Annons

Inredningsnyheter v 24/2023

En junivecka som kantats av skolavslutningar och studentfiranden är till ända – men det har också varit en hel del nytt under solen i inredningsbranschen. Här kommer en snabb summering av de senaste sju dagarnas ämnesnyheter och branschsnackisar för dig som vill ha koll i en scroll.


Carl Hansen & Søn relanserar Hans J. Wegners gungstol CH45 från 1965.


Danska Le klint har lanserat nya lampserien Model 328 Table Lamp av fransmannen Aurélien Barbry. Älskar de olika materialmötena. Den veckade skärmen, stativet i ek, foten i mässing och textilsladden som en designdetalj.


Svenssons i Lammhult firar 125 år av design i år med en ny designklassiker i nytappning, varje månad. Under juni är det vasen Drummel som släpps i en ny bärnstensfärgat variant, design Märta Louise Karlsson tillverkning av Skrufs Glasbruk.


Byredo är aktuella med ett nytt doftljus som fått namnet Summer Rain.


Göteborgbaserade formgivaren Sami Kallio är aktuell med nya stolen Embrace för Mizetto. Foto: Jonas Lindström Studio.


Arteks fåtölj 41, även känd som Paimio-stolen skapades som en del av ett övergripande designprojekt för Paimio Sanatorium under ledning av Alvar Aalto. Istället för traditionella metallrör ville Aalto använda något varmare och mer mänskligt. Därav är fåtöljen konstruerad av böjd plywood och laminerat trä. Aalto strävade efter att skapa möbler som skulle främja patienternas välbefinnande både med sin funktionalitet och skönhet – Paimio-stolens flytande struktur utformades för att göra det lättare för patienterna att andas. Fåtölj 41 i oljad björk är en del av Paimio Sanatorium Anniversary Collection, som lanseras sommaren 2023 för att fira 90-årsjubileet av Paimio Sanatorium. Denna stol säljs i en begränsad och numrerad upplaga på 90 stycken. ör varje såld fåtölj kommer Artek att donera €500 till Paimio Sanatorium Foundation. Jubileumsutgåvorna är tillgängliga t.o.m juni 2024 eller så långt lagret räcker.

Notiser
– Möbler och heminredning är två av de branscher som påverkas mest av stålbadet i den ”nya ekonomin”. Läs mer i Markets artikel om den ”brutala vändningen.
– Försäljningen går nedåt i sällanköpsbranschen i allmänhet och i möbelbranschen i synnerhet, men frågan är om det verkligen kan kallas kris. Dagens Handel har en annan analys av läget.

– Kungsängen lägger ned verksamheten i Varberg.
– IKEA cementerar sin satsning på mindre citybelägna butiker sk. ”planeringsstudios” runt om i Sverige. Nu låter man meddela att satsningen blir en permanent del av utbudet – och utlovar fler ”Planera och beställ” under 2024. 


Den omdebatterade branschutmanaren Nordiska Galleriet har öppnat ett nytt koncept. En slags outlet som fått namnet Nordiska Galleriet Archives. Den nya butiken, som initialt ska ha öppet under utvalda helger i sommar, öppnar permanent i höst på Magasin 6 i Frihamnen i Stockholm. Butiksytan är hela 650 kvadratmeter. Jag kanske tänker tokigt nu, men det är väl inte långt ifrån Möbeldesignmuseums gamla lokaler?

Kommentarer

 • Sophia skriver:

  Hej! På vilket sätt är Nordiska Galleriet en omdebatterad branschutmanare? Vad har jag missat? 😮

  • Frida skriver:

   Nordiska köper upp bolag efter bolag (äger numera Länna möbler, Olsson Gerthel, Dusty Deco, Möbelbutiken i Gbg mfl) och ger den traditionella fackhandeln tuff konkurrens.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.