Annons

Inredningsnyheter v 44/2022

Jag är så glad för alla hejarop jag får för mina nyhetssummeringar på söndagskvällarna. Tack! Det glädjer mig att många uppskattar de återkommande sammanfattningarna om vad som hänt i inredningsbranschen under veckan som gått. För nytillkomna läsare – visste ni att denna inläggskategori fyller 10 år i vår? Allt började när jag var föräldraledig 2013 och hade svårt att uppdatera bloggen varje dag, så jag bestämde mig för att samla ihop mina spaningar och de pressreleaser jag fick till ett svep i veckan istället. Nu, ett decennium senare kan man säga att upplägget är inarbetat. Här kommer ännu en scroll för dig som vill ha koll!

Gina Tricots grundare är aktuella med en ny kollektion för sin nystartade tapetutmanare Belarte Studio. Kollektionen Earthy Artistic är en abstrakt serie influerad av modern design och konst.


Amelia Widells företag MELIMELI har lanserat en begränsad upplaga inredningsaccessoarer i samarbete med det brittiska modevarumärket RIXO. Kollektionen består av vaser, pläd, bricka och och två olika set av glasunderlägg gjorda av formpressad björk och papper i Småland. Produkterna bär MELIMELI ́s signaturmönster prickigt och randigt.


Artilleriet har tagit fram en helt egen mässingsljusstake Totem Crown Candle Holder.


Svenska Pholc är aktuella med nyheten Aline pendant lamp formgiven av Afteroom.


Hein studio har premiärvisat bilder på sin nya Reflection Vase, som släpps till butik i November. En uppföljare på deras storsäljande Ostrea, även denna lika fin med som utan innehåll.


Odd Mollys grundare Per Holknekt och inredningsprofilen Jannice Wistrand fortsätter sin gemensamma satsning på företaget Monlux. I veckan släppte de nya pressbilder på ännu fler möbler med inbyggd ljussättning. Sängbord, sidobord, ljuslampetter mm

Notiser
– Efter ägarbytet, nu byter Lexington VDt.
– I kölvattnet av de höga elräkningarna har Mathem och Garant lanserat ”elfria maträtter”.
– Konstglasmästaren Kaisa Tukonen tilldelas Märta Måås-Fjetterström-stipendiet
– Sebastián Mateu har fått
Fabrikör J.L. Eklunds Stora Hantverksstipendium.
– IKEA hotar Skräckspelet ”The Store is Closed” med stämning om de inte tar bort alla likheter med varuhuset. Spelutvecklaren själv hävdar att inredningen är generisk.


Svenskt Tenn har släppt årets jul som har temat Atlantis, hämtat ur Josef Franks mönster Aristidia som  julen till ära återlanseras i en ny grön färgställning.


Till sist har Patent- och marknadsdomstolen avgjort ytterligare en möbeltvist. För ett år sedan stämde Dux Design Aktiebolag (Dux) en möbeltapetserare i Stockholmsområdet som hade specialiserat sig på att renovera designmöbler. Dux menade att han genom att sälja ersättningsdynor till Jetson-fåtöljen hade gjort intrång i upphovsrätten. Möbeltapetseraren invände och menade att utformningen av fåtöljdynan till Jetson är funktionellt betingad och därför inte kan ha något upphovs­rättsligt skydd separat från fåtöljen. Nu har Patent- och marknadsdomstolen valt att gå på Dux linje. Möbeltapetseraren ska betala 30 000 kronor för utnyttjande av upphovsrätt, och förbjuds att tillverka, marknadsföra och sälja sina dynor framöver. Bryter han mot detta hotar ett vite på 500 000 kronor. Möbeltapetseraren måste också betala Dux rättegångskostnader på närmare 1,5 miljoner kronor. Jag förstår dilemmat men är benägen att hålla med Anette på Inredningshjälpen om att domen känns väl hård mot en enskild möbeltapetserare. Det känns också som ett problematiskt ställningstagande mot hela tapetserarbranschen. Ska de inte våga ta sig an möbelreparationer av designklassiker framöver, av rädsla för att bryta mot upphovsrätten? Kunde man inte hittat en lösning för ett högre syfte – värdet av att reparera mera?

Kommentarer

 • Linda skriver:

  Jisses 10 år sedan… Har uppskattat svepen ett decennium alltså ????

 • Sofie skriver:

  Apropå belysning, har du tips om något konto gällande inomhusbelysning eller utomhusbelysning? Jag har såklart läst tipsen i din bok, men tycker att det är svårt att hitta inspiration för den funktionella belysningen.

 • Jennie skriver:

  Jag uppskattar verkligen dina summeringar. Tack!
  På ämnet upphovsrättsintrång – det är ju tydligt var Artilleriet fått ”inspiration” till sin ljusstake ifrån…

 • Hannah skriver:

  En del av min måndagsrutin att läsa igenom för att hålla mig uppdaterad. Tack!

 • Karolina skriver:

  Håller helt med om att domen är hård mot en ensklid tapetserare och som du skriver, vem skall våga ta emot designklassiker och reparera dem? Tycker att företaget istället skulle ha satsat på samarbete och i tider då allt fler och fler handlar begagnat värtnat om gamla möbler och uppmuntra folk att ta hand om dem. Kunde kanske fungera med licensavgift?

 • Karin skriver:

  Intressant med domen mot en enskild tapetserare, tycker den känns väldigt hård. Lite som Jätten Goliat mot David. Rättegångskostnaderna känns orimliga och borde ha jämkats eller betalats av var och en. Vore intressant att läsa hela domen.

 • Max skriver:

  Jag blir inte förvånad om DUX inom kort börjar sälja ersättningsdynor till Jetsonfåtöljer 😉

 • Amanda skriver:

  Kanske borde Dux istället siktat in sig på Mio?
  https://www.mio.se/p/life-fatolj/31094?id=M1412634
  Kan Dux inte själva erbjuda ersättningsdynor till Jetson Flax så känns det
  rimligt att någon annan kan få lov att göra det. Särskilt som det är en såpass
  känslig klädsel på en dyr fåtölj.
  Men som någon tidigare kommenterade så är det väl bara en tidsfråga nu…

 • Micaela skriver:

  Jag håller helt med dig, och andra här i kommentarsfältet, orimligt hårt mot en enskild tapetserare och dessutom i en tid där vi förväntas ta hand om det som finns och det vi har istället för att kassera och skaffa nytt. Bakåtsträvande av DUX, som ju istället skulle ha kunnat se detta som en ny affärsmodell enligt det Karolina ovan föreslog med licensavgift eller motsvarande. Jag skulle nästan vilja samla till någon typ av uppror för detta. Känner någon annan likadant?

 • Agata skriver:

  DUX själva säljer väl redan kuddsats i läder till Jetson? Dock håller jag med om att ett licenserat samarbete med möbeltapetserare vore en klart finare (och klokare) lösning än en stämning och hutlösa böter. Det skulle framför allt underlätta för konsument i tider då många hellre värnar om gammalt än köper nytt.
  Ser också att man en googling bort kan hitta butiker som fortfarande säljer dynsatser till dom flesta DUX-modeller. Undrar om dessa också inväntar en stämning.

 • Ann skriver:

  Klickade hem Ilse Crawfords grytor från samarbetet med Ikea och undrar va fasiken som pågår. Grytorna är röda och liksom flammiga. Inte alls samma utseende och kvalité som på bilderna i sociala medier. Fick direkt associationen en Big Mac på bild vs en Big Mac i verkligheten.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.