Annons

Inredningsnyheter v.13/2023

Sen söndag och dags att summera veckans nyheter. Här kommer en snabb scroll för dig som vill ha koll på vad som hänt i inredningsbranschen den senaste sju dagarna.


Mogensens klassiska J39-stol realiseras i nya varianter med inspiration från Børge Mogensen’s liv. En dovgrön och en beige björkstol i vattenbaserad lack samt en ny modell i polerad ek. Funderar lite på varför de enbart ändrar kulören och inte passar på att uppdatera designen, när de ändå håller på. Borde inte pinnen under sitsen flyttas upp lite, med dagens mått mätt? Eller är den bekväm? Vad säger ni som har den hemma?


Danska Fritz Hansen har presenterat lounge-stolen PK4™, designad av Poul Kjærholm. En stolmodell han ursprungligen designade enbart för familj och vänner år 1952, men som nu satts i produktion. Ibland undrar jag vad de upphovsmännen/kvinnorna som inte längre lever känner inför sådana beslut. Är de glada eller fyllda av vånda? Det kanske fanns ett skäl till att de inte ville gå brett med sin möbel, eller så firar de nu postumt med bubbel och fyrverkerier över att äntligen ha fått igenom sin idé?


Göteborgsrestaurangen Björk & Bambu har inlett samarbete med keramikern Kajsa Cramer, och serverar sina rätter på hennes porslin.
Modevarumärket Filippa K har öppnat ny butik i Amsterdam och satsar hårt på inredningen. Bland annat har de låtit göra en matta av restgarner, men också specialdesignade hyllor av Malte van der Meyden, glaskonst av Ray Atelier och en vacker vas av Malin Pierre.

Notiser
Nordic Nest har signat upp Elin Lervik för rollen som varumärkesstrateg med uppdraget att ”stärka relationer och bygga långsiktiga samarbeten inom den globala inredningsbranschen”.
– IKEA har öppnat ännu en planeringsstudio i Stockholm, denna gång i norr, närmare bestämt Täby centrum
– Trädgårdsmässa i helgen och Hanna Wendelbo var med i TV4 och presenterade Årets pelargon som 2023 heter Pelargonium x Hortorum Moonlight `Guido.
– Fredriksdal Trädgårdar och museum  i Helsingborg firar 100 år i år och i samband med det har Sofia Vusir Jansson har fått i uppdrag att skapa en utställningi herrgården som visas under sommaren med inspiration från den sista privata ägaren och konstnären, Gisela Trapp (1873–1958).

MOMA och Bodum har inlett samarbete för att sätta färg på deras klassiska kollektion.


Till sist. Residence har gjort ett fint reportage från La Belle Vue (»den vackra utsikten« på franska) som drivs av ett svenskt par. Tips att kolla in!

Kommentarer

 • Fanny skriver:

  Gällande pinnen så tänkte jag på den innan vi köpte stolarna (eftersom jag ju gjort min läxa och läst på inför på denna utmärka blogg!). Men efter testsittning, och nu haft dem i ägo ett halvår så är det nog inget jag tänkt på. Däremot att den främsta pinnen på själva sitsen typ kan skära in lite när sitsen tänjs ut eftersom det ju är snören. Vet inte om det är därför man kan köpa till typ lösa lädersitsar (iaf verkar Lauritz sälja flera sådana på auktion). Men tycker överlag att den är skön och man sitter bra! Hade själv önskat att de gjorde en variant i klarröd.

 • Jana Aberg skriver:

  J39 stol tillverkas av Fredericia Furniture, inte CHS, korrekt?

 • Malin skriver:

  Vad intressant!! Av alla stolar jag testade idag på min storskala så var ovan den absolut skönaste, men ska absolut analysera pinnen innan vi köper! Tack!

  Den hyllade Y-stolen passade inte alls min krokodil-likande ryggrad. Så märkligt att det är så olika! Iof har jag längre överkropp än genomsnittet, kanske därför.

  Tack för tänkvärda inlägg!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.