Annons

Läsarfråga: Välja färg på markiser?

Hej!
Vi ska köpa markiser och behöver hjälp att välja färg. Huset är byggt 1935 och är lite mer gult i verkligheten. Vi tittar på tyger från Sandatex och jag är inne på någon beige, grå eller grön nyans. Har du några tips att tänka på?
/ LinaDet dök upp en intressant fråga i Trendensers Facebookgrupp häromdagen, som jag svarade på där, men också vill lyfta här eftersom det förmodligen är fler som funderar på solskydd just nu som kan ha glädje av dessa tips.

När man ska välja färg (kulör) på markiser finns det några visuella och funktionella aspekter som är bra att ha funderat igenom, innan man bestämmer sig.

Ljusa eller mörka markiser
Vill ni ha ett ljust eller mörkt tyg? Mörkare tyg ger ofta en bättre blockering av dagsljuset, men det kommer också göra att rummen upplevs lite mörkare inomhus. Ett ljusare tyg har generellt ett större genomsläpp och påverkar därför inte ljusupplevelsen inomhus på samma vis, men kan istället påverka färgupplevelsen i rummet mer. Speciellt om du har vita väggar och ljusa möbler som lättare drabbas av färgsmitta. Exempel: En ljusgul markis kommer ge ett varmare ljus i rummen. En ljusgrå markis kan istället göra att ljuset i rummen plötsligt upplevs kallare.

Kontrasterande eller harmonierande
Vill du att dina markiser ska smälta in? Välj en ljushetsgrad eller kulör som går ton i ton med fasaden. Vill du att markiserna ska sticka ut? Välj en kulör och nyans som kontrasterar mot fasaden.
Exempel. Har du ett vitt hus och vill att markiserna knappt ska synas? Välj ett vitt eller ljust tyg. Vill du istället att markiserna ska sticka ut? Välj ett mörkt tyg eller en avvikande kulör som poppar ut och tar för sig mot både fasaden och grannskapet.

Vilken smuts kommer de att utsättas för?
Markiser utsätts för lite olika påfrestningar beroende på var tomten är belägen.
Exempel: Nära havet där markiserna utsätts för saltvatten eller nära skogen där man periodvis har pollen i luften så kommer smutsen synas mer på mörka markiser. Avgaser från trafikerade vägar eller nedfallande skräp (barr, löv etc) tenderar att synas mer på vita/ljusa markiser.

Husets arkitektur?
Vilken arkitektur / stilepok hör ditt hus till och vad brukar man ha för markiser till den typen av fastigheter? Sök inspiration i historieböckerna, men också i andra kvarter där det finns liknande hustyper och inspireras av bebyggelse i samma stil. 

Grannarna och omgivningen
Det är lätt att bli närsynt, glöm inte att zooma ut och se helheten. Vilka kulörer passar bäst ihop med din fasad, men också med grannarnas hus och markiser. Glöm inte omgivande natur och andra fasta förutsättningar (som kulören på tak, hängrännor eller staket).


Min rekommendation för läsarens hus?
Tyget 407/16 från Sandatex. Obs! Inget samarbete, inget spons. Jag utgick från den leverantör de valde från. Jag tänker att den gröna färgen skulle göra sig fint mot både fasaden och hustypen, men också mot naturen och omgivningen och den typ av smuts den kommer utsättas för där. Eftersom dagsljus är både starkare och kallare än det ljus vi har inne kan dock ett tygprov upplevas helt annorlunda när du tar ut det och ser det mot din fasad. Därför är det viktigt att alltid titta på tygproverna både inne och ute, under lite olika tider på dygnet. Lycka till!

Kommentarer

 • Thilda skriver:

  Den kulör du rekommenderar kommer att ge detta huset ett flackt intryck.

  Gult harmoniserar bra med grönt och rött, varav jag hade valt en djup röd. Tegelpannorna är dessutom röda vad jag kan se.
  Vad grannarna har för färg på sina markiser är inte relevant, troligtvis har de inte samma hus modell (ser fristående ut, skillnad om det varit rad eller parhus) eller kulör på sin fasad.
  Varje hus lever således sitt eget liv.

  Var inte så ”svenska” med färg. Utan ge huset ett intryck, vet det är svårt ibland då man är rädd för att de ska bli för mycket och att man som svensk inte vill ta plats/synas, men faktiskt så blir det bättre med mer färg än för
  ”neutralt” då markiserna kommer att se smutsiga ut och huset ger ett slitet intryck då det är så flackt.

  • Helen skriver:

   men läsaren frågade ju efter vad Frida hade för tips om markiserna. Då måste hon ju få svara det hon tycker?

  • Frida Ramstedt skriver:

   Alla har rätt till sin egen åsikt, men alla har inte rätt att påstå att dem som inte håller med om ens egna färgpreferenser baserar sina beslut på att de är ängsliga eller fega. Det tycker jag var onödigt, men intressant att höra dina tankar kring kulörförslag.

   • Thilda skriver:

    Det är att vilja missförstå ovanstående text. Läs lydelsen.

    • Frida skriver:

     ”…vet det är svårt ibland då man är rädd för att de ska bli för mycket och att man som svensk inte vill ta plats/synas”

     Du menar inte att ”rädsla för att ta plats/synas” är synonymt med att vara ängslig? Jag kanske misstolkade orden. Miss av mig isåfall.

     • Emma skriver:

      Jag uppfattar inte alls Thildas kommentar så, uppfattar den snarare att vi svenskar ofta väljer ton i ton/harmoniserande färger men dom inte alltid lyfter varandra men att våga lite mer kan mage mer karaktär.

 • Kristina skriver:

  Fint förslag! Jag skulle provat något mer åt terracotta-hållet i färg, kanske till och med mönstrade.

 • Annmarie skriver:

  Jättefint med den gröna färgen, väldigt bra förslag på lämplig kulör. Och bra tips att tänka på vid val av markis.

 • Emma skriver:

  Jag vill bara slå ett slag för att använda screenväv i sina vanliga markiser, ( sånt man brukar använda till markiser för stora glaspartier som går längsmed husfasaden).Hade tvekat om markiser pga att jag ofta tycker det blir för mörkt inomhus och tar bort utsikten, screenvävar dämpar värmen inomhus, hindrar solen men släper igenom ljus och du ser igenom dem ut, win-win enligt mig! Ser ut som tyg, bleks inte och kan bara spolad av om det behövs. Vi satte upp markiser med screenväv förra året på vårt hus som påminner i färg om det på bilden, fast vårt är från -58. Svart screenväv för att plocka upp det svarta smidesstäkeyet på balkongen, ingen kappa (för att jag tycket det är estetikt snyggare) och med svart metal överallt för att inte få ett spretigt intryck. Är så nöjd!
  Ser att det verkar skymta en altan med svart smidesräcke här också så jag hade potentiellt valt samma som jag har till detta hus, alternativt svart ställning och benvit väv( leta bilder från Villa Dagmars uteservering för att se den kombon) , båda alternativen är rasande eleganta enligt mig!

  • Katti skriver:

   För oss som köpte ett relativt nybyggt hus med väldigt stora fönsterpartier var köpet det första året markiser i en mörkgrå ton som verkligen ger skugga. Markiserna är väldigt stora (tror de är 3.5 x 4 meter) och det passar bra då det blir behagligare för oss både inne och ute och det blir som ett riktigt tak över uteplatsen. Vi har också satt gardiner i vårt inglasade rum för att stänga ute ljuset. Fortfarande är det otroligt ljust inne trots detta soliga vår- och sommardagarna. Markiserna är snarare för vår del ett sätt att göra det drägligt inne sommartid. Hade vi haft mindre ytor inomhus och mindre ljusinsläpp hade vi så klart tänkt annorlunda. Men tror att man verkligen måste se till det individuella huset vad som passar. Huset ovan ser inte ut att ha jättestora fönster och man vet inte hur mörkt det är inne (storlek på rummen t.ex.). Så lite svårt att enbart utifrån bilden veta vad som passar.

 • Annika Bonnarp skriver:

  Det blev” copypaste” , tusen tack!
  Din rekommendation sparade så mycket huvudbry för oss! Blev så vackert, och inomhus blev det perfekt med en beige sval nyans.
  Du är bäst! 😍

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.