Annons

Inredningsnyheter v. 1/2023

Årets första vecka är till ända. Här är en summering av några skandinaviska inredningsnyheter och branschsnackisar som jag har snappat upp, trots fortsatt jullov och ledighet. Enjoy!


Under 2023 firar H.M. Konungen sina första 50 år på tronen. Det har också gått femhundra år sedan 1523 då Gustav Vasa valdes till kung och landet gick in i en ny epok som formade det moderna Sverige. Detta kommer uppmärksammas på många olika sätt. Bland annat genom den stora jubileumsutställningen ’Vasa till Bernadotte, 1523–1973–2023. Kultur i rikets tjänstdär man visar unika föremål som har en intressant och viktig historia att berätta. Läs mer här!


Dusty Deco (som för inte så länge sedan förvärvades av ägarna till Nordiska galleriet) har slagit sina påsar ihop med den danska modeprofilen Pernille Teisbaek och lanserat en gemensam fåtölj. Mjuk sittkurva och rejäla armstöd. Blir din för det facila priset av 45 000 riksdaler.


Svenska Superfront som har specialiserat sig på luckor och fronter till IKEA’s möbler lanserar nu en Japan-inspirerad serie av vägghyllor som fått namnet Takumi.

Louis Poulsen AJ pollare
Louis Poulsen har lanserat den klassiska AJ-lampan som pollare för utomhusbruk: säg hej till AJ Garden!


Den danska inredningsinfluencern Alan Torp har öppnat webbshop och lanserat egen merch.

Notiser
Här hittar du de som nominerats till Scandinavian Design Awards 2023. Prisutdelningen sker i samband med SFF 2023.
Fab Miniteket är ett nytt second hand-koncept som öppnat i Helsingborg, med fokus på kläder och inredning.
– Hemtextilföretaget Svanefors expanderar och öppnar e-handel i Norge, Belgien, Nederländerna och Tyskland.
– IKEA lägger ner sin citybutik i Malmö efter 10 månader.

– I höstas testade Vitra ett nytt grepp för att uppmärksamma formgivaren Jean Prouvés tidlösa komfort. Café Prouvé är en pop up-mötesplats inredd med den franska formgivarens verk, där besökarna har möjlighet att provsitta möblerna ordentligt. Pop-Up-Caféerna har hittills funnit i Paris, Zürich, Berlin, Wien och Gwangju. I Sverige har Olsson & Gerthel i Malmö fått exklusivitet på det nya konceptet. 


Byggfabriken har lanserat småmöbler inspirerade av Karin och Carl Larssons hem Lilla Hyttnäs i Sundborn. Bland annat den här pelargonhyllan. Till skillnad mot förlagan som är golvstående är den här nya modellen tänkt att ställas direkt i fönstret eller placeras på fönsterbrädan.


Till sist har Menu bestämt sig för att relansa Mogens Lassen’s soffbord The Jäger Lounge Table från 1941. Fascinerande att design skapad för 82 år sedan står sig så väl än idag, att man lika väl hade kunnat tro att den formgavs igår.

Kommentarer

 • Karolina skriver:

  Tycker Dusty Deco/Pernille stolen påminner mycket om Artek Tankki stolen. Absolut inte plagiat men kanske har man fått lite inspiration

  • M skriver:

   Jag tänkte genast på Antti Nurmesniemis 004. Men som du säger: inte plagiat, men kanske inspirerat.

 • Anna skriver:

  Men Jäger Lounge Table, snälla rara vilken omedelbar kärlek! Tycker knappt jag har sett ett så vackert bord tidigare, det riktigt knep till i magen. Men priset… aj aj.

 • Håller med Karolina och tänker även att Dusty Deco gått lite väl nära med kalkylpappret när det gäller deras soffa Lola som har tydliga spår av Svenskt Tenns soffa 3031 ….inte på pricken lik men jaja

  Anette

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.