Annons

Local hero: Pappelina

Inläget är reklam för Pappelina

Idag ska vi få bekanta oss med Pappelina. Ett svenskt men också internationellt erkänt varumärke grundat 1999 av Lina Rickardsson som då bodde i Göteborg. Namnet kom till genom en ordlek mellan det allra första materialet som hon började väva i, som faktiskt var papper och lin, och Linas namn – därav Pappelina. 


Pappelinas främsta produktkategori är exklusiva och slitstarka plastmattor som formges och vävs i Dalarna. Allt startade av en slump 1999 när Lina Rickardsson, Pappelinas grundare och Creative director, letade efter ett väveri som kunde hjälpa henne att väva hennes linnemattor efter en stor order från butiken Norrgavel. Innan vävde Lina allt för hand hemma i sin egen källare. Ett litet lokalt väveri i hjärtat av Sverige tackade ja till Linas förfrågan. Der väveriet vävde dock inte i lin utan i plastband. Snabbt insåg Lina att det kunde bli en spännande utmaning som hon skulle vara ensam om, att väva i plast i stället för i lin. Detta blev startskottet för en helt ny inriktning på hennes företag. Mattorna tillverkas fortfarande i samma svenska fabrik.


Till en början vävdes mest enkla, klassiska mönster som ränder, men Lina ville mera, och snart började idéerna vandra till funderingar om mattorna skulle kunna vävas i jacquardvävstolar där mer mönstrade mattor skulle kunna ta form. 

Storsäljaren är mönstret VERA. Sedan 2002 har Pappelina sålt över 150 000 VERA-mattor världen över. Till VERAs 20-års jubileum lanseras VERA 2.0 Bio edition – världen första plastmatta tillverkad av BIOVYN™. En hyllning till den klassiska VERA. Materialet BIOVYN™ är baserat på olja från tall vilket ger ett minskat avtryck av koldioxid – och är hundra procent förnybart. 

Även om Pappelina ÄLSKAR plast så är valet och användandet otroligt viktigt. De använder tex inte engångsplast utan packar sina produkter i kartong och har gått över till att använda papperstejp på 30% leveranserna (tyvärr är den papperstejp som finns idag inte helt perfekt och tillräckligt stark för tunga leveranser och Pappelinas mattor väger en hel del). 

Plasten Pappelina använder till de konventionella mattorna är helt fri från ftalater och är helt giftfri. Köper du en Pappelina matta får du en matta som är enkel att underhålla och rengöra och som håller i många år framöver. Utöver mattorna erbjuder Pappelina också annan heminredning såsom kuddar, plädar, kökshanddukar och löpare. De har hundratals återförsäljare, men också en egen e-handel direkt till konsument som lanserades 2019

Visste du att? 

 • – Pappelina har sedan starten 1999 haft en och samma designer – Lina Rickardsson
 • – Pappelina äger sin egen produktion sedan slutet av 2021 och har totalt cirka 35 anställda varav över 20 personer jobbar just i produktionen.
 • – 95% av deras omsättning kommer från mattorna, som är tillverkade på deras egna lokala väveri i Leksand
 • – Det tar cirka 1 vecka att producera 1 matta från start till mål och cirka 8 personer har då sett till att mattan är perfekt att skickas till kund 
 • – Pappelinas mål är no waste och är verkligen på god väg i hela sin kedja. Som alla producerande företag får de sekunda i vår produktion. All Pappelinas sekunda säljs, de kallar det Odd&Rare och handlar om mattor med små skönhetsfel eller det man kallar ”midja” (liten sned kant). 
 • – All tredje-hands-sortering samlade Pappelina ihop och skickade 2021 tillsammans i ett projekt med UNCHR till ett settlement (bosättning) i Uganda att sova på, förvara kläder, mat och köksredskap på för att slippa ha det direkt på marken. Totalt 1 container, 11 pall, 4500 kg och 5000 mattor donerades
 • – 2021 sålde Pappelina mattor till över 50 länder

Kommentarer

 • anna skriver:

  Åh Pappelina – gillar min Pappelina matta så mycket och den har hängt med sedan 2012 och är fortfarande lika fin.

 • Emma skriver:

  Är även de tidiga Pappelina-mattorna giftfria? Jag tog nyligen fram vår gamla matta med närmare 15 år på nacken – plockade undan den när barnen var små då jag var orolig för plasten.

 • Tycker mycket om Pappelina, särskilt de lite längre gångmattorna.

 • slotameba skriver:

  Let’s playฝาก 10 รับ 100

 • giocoplus skriver:

  Let’s playฝาก 20 รับ 100

 • kalambagame skriver:

  Let’s playฝาก50รับ150

 • microgaming42 skriver:

  Let’s playโปรสล็อต 100

 • pgjazz42 skriver:

  Let’s play20 รับ 100

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.