Annons

Annons: Sängskola med SOVA – vanliga frågor

Inlägget är reklam för SOVA

Stort tack till er som kom till Sängprovnings-eventsen vi arrangerade i Stockholm, Göteborg och Malmö tillsammans med SOVA. Om du inte hade möjlighet att delta rekommenderar jag dig verkligen att boka en kostnadsfri provning på valfri tid – i din stad. Att investera en timme av sin tid för att verkligen prova dig igenom olika sängtyper, fasthet i madrasser och modeller på sängar för att lära dig mer om vad som passar din sömnstil är det minsta man kan ge sin kropp. Det finns inget köptvång alls, men jag lovar dig att du kommer lära dig något nytt om din kropp och vilken skillnad olika underlag (och kuddar!) kan göra för din sömn.

Hur vi sover påverkar hela vårt välmående och fördelen med SOVA’s butiker är att de har sängar från så många olika varumärken att de verkligen kan ge individuella råd utifrån vad som passar dig bäst, inte vad de är låsta till i utbudet från en enda leverantör. Vi har tillsammans sammanställt några av de vanligaste frågorna som dök upp under föreläsningstillfällena, kanske kan de vara till glädje för fler – inför ett framtida sängköp.

Vad ska man tänka på när man väljer säng och är allergisk?
Om du är allergisk mot damm och kvalster är rådet att satsa på en säng som har lite högre ben (17-23 cm). Det på grund av att man ska kunna dammsuga ordentligt under sängen, men också för att man får ett bättre luftflöde genom madrasserna så att inte fukt stängs inne (vilket gynnar kvalster). Använd också täcken och kuddar som är märkta med ”NOMITE”. Det garanterar att kvalster inte kan ta sig in i kuddar och täcken då tyget är så tätt vävt (finns på alla Engmo Dun & Norsk Dun t.ex hos SOVA). Använd även bäddmadrasskydd som du kan tvätta i 60 grader. Då håller sig bäddmadrassen fräsch och ev kvalster dör i tvättmaskinen .Om du verkligen har svår allergi mot damm t.ex kan en bäddmadrass som heter AKTSAM från Hilding vara ett alternativ. Den är utvecklad i samarbete med Astma- och Allegiförbundet. 

Måste min respektive följa med på sängprovningen?
Det är en klar fördel om båda är med i sängprovningen så att rådgivarna kan ta höjd för bådas behov och säkerställa att båda blir nöjda. Är ena parten klart mer drivande i köpet kan han/hon prova ut en eller ett par sängar och väljer tyger etc och sedan låta partnern komma in i ett senare skede för att bara välja sin fasthetsgrad i efterhand.Vad ska jag tänka på om jag ska köpa säng till mitt tonårsbarn?
Fundera kring storleken på sängen, ordentligt. Att köpa en 120-160 säng direkt istället för att börja med en 90-105 säng kan göra att sängen kan få följa med längre tid, kanske hela vägen fram till första egna boendet i vuxen ålder. En sådan lång användningsperiod kan också motivera att investera lite mer i sängen vilket gör att en bättre komfort kommer med på köpet.

Tonåringar är ofta ganska lätta vilket gör att de behöver en säng som inte är för hård. Enklare sängar har en tendens att vara stummare vilket kan medföra att tonåringen hamnar i något med för mycket tryck mot kroppen. Kom ihåg att olika sovstilar utvecklar sig under tidiga år. En för hård säng inbjuder till magsovande vilket sen ofta följer med upp i vuxen ålder med alla ergonomiska nackdelar det medför.Hur ska jag tänka kring alla materialval och kombinationer som Carpe Diem har?
Börja alltid med att hitta rätt säng. Blir det en Carpe Diem och ni har tagit er förbi valet av modell och fasthet så kan finns många möjligheter kring klädsel, ben och tillval. Gaveln är det som tar mest plats visuellt så börja där och välj vilken gavel ni gillar bäst och passar proportionerna i det rum där sängen ska stå. Därefter kan ni gå vidare till tygvalet som säng och gavel ska kläs in i. Carpe Diem har 34 tyger (vissa med pristillägg) och sex olika modeller av sängben, som vart och ett oftast finns i fler olika höjder och ytskikt/kulörer/träslag. Som Frida tipsade om kan en första förenkling vara att fundera på om ni gillar varma eller kalla kulörer och sedan använda färgsättningsprinciperna för att hitta en harmonisk balans mellan sängen och övrigt i rummet.
Har ni redan fastnat för några speciella ben så kan det gå före tyg. Kombinationerna av tyg och ben ger väldigt olika uttryck så de hör definitivt ihop. Börja med det du tycker är viktigast och så får det ena ge det andra.Slutligen kan alla kombinationer summeras och ev dekorationskuddar och lakan matta mm adderas om man vill skapa ett helt koncept.

Om vi är ett par och är intresserade av en ställbar säng, men skulle vilja ha en hel madrass – går det?
Ja! Flera tillverkare erbjuder sk ”Split-bäddmadrass” med en eller två slitsar som gör att en hel bäddmadrass ändå följer med sägarnas olika rörelser när ställbarheten används. De flesta vanliga hela bäddmadrasser är idag med olika stretchmaterial så handlar det bara om de mindre justeringar som är rekommenderade när man sover så kan även en sådan användas. Ska den ena ligga platt och den andra läsa är nog en sk ”Split-bäddmadrass” eller delade madrasser att rekommendera. OBS! Alla ställbara sängar är 2st separata enheter där tillverkaren inte vet vilken sida som står ytterst eller i mitten när man ställer dem ihop. Det innebär att det ligger kantstabiliserande material ytterst i sängarnas långsidor och de är inte gjorde för att sova på. Dels ger de obefintlig komfort och dels kan de släppa i sin infästning om de blir belastade. Med andra ord är hela bäddmadrass (eller sk Split) mest för det estetiska eller möjligtvis för familjens katt de ger fortfarande inte möjligheten att sova i mitten av sängen.

Kategorier:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.