Annons

Up & coming: MliCeramics


I juni 2021 startade formgivaren Emelie Abrahamsson sitt varumärke Mliceramics ute på Hönö i Göteborgs skärgård. Sedan dess har hon arbetat dagligen med att skapa i lera och på bara två år har hon gjort sig ett internationellt namn. Nu är hon aktuell med en utställning på Collect Art Fair och representeras av Maud & Mabel i London.


Emelie inspireras av havet och klipporna som omger Hönö där hon också är uppvuxen. Vaserna har mjuka former och djärva kurvor som utmanar både materialet och ögat. Alla glasyrer som används gör hon själv, från grunden. Hon blandar olika råmaterial och oxider för att få fram de nyanser hon är ute efter. Oftast glaserar hon bara insidan av vaserna så att ytan får behålla sin råa, naturliga känsla. Emelies främsta kunder har hittills varit inredningsdesigners, hotell och SPA ifrån olika länder i Europa, men även Sydamerika och Mellanamerika.


Att ringla och tumma lera, istället för att dreja, är en av de äldsta teknikerna som finns och den går ut på att man skulpterar upp verket centimeter för centimeter. Det som är unikt med Emelie är att hon gör detta med ett lite oväntat verktyg. Ett skaldjursbestick. En hommage till Hönö men också till hennes morfar Lage som skulpterade i trä, med enkla redskap. Emelie formar först långa längder av lera som placeras i cirklar ovanpå varandra och de arbetas sedan samman med händer och verktyg, succesivt under processen. Följ @mliceramics på instagram för att hänga med i hennes resa framåt. Kika även in på hennes sajt www.mliceramics.com Där kan du köpa hennes keramik och läsa om kurserna hon håller i sin verkstad på Hönö. Alla bilder är tagna av fotografen Rebecka Wendesten.

Kategorier:

Kommentarer

 • Otroligt fint blogginlägg Frida! En ära att finnas med på din fantastiska plattform!

 • Andrea skriver:

  Så fin beskrivning av Emelie och hennes keramikresa. Vackert fångat av Rebecka Wendesten.

 • Emeli skriver:

  Svårt att inte älska det här hantverket, som stack ut redan innan din målande beskrivning.
  Du ger det än mer själ.

  Eloge till dig som lyfter dessa lovande personer.

  Imponerande resa av Emelie!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.