Annons

Inredningsnyheter v.7/2023

Söndag betyder summering av veckans inredningsnyheter och branschsnackisar från den skandinaviska designscenen. Den här veckan bjöd på en hel del oväntade saker. Varsågod, en snabb scroll för dig som vill ha koll.

Tinted Objects
Två företagsprofiler och avhoppare från Gina Tricot har i veckan gått ut med att de kommer starta ett nytt inredningsvarumärke med namnet Tinted Objects. De ska fokusera på kvalitativa mattor och textilier till den svenska marknaden initialt. Inom kort är planen att utöka sortimentet och expandera till fler marknader. Lanseras 15 mars 2023.


Svenssons firar 125 år av design med 12 unika jubileumsutgåvor under 2023 – en ny varje månad. Februari bjuder på Carl Malmstens designikon i ny tappning och limiterad utgåva – Stolabs Lilla Åland i faluröd märkt med en jubileumsplakett. 

En nyhet som flugit mitt huvud helt förbi är samarbetet mellan IKEA (INKA Group) och H&M, i gemensamma konceptet Atelier 100 som öppnat i Hammersmith London. Butiken säljer saker av formgivare inom 100 km radie från London, men via webben kan du se och shoppa några av produkterna i deras e-handel.


Danska Royal Copenhagen gör ett nytt försök med en svart serie som komplement till den klassiskt blå. Nu lanseras Svart Räfflad Halvblond och Svart Räfflad Blond, som två nytolkningar av Arnold Krogs klassiker. De nya kollektionerna lanserades i veckan exklusivt i Royal Copenhagen’s egna butiker och på deras egen e-handel.


Ett ”nytt” svenskt företag att hålla koll på är Tallum som är officiell tillverkare av möbler designade av Sigurd Lewerentz, Gunnar Asplund och Bernt Nyberg. Alla produkter är tillverkade i Sverige och licensierade av arkitekternas familjer. Tipstack till Anette.


Funkiskök i Malmö har precis lanserat en spännande nyhet för att möta en ökande efterfrågan från kunder som vill renovera och komplettera sitt befintliga kök: Lilla Funkiskök är en webbshop där man kan köpa ett urval av deras handgjorda köksmoduler i massivt trä, helt obehandlade, för att kunna anpassa dem i sitt hem.

GranitxRemake kollektion
Granit och Skåne Stadsmissions varumärke Remake har gått samman i projektet Granit x Remake. Arbetet handlar om att ta vara på gamla uttjänta jeans som lagas och sys om till nya produkter. Nu släpps den tredje kollektionen som innehåller allt från necessär och datorfodral till grytlappar den 23 februari.

NK:s möbler. Så heter boken som Sörmlands museum släpper våren 2023, i samband med att utställningen med samma namn invigs den 11 mars 2023. Boken beskriver hantverket, designen, verkstäderna, varuhuset som jag skulle säga har haft större betydelse i svensk möbelhistoria än vad gemene man förmodligen känner till.

Notiser
– Börsnoterade Elon har avyttrat varumärket Em home och möbelkedjan Svenska Hem AB är nya ägare.
Peab vill ha ett jämställt samhälle där fler tjejer är med och bygger. Därför har de startat Byggåret, ett ettårigt lärlingsprogram för tjejer som vill testa att jobba med bygg.
– Bokusgruppen redovisar minskad omsättning och sämre rörelseresultat för både fjärde kvartalet och helåret 2022. Nu sjösätts ett kostnadsbesparingsprogram.
– Två franchisedriva Electrolux-butiker, en i Borås och en i Jönköping, har försatts i konkurs av Jönköpings tingsrätt. Svenska Capellen Dimyr har lanserat två nya mattor i veckan. Modellerna no.14 och no.15 med fluffiga kanter – som likt de andra tillverkas i Indien.


Till sist har tdningen Rum hemma släppt sin årliga maktlista för 2023. Här kan du läsa vilka 100 namn som Tidskriftens Rums redaktion, Cecilia Öfverholm och Lisa Marie Mannfolk Eklund tillsammans med Stefan Nilsson, Camilla Schlyter och en mullvad har listat som mest inflytelserika i Arkitektur- och designsverige.

Kommentarer

 • H. skriver:

  Är inte mattorna med fransiga kanter väldigt lik
  kasthalls feather?

 • Den reklamkampanjen hade Peab INTE kunnat göra när jag började där för 20-år sedan. Jisses.

 • Per Pettersson skriver:

  Lilla Åland är så otroligt snygg att man vill hitta en tom yta i lilla lägenheten bara för att ställa din den stolen.

 • Emma skriver:

  Hahaha inser att jag absolut missat något om Arkdes när de både blivit sågade i DN och samtidigt hamnar på plats 2 här. Är Long så mycket bättre än arbetsmiljön?

 • Sara skriver:

  Fler beiga mattor till svenska folket.

 • Nina skriver:

  Jag förstår mig inte på alla dessa tjocka mattor, snubblar man inte på dem? 😛

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.