Annons

Local hero: Klippan Yllefabrik

Inlägget är reklam för Klippans Yllefabrik AB

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam.


Idag ska vi få lära oss mer om anrika Klippan Yllefabrik AB som grundades år 1879 av Jöns Petter Magnusson. Idag drivs företaget av fjärde och femte generationen och är starkt förknippat med sköna och varma ullplädar i olika färger och mönster. 


Jöns Petter Magnusson var en utbildad spinnmästare från Landskrona som tog över ett litet ullspinneri på skånska Klippan. Historien har följt med generation efter generation och familjeföretaget är fortfarande kvar på samma adress. 


År 1910 blev sonen Gustaf Magnusson VD. Gustaf kompletterade spinneriet med ett färgeri och tog kontakt med den svenska hemslöjdsrörelsen, vilket tredubblade omsättningen och skapade en riksomfattande kundkrets. 1947 var det dags för tredje generationen i form av Sven Magnusson. Sven byggde ett nytt spinneri som på sin tid var Skandinaviens modernaste. Vid Svens död tillträdde sonen Gösta Magnusson som VD och han har än idag ansvar för spårbarhet av material och inköp av ull med rätt kvalitet. 

2003 tog Göstas barn, Pernilla Roos och Petter Magnusson, över ansvaret för den dagliga verksamheten och att driva företaget in i framtiden. Klippan tillverkar sina produkter i ull på grund av att det är ett förnybart och klimatsmart naturmaterial som både värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt. Klippan blandar aldrig med syntetfibrer utan använder endast ren ull. Inköpen sker med full spårbarhet och är noggrant utvald när det kommer till kvalitet och djurhållning. 


De senaste åren har Klippan fokuserat mycket på hållbarhet och arbetar med allt från återvunnen och ekologisk ull till svensk ull. Ull är ett fördelaktigt material, eftersom dess egenskaper gör att det är lätt att sköta. Vädra gärna, men tvätta sällan, för de naturliga fetterna i ullen är smutsavstötande. En fuktig dag är det perfekt att passa på att hänga ut pläden. Om du ska tvätta din ullpläd, bör du se till att välja ullprogrammet i maskinen. Använd också tvättmedel som är särskilt anpassat för ull och centrifugera på ett lågt varvtal, max 800. 


DeHär är några av mina personliga favoriter från Klippans sortiment (adlinks) 1) Ralph ullpläd beige (adlink) 2) Ralph ullpläd vit (adlink) 3) Samba (adlink) 4) Vinga ullpläd (adlink) 5) Björk ullpläd (adlink)

Visste du att?

-Klippan Yllefabrik var det fjärde största ullspinneriet i Sverige på 1980-talet.
-Klippan använder alltid naturmaterial och väljer ekologiska alternativ i största möjliga mån.
-Varje år tillverkas cirka 600 000 plädar. Det motsvarar ull från 600 000 får. 
-50% av försäljningen är export och Klippan säljer till ett 30-tal olika länder.
-Klippans produkter säljs hos fler än 600 återförsäljare runt om i Sverige men även via Klippans egna webbshop. 
-Klippans fabriksbutik har blivit utsedd till en av Sveriges 5 bästa outlets av Visit Sweden. 
-Företaget tillverkar inte bara filtar och plädar, utan även kuddfodral, handdukar och förkläden med mera. 
-Klippan har tagit fram mönster av olika designikoner såsom Lisa Larsson, Olle Eksell och Tove Jansson.
-På en gård strax utanför Klippan gjorde företaget ett test. De täckte ogräs med ullplädar och gjorde nya odlingsbäddar. Efter ett år fanns inga spår av ull i marken.
-Klippan har minskat sin energianvändning för att tillverka en pläd med mer än 50% på fem år.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.