Annons

Inredningskunskap: Vertikal gradiens?

När man färgsätter ett rum (eller en offentlig miljö) har inredare traditionellt fått lära sig att placera det mörkaste i botten och det ljusaste i toppen, i en vertikal gradiens. Det är ju också så naturen är ordnad. De mörkare kulörerna är ofta mot marken och sen blir det allt lättare/ ljusare upp mot himlen. Forskning har visat att den vertikala ljusgradienten är viktig för djuren och deras spatiala förmåga. De läser av omgivningen, håller koll på dygnsrytmen och aktuella väderförhållanden utifrån den. En mörk himmel är natt eller kan förknippas med oväder på ingång. Ganska logiskt.

På senare tid har det blivit allt trendigare att måla betydligt mörkare färg på innertaket, än på rummets golv och väggar. Framförallt på hotell. Jag bodde alldeles nyligen i ett rum med svart innertak och upplevde nästan en kvävande känsla. Säkert väldigt individuellt förstås. Men vad tror du? Är vi annorlunda än djuren eller läser vi också av vår omgivning (medvetet eller omedvetet) utifrån samma princip?

Kategorier:

Kommentarer

  • Christina skriver:

    Upplevde det omvända när det blev så populärt med vitt överallt. Vitmålade golv i allt det vita gjorde att jag tappade min spatiala rumsuppfattning, visste knappt vad som var upp o ner, usch! Tappade liksom balansen…

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.