Annons

Läsarfråga: Fördelar / nackdelar med bänkskiva i betong

Hej!
Jag står inför en köksrenovering.

Snälla ge mig de bästa argumenten för och emot en bänkskiva i betong.
Hälsningar Sharon


Den här läsarfrågan kom in via Trendensers Facebookgrupp och fick så många bra svar av medlemmarna att jag kände mig nödgad att sammanställa dem i en lista – tillsammans med mina egna tips – så att det sparas i ett inlägg och kan vara till hjälp för fler. Fyll gärna på i kommentarsfältet med dina erfarenheter!

FÖRDELAR
– Det är förhållandevis billigt att göra en egen bänkskiva i betong. (Överlåter du gjut-jobbet till ett proffs kostar det dock lite mer.)
– Du kan enkelt anpassa storleken på gjutformen för att skapa en bänkskiva som passar perfekt till ditt kök och göra urtag för spis och diskho. 
– Betong är inte värmekänsligt (till skillnad från trä eller komposit) så man kan ställa varma saker direkt på skivan.
– Om man får mindre repor eller om det går en flis i betongskivan kan man prova att jämna till skadan genom att fylla hålen med samma betong man använde när man tillverkade skivan.
– Mindre fläckar kan tas bort genom att man sandpapprar den fläckiga ytan och ytbehandlar skivan på nytt. Obs! Testa alltid på en liten undangömd yta först, innan du går på fläcken för att se om det blir så som du tänkt dig.
– Betong kan blandas med olika pigment för att få olika uttryck.
– Med tiden får en betongskiva som används dagligen en fin patina och en livlig, personlig yta.

NACKDELAR
– Det är svårt att gjuta en tunn skiva, risken att skivan bryts vid hantering är stor. Höjden bör vara minst 35 mm, helst 50 mm. Tänk också på att armera skivan på rätt sätt. (Källa: finja.se)
– Vid hörn samt längder över 2,5 m bör bänkskivor i betong alltid skarvas för att man ska undvika spänningar och sprickor. 
– Undersidan av en betongskiva blir ofta ganska rustik och rivig (om man inte slipar den) vilket kan vara bra att tänka på om man har en del som fungerar som bardisk/sittplats då det kan skava mot ben och byxor.
– Ytan på en betongskivan blir väldigt hård (jämfört med exempelvis trä) vilket lätt kan förstöra porslin och ömtåligt glas.
– Kontakt med syra (t ex citron, lime, vissa rengöringsmedel, sura drycker och liknande) kan skapa avfällningar och vita fläckar som är svåra att få bort.
– Citat från Trendensers Facebookgrupp: ”Vi har impregnerat och försöker aktivt undvika att ställa saker som kan söla på bänkskivan, men trots det blir det ändå fläckar. Om jag spiller tomatsås vill jag inte behöva stressa upp mig och bli orolig för fläckar, men så är det med betong. Dock väldigt fint, så man får avgöra vad man själv prioriterar.”
– Man ska undvika att rengöra betongskivor med sådant som kan ge repor, exempelvis stålull.
– Om man tillverkar en bänkskivan i betong på egen hand gäller det att vara noga med att få bort alla luftbubblor, annars kan skivan bli full av ”småhål” (vilket är ohygieniskt eftersom matrester lätt kan fastna där).

Kommentarer

  • Edith skriver:

    På minuslistan kan vi också lägga miljö-delen:

    https://www.naturochmiljo.fi/lar-dig-mer/perspektiv/cement-och-betong/

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.