Annons

Läsarfråga: Vad är ett puntelmärke?

Hej! Jag gillar att leta på loppisar och har förstått att många vänder på glas och kollar efter ”puntelmärken”. Kan du förklara enkelt? Vad är ett puntelmärke? Kanske fler som är intresserade av det nu när det är sommar och loppistider.
/ Eva

Om en glasprodukt har ett så kallat puntelmärke eller pontilmärke på undersidan så skvallrar det om att glaset är handdrivet eller munblåst. Puntelmärket uppstår när glaset slås av från glasblåsarens käpp, alltså från punteln som är den järnstång som håller fast glaset under arbetet. Det lämnar ofta ett oregelbundet eller ringformigt ärr på basen. På engelska kallas det pontil mark / punt mark / ponty-, punty- eller punte mark. Men det tål att påpekas att ett glasobjekt kan vara handgjort även om det inte finns ett puntelmärke i botten. Ibland slipas det bort i efterhand och vissa skickliga glasblåsare kan också ”finta” puntelmärket genom att skapa en liten hålighet i basen som gör att spåret blir mindre märkbart. Det man dock kan vara alldeles säker på är att glas som är massproducerat och stöpt i formar inte har den där lilla ojämnheten eller ploppen i botten. Så det många misstar för produktionsfel eller ”dålig kvalitet” är snarare är en indikation på det motsatta. Ett hantverk.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.