Annons

Inredningskunskap: Element, estetik och funktion.

Många stör sig på sina element och det florerar många varianter av elementskydd att inspireras av på Pinterest och sociala medier för att trolla bort dem. Något som är lätt att glömma i ivern att dölja det som skaver för ögat är ju att elementen faktiskt har en viktig funktion. Inte minst såhär års. Uppvärmningseffekten kan försämras avsevärt om man bygger för elementen på fel sätt. Speciellt om man upprepar den felaktiga övertäckningen på flera radiatorer i sin bostad. En sämre effekt, leder dessutom till ökad energiförbrukning. Och det är ju inte så bra om man vill leva mer hållbart.

De flesta element värmer upp rummen genom en kombination av konvektion (luftcirkulation) och strålvärme. Uppvärmningen blir därför mest effektiv om luften får flöda fritt runt elementet.


Elementen är ofta placerade under fönstren för att undvika sk. kallras i rummet (att det blir väldigt golvkallt när den varma luften tvingas uppåt av den kallare som varit i kontakt med fönsterrutan). Har man tapetserat eller målat sina väggar men har vit standardlack på element och fönsterkarmar kan fönsterpartierna skapa ett visuellt avbrott i rummet. Speciellt eftersom många fackmän helst inte vill måla ytan bakom elementen (de behåller gärna det partiet vitt).

Det finns färdiga elementskydd att köpa i bygghandeln, som har konstruerats med luftflödet i åtanke, men om du gör en egen DIY-lösning baserat på en bild från internet är det jätteviktigt att du ser till att skyddet har en ordentlig luftspalt så att elementet inte tappar sin effekt. Är du säker på ditt färgval kanske en liknande elementfärg kan vara ett alternativ?

Tänk på!
– Ställ inte heller möbler för nära dina element. Soffor, sängar, skrivbord, sideboards etc döljer förvisso ett fult element men blockerar det också vilket påverkar luftflödet negativt.
– Gör inte egna elementskydd av draperad textil. Det reflekterar inte värmen, bara stänger in den.
– Termostaten måste kunna känna av rumstemperaturen. Var därför uppmärksam på om din möblering, dina gardiner eller ditt elementskydd täcker själva termostatventilen eftersom det kan lura den och skapa en ojämn uppvärmning.

Kategorier:

Kommentarer

 • Malin skriver:

  Snaaaaark! Låt var och en inreda som de vill!! Drabbar väl ingen annan om min elräkning blir lite högre?

  • Sofia skriver:

   1) Det drabbar många, på många olika plan, om din energiförbrukning är högre än nödvändigt.
   2) Detta är en inredningsblogg av det bättre slaget, dvs med bakomliggande fakta och kunskap och inte bara glassiga bilder som är högaktuella i en månad, utan med ett längre perspektiv i åtanke.
   3) Kan tipsa dig om Fridas bok för flera tips på hur man inreder på riktigt. Det är nämligen så lätt att tro att det bara är att göra och sedan funderar man på varför det ser oproffsigt ut/fungerar dåligt. Det är därför kunnigt och utbildat folk ofta har en djupare förståelse och andra metoder än gemene man för något till synes lätthanterligt (snickare, lärare, psykolog etc).
   4) Det finns faktiskt rätt och fel gällande hantering av element. Förutom det uppenbara med hög energiförbrukning och dåligt flöde av värmen är brand, förstörda textilier på soffans baksida samt etc också parametrar att väga in.
   5) Det finns också rätt och fel när det gäller hur man uttrycker sig. ”Snaaaaark!” faller definitivt in under kategorin Dåligt språk. Eller det kanske inte är det som det hela handlar om? Lätt att missuppfatta i skriven text, det kan faktiskt också innebära att personen i fråga är dum, ouppfostrad eller bara elak.

  • Susanne skriver:

   Om du inte är intresserad av inredningstips så behöver du ju inte läsa dom. Jag får massor av tips och idéer och man väljer ju själv vad man vill ta till sig. Intresserar det inte mig scrollar jag vidare.

  • Johanna skriver:

   Nejmen det påverkar förstås bara dig om du ökar elförbrukningen lite i onödan. Tänkte hundratusentals människor…. I hundratusentals städer. I hundra länder osv osv

  • Cilla skriver:

   Ja och bor man litet är det i princip omöjligt att inte möblerna nära elementen ju…

 • Lotta skriver:

  Tack för dessa inlägg, lär mig alltid något nytt.

 • Anna skriver:

  Elementskydden är intressanta då jag faktiskt inte tycker svenska elementäär fula? kanske för att jag levt med apfula amerikanska i flera år. Gammaldags radiatorer tycker jag till och med tillför något till rummet.

  Däremot håller jag med Cilla ovan om att det är princip omöjligt att möblera små lägenheter utan att möbler kommer i närheten av element, allt är liksom nära allt.

 • Lisa skriver:

  Malin

  Vet inte riktigt hur jag ska bemöta ditt inlägg, men jag provar med följande strategi:

  1. Inredningsbloggar förmedlar oftast inte någon ’så-här-måste-du-göra’-diktering utan inspirerar eller informerar om hur man kan göra och i vissa fall varför. Det här inlägget bör läsas på sådant sätt d.v.s det talar inte om vad du får å inte får göra i ditt hem utan beskriver hur man kan göra, om man vill.

  2. Det är många läsare som är intresserade av att lära sig tänka mer hållbart. Det är även så att varje val enskilda individer gör kan påverka kollektivet. Även om man givetvis kan argumentera för att hållbarhetsfrågor främst ska drivas på politisk nivå och inte enskild nivå kan det finnas ett allmännintresse att få vetskap om sånt som kan påverka andra människor (hållbarhetsfrågan) eller den egna inomhusmiljön (eller plånboken).

  3. Att kommentera ett inlägg med ’Snaaark!’ låter ganska otrevligt. Man behöver inte hålla med om vad andra säger, men det är respektfullt att hålla god ton när man kommunicerar med andra.

  Hälsningar

 • C skriver:

  Efter rätt många år på ett energibolag samt ordförande i Brf så kan jag inte nog understryka hur viktigt det är att man inte mixtrar med sina radiatorer.

  Har sett alla varianter; radiatorer inne i köksskåp, bakom soffan, bortplockade till förmån för ngt skåp/möbel, stora elementskydd etc. Gemensamt för samtliga har varit att man klagat på att det är kallt trots att fjärrvärmeanläggningen går för högtryck (alldeles för mkt faktiskt) och ventiler är öppnade till max i termostater.

  Man kan tycka vad man vill om Fridas inlägg men att sköta sina radiatorer på ett vettigt sätt är att både spara pengar och på miljön. I vår förening har vi exempelvis sänkt kostnaderna för fjärrvärme med 100 000kr om året genom att justera in anläggningen och samtidigt ha en informationskampanj om hur man beter sig med sina radiatorer. Genom att inte blockera de kan man justera in/ned sin värmeanläggning och ändå få ut värmen i huset.

 • Karolina skriver:

  Alltid lika roligt att läsa dessa inlägg då man lär sig något nytt. Man glömmer lätt bort funktionen då man ser alla fina inredningsbilder som florerar i våra kanaler. Tack för att du skriver dessa inlägg så man lär sig inreda funktionellt

 • Camilla skriver:

  Älskar dessa inlägg med dina smarta tips och att du delar med dig av din inredningskunskap! Lär mig alltid något nytt(igt)!

  Måste även säga att din bok är så bra och har lärt mig så mycket och inspirerar mig till ett ännu mera trivsamt hem. Jag är jättetacksam för att du delar med dig av dina kunskaper!

 • Cecilia skriver:

  Så bra information, och så härligt att du blandar inläggen på bloggen med denna typ av information ????????

 • Andreas skriver:

  Jag hade kallare på kontoret utan att förstå varför. Trodde det kanske var luft i radiatorn eller något annat knas. Hade länge ingen tanke på att min dator på golvet pekade sitt utflöde av varmluft rakt mot termostaten ????

 • Lena M. skriver:

  Personligen är jag rätt leds på vackra bilder som inte ger mig något konkret. Uppskattar att du får mig att se nya saker och gamla saker på ett nytt sätt ❤️

 • Anne skriver:

  Tack för tips! ♡
  Finns det något speciellt sätt man kan inreda på för att ta tillvara på värmen så mycket som möjligt? Göra rum varmare – temperaturmässigt, inte färg ????????

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.