare rum, som ett sovrum, fungerar äggoljetempera vanligtvis bra, men det är ändå viktigt att tänka på vissa fuktrisker som ett element kan behöva utstå under sin livstid. Exempelvis om ett fönster lämnas öppet under regniga dagar eller om växter på fönsterbrädan vattnas och det droppar eller spills så kan detta över tid påverka färgen negativt. Äggoljetempera saknar nämligen den skyddande egenskap mot fukt och kondens som andra mer fuktresistenta färger har vilket gör att färgen kan svälla, mjukna eller flagna om den upprepat utsätts för väta. Annars är det en toppenbra och naturlig färg med låga emissionsvärden 👍🏻