Annons

Inredningsnyheter v.14/2024

Vecka 14 har inte bara bjudit på påsklov utan också på en del inredningsnyheter. Här kommer en snabb summering för dig som vill hålla koll på vad som händer i branschen.


Numera finns det många miljömärkningar för byggnader, exempelvis Miljöbyggnad och även för möbelproducenter såsom tex. Möbelfakta – men ingen som bedömer interiörer. Det ska den nya miljömärkningen Hållbar interiör ändra på. Den har tagits fram för att sätta en ny standard för hur en inredning utvärderas och kan kopplas samman med cirkularitet och långsiktigt hållbara värden. RISE blir certifieringsorgan för den nya miljömärkningen som sjösätts i september i år.


Fritz Hansen har lanserat en ny pall designad av arkitekten Jørn Utzon (som kanske är mest är känd för operahuset i Sidney). Pallen är en vidareutveckling av en prototyp han gjorde på 1950-talet, samtidigt som han ritade den berömda byggnaden. Den skulpturala pallen är tillverkad i oljad bok med mässingsdetaljer.


Det anrika svenska företaget Nittsjö Keramik har gått i konkurs. Så sorgligt att ett företag med anor från 1847 ska gå i graven. Enligt P4 Dalarna hoppas vd:n att man ska hitta en ny ägare, som kan driva företaget vidare. Jag håller tummarna! Läs mer här.


Samsung och finländska designhuset Marimekko har tagit nästa steg i sitt partnerskap. Den 2 april släpptes en exklusiv kollektion av livsstilstillbehör med Marimekkos signaturmönster, till Samsung Galaxys värld. Mobilskal, hörlursfodral och klockarmband.


En nyhet jag såg på Instagram alldeles nyss. NK har fått ett nytillskott av ”Le Magasin” som öppnat popup med ett handplockat urval av design och möbler men också upplevelser och evenemang.


Layereds grundare Malin Glemme är aktuell med ett nytt inredningsföretag som ska lanseras i vår. Pick a poppy ser ut att handla om det dukade bordet.


Östersjösten har lanserat ett eget svensktillverkat kakel. Det tillverkas för hand i södra Närke, i hjärtat av Sverige. Leran, som hämtas från Danmark, bearbetas och skärs till specifika format innan varje platta doppas i glasyren för hand.

Notiser
I fredags lanserades det senaste samarbetet mellan designern och inredningsarkitekten Jonas Bohlin och Reijmyre glasbruk. Ett tårtfat!
– IKEA skär ner, 25 personer kan mista jobbet.
– Företag som exporterar hemtextilier till Frankrike kommer få det svettigare framöver. Fransmännen vill nämligen göra sig av med mängden avfall och har antagit antiavfallslagstiftningen AGEC
som ”drabbar” producenter och importörer (av varor som i slutändan kommer att bli avfall). Läs mer här.
– Sedan 2018 delar föreningen Hemljus ut ett pris för att uppmärksamma god design inom hembelysning. Priset delas ut årligen till en produkt eller produktserie. Vilken modell blir nästa vinnare? Nominera Årets Lampa senast 31 maj!


Till sist har Bukowskis presenterat Design Sale Helsinki – Finlands främsta auktion för modern design. Auktionens utbud omfattar ett flertal imponerande designobjekt. Bland många höjdpunkter finns bl.a. en samling glasföremål av Oiva Toikka, en ”Vase aux Chèvres” vas av Pablo Picasso och en imponerande väggrelief av Birger Kaipiainen.

Kommentarer

  • Karin skriver:

    Tråkigt med Nittsjö keramik. Besökte nyligen Tällberg och köpte en vit keramikskål med reliefmönster från just Nittjö. Besökte hemsidan och tyckte det var konstigt att hur jag än letade så kunde jag inte hitta skötselråd för keramiken. Det kändes verkligen som om tiden hade sprungit ifrån Nittsjö både vad gäller design, marknadsföring och information. Bättre borde man kunna och inte bara förlika sig till en lång historia, äldre serier och tidigare designers.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.