Annons

Luktärstips


I år ska jag testa det här knepet när jag odlar upp mina luktärtsfrön: Att plantera dem i toalettrullar. Fick tipset från min svägerska Anna. Man ska tydligen fylla rullarna till 2/3 med plantjord och toppa med såjord. Det gör att fröerna kan börja gro i den mildare såjorden, sedan når rötterna ner till den mer näringsrika jorden när de växt till sig lite och blivit till små plantor. Dessutom kan man enkelt märka upp vilken sort det är genom att skriva på rullen, eller fästa en bit frystejp runt den. Sen kan man plantera plantorna med rullarna, direkt i jorden enligt Sara Bäckmo. Kanske fler som är sena med att sätta sina frön som kan ha glädje av detta tips.

Kommentarer

 • Ester skriver:

  Jag gjorde det förra året, tyckte rullarna blev saggiga när man började vattna skotten. Pga papper… Så håll ett öga på det så det inte blir mögel om det står exvis i påse. Man kan ju sätta ut skotten tidigt också, då slipper man kanske det problemet.

 • Ingrid Landström skriver:

  Nej, odla inte I toarullar. Risken är större att de ruttnar. Sätt flera frön i mellansmå plastkrukor. Ställ ner varje kruka i plastpåse och låt påsen vara öppen upptill. Ställ ut när den första plantan i krukan är max 5-7 cm. Cecilia Wingårds råd. De måste ha kyla, tål minst 8 minusgrader. Du kan också kallså på en gång, (har gjort det flera ggr i Luleå) ta aldrig in plantorna, om det blir väldigt mkt kallare nätter täcker du bara över dem. Luktärtorna blir mycket fina och robusta när de får växa i kyla 😍

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.