Annons

Inredningsnyheter v.17/2023

Söndag och dags att knyta ihop nyhetsveckan som gått för dig som vill hålla dig uppdaterad om vad som händer på den nordiska inredningsscenen. Här kommer en snabb scroll som ger lite koll på vad som hänt under vecka 17!


Layered har premiärvisat en ny mattkollektion Swedish Hommage som hyllar svenskt hantverk och kvinnliga textilkonstnärer såsom Märta Måås-Fjetterström och Barbro Nilsson. Man har hämtat inspiration i deras färgsättning och mönster för att skapa en modern tolkning av deras tidlösa design. Kollektionen består av fyra handknutna ullmattor. Tipstack till Anette.


TÔNN Furniture har lanserat ett skrivbord till deras populära hyllsystem Portal.


Royal Copenhagen lanserar sitt populära porslin i en ny kulör. ”Koral Halvblonde” är baserad på den klassiska Musselmalet-serien Halvblonde.


Danska Stelton har köpt upp Knabstrup Keramik, som grundades på 1930-talet och bl a är kända för sin ikoniska räfflade vas. Företagen slås samman under samma tak från och med 1 maj, 2023.

Notiser
– Svenska Interflora har blivit uppköpta och fått nya, franska ägare.
– ”Desenio har gått från hero till zero”. Läs mer om deras senaste rapport här.
Arket öppnar på Götgatan i Stockholm.
– Royaldesign får en ny kvinnlig VD.Fredericia Furniture firar Nanna Ditzels (1923-2005) 100-års jubileum genom att relansera hennes Chaconia Chair i Oregon Pine. Ett träslag som kan levereras kvistfritt i stora dimensioner. Trädet kallas också Douglasgran, men trots namnen hör den varken till gran- eller tallsläktet. Fåtöljen Chaconia Chair designades ursprungligen år 1962 och ge nu ut i en numrerad limiterad kollektion om 100 stolar. 


HSB, som är en av Sveriges största bostadsutvecklare har spelat en viktig roll i svensk bostadshistoria sedan starten 1923. Genom åren har de i allra högsta grad format vår syn på inredning och hur vi bor. I samband med HSB’s 100-årsjubileum ger de sig nu ut på turné där du bland annat kan uppleva ett kök från 1923 med hjälp av Virtual Reality. Se mer i Youtube-klippet här!

Kommentarer

 • M skriver:

  Jag förstår inte nyheten om Layered. Man ”hyllar” svenskt hantverk och design hos ett existerande företag med all produktion i Sverige genom att knipa deras design, göra några ändringar och sedan producera det utomlands?

  • Frida Ramstedt skriver:

   Jag skulle tro att det är en direkt översättning av ordet ”hommage” (som ofta används inom konsten för att beteckna ett verk som utgör en hyllning till en annan konstnär eller person).

 • M skriver:

  Absolut, det är jag med på. Det var fenomenet att mer eller mindre ta ett fortfarande existerande svenskt hantverksföretags design (vilket i alla fall ett av de två mönstren kan anses vara), väva upp det utomlands och sedan förpacka det som en hyllning till svenskt hantverk som jag tyckte kändes ganska ihåligt ????‍♀️

  • Frida Ramstedt skriver:

   Hör dig. Om de verkligen vill hylla / stärka svenskt kvinnligt hantverk hade man till exempel kunnat låta en del av vinsten från försäljningen av dessa mattor gå till ett instiftat stipendium i originalkostnärernas minne – för att uppmuntra nya stjärnor inom den svenska textilkonsten. Förstår dock om det är svårt att hålla produktionen i Sverige givet hur prispressad marknaden är just nu och hur mycket dyrare det hade blivit men det hade varit ett Hommage om något.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.