Annons

Local hero: ZLAMP®

Inlägget är reklam för ZLAMP®

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 

Idag ska vi få lära oss mer om det svenska belysningsbolaget ZLAMP®, som grundades 1994 av designern Lars Bessfelt. Idén var att in i minsta detalj kunna välja material och metoder som garanterade kvalitet, bra ljus och omsorg för miljön. Året därpå visades den nya kollektionen på möbelmässan och fick ett stort genomslag med sitt unika formuttryck och behagliga ljusbild. 

All design av Zlamps lampor görs av Lars vid ritbordet i Anderslöv, där sedan olika svenska leverantörer tar vid och tillverkar komponenterna av bästa kvalitét. Själva monteringen sker sedan i verkstaden i Anderslöv tillsammans med tillverkning och sömnad av lampskärmarna till samtliga ZLAMP modeller. ZLAMPs signum har varit de unika lampskärmarna i mullbärspapper och plast som ger ett behagligt ljus som inte bländar. Men för något år sedan introducerades skärmar i materialet rå patinerad mässing som ett alternativ som snabbt blev populärt. Sedan dess finns nu också vegetabiliskt garvat läder där varje skärm kommer patineras olika och bli vackrare med åren. 

Miljön har redan från starten varit en självklar och viktig faktor i produktionen av ZLAMP där man till lampskärmarna använder polypropylenplast, en miljövänlig produkt som vid förbränning blir vatten och koldioxid. Mullbärspappret som används på skärmarna är naturligt utan färgtillsats och de limtyper som används i produktionen är vattenbaserade. Textilierna som tillverkas i Sverige innehåller inte flamskyddsmedel eller skadliga pigment. Zlamp ytbehandlar trästativen i Anderslöv och använder då en vaxbetslösning där lösningsmedlet i huvudsak består av vatten. En del trästativ kommer från svenskt trä och svarvas i I Vetlanda, Småland och en del kommer från en duktig svarvare i Polen. Ytbehandlingen av trästativen sker genom vaxning eller vaxbetslösning där lösningsmedlet huvudsakligen består av vatten. Färgpigmenten i betskulörerna till trästativen består endast av jord- och mineralpigment. I småländska Gnosjö tillverkas alla laserskurna detaljer som sedan lackeras nästgårds i Hillerstorp. En belysningsproducent som verkligen är en lokal hjälte!

Visste du att: 

 • Under många år tillverkade Ateljén i Anderslöv även lampskärmar åt Ateljé Lyktan och Svenskt Tenn. 
 • ZLAMP är väldigt omtyckt i Japan vilket passar deras formspråk. 
 • – Lars Bessfelt började designa lampor redan som 14 åring åt sin far som arbetade inom belysningsbranschen.
 • – Symaskinerna som används för att göra ZLAMP lampskärmarna är från början av 1900-talet. Även andra maskiner i deras verkstad är från 40-50 talet då kvalitén var mycket bättre. 
 • – En kund med trasig ZLAMP lampskärm behöver inte slänga en hel lampa utan kan beställa en ny skärm.  
 • – Nirvan Richter som grundade Norrgavel upptäckte ZLAMP för 30 år sedan och samarbetet pågår fortfarande. 

Kommentarer

 • Åh det är ju grannarna till mina föräldrar och ett företag som jag följt från uppväxten i samma lilla by.

  Snette

 • Anna-Maria skriver:

  Mina favoritlampor!

 • Camilla johansson skriver:

  Vad spännande, jag är från Vetlanda . Vet du vilket företag. Mvh Camilla

  • Frida skriver:

   Hej, hej!
   Jag vet inte vilket företag i Vetlanda det är som svarvar åt dem, men kan fråga ZLAMP.

 • Anna skriver:

  Jag gillar verkligen de här inslagen! Så kul att få lära känna produkterna och företagen bakom. Reklam man gillar och uppskattar!

  • Frida skriver:

   Vad roligt att du uppskattar ”local hero inläggen”. Jag tycker själv att det är väldigt roligt att skriva dem och lär mig så mycket nytt av varje nytt inslag.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.