Annons

Inredningsnyheter v.16/2024

Den här veckan har Milanomässan gått av stapeln i Italien och även om detta nyhetssvep mest handlar om den nordiska inredningsbranschen så har den ändå bjudit på en del att rapportera. Tack sociala medier för att man kan följa det hela på distans numer!


Svenska Kasthall hade en utställning i Milano som mixade mode och mattor. Här ser ni nyheten Vichy tolkad som både plagg- och golvbeklädnad. Se fler färgställningar här.


Marimekko hade en omtalad bar i Milano tillsammans med magasinet Apartamento, men de tangerar också ett nytt segment i år genom att lansera Unikko som accessoar i samarbete med det anrika Finska smyckesvarumärket Kalevala. Lanseras hösten 2024.
Danska HAY är aktuella med en rad nyheter, bland annat sitt samarbete med det haussade danska mode och livstilsvarumärket Holly Golightly som mynnat ut i en kollektion för hundar (inklusive en moderiktig scarf för husdjur) liksom dessa färgstarka glasvaser.


Phaidon har släppt en ny bok, Designed for life där världens 100 bästa produktformgivare finns porträtterade varav flera av dem har jobbat med skandinaviska varumärken.


Designtorget och Beckmans Designhögskola firar 10-årsjubileum för samarbetet, där eleverna på skolans Formprogram erbjuds möjlighet att skapa ett eget varumärke och en första produkt, som sedan säljs på Designtorget. Läs mer här.  Resultatet presenteras i en utställning hos Viktor Erlandsson Studio den 7 maj och släpps i butik den 8 maj. Min favorit? Lumi som är ett väggsmycke och en ljuslampett i ett. Design Siri Lövén & Joelle Aune. 

Notiser
– Ännu en möbelbutik har gått i graven. Efter 81 år har Erkers möbler i Siljansnäs på egen begäran försatts i konkurs.
– Danska Seng planerar för en expansion i Sverige. Deras 21 butiker ska på sikt bli ett 40-tal.
– I veckan stod det klart att svenska Kungsängen lämnar sin rekonstruktion och VD’n Peter Gustafsson köper riskkapitalbolaget Litorinas andel (75 procent av bolaget). 
– Indiskas VD har hoppat av och talat ut i media.

Greenpeace-rapporten ”Assemble the truth: Old-growth forest destruction in the Romanian Carpathians” har avslöjat avverkningen av viktiga gammelskogar i Rumänien där Natura 2000 områden offrats för att bli…möbler.


Till sist tycker jag att ni ska hålla utkik efter det nystartade svenska företaget Enkei som har lanserat en lampa tillverkad av fossilfritt stål, högkvalitativt överskott från modebranschen (!!), kasserade ventilationsrör och deras egen materialinnovation, ReCeramix™ – ett substitut till betong med låg klimatpåverkan som består av slängd byggkeramik från rivningsplatser. Hatten av!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.