Annons

Inredningsnyheter v.42/2022

Jag håller fast vid söndagstraditionen. Här kommer veckans nyhetssummering från den skandinaviska inredningsbranschen vecka 42, 2022!


Den tveklöst största brasnchsnackisen under veckan som gick var Patent- och marknadsdomstolens dom där man gav designföretaget Asplund rätt mot möbeljätten Mio gällande borden Palais (Asplund) och Cord (Mio):

“Palais-bordet är upphovsmännens egen intellektuella skapelse och därmed originellt och skyddat av upphovsrätten. Domstolen menar att Cord-bordet är ”påfallande likt”, och att Mio inte kan bevisa att deras möbel är ett oberoende dubbelskapande”. Som påföljd förbjuds Mio att tillverka, marknadsföra och sälja sitt Cord-bord, och bryter bolaget mot det hotar ett vite om en miljon kronor. Mio ska enligt domen också förstöra alla sina Cord-matbord, ersätta Asplund för kostnaden att sprida information om domen i annonser, betala rättegångskostnader på 2,3 miljoner kronor samt kompensera Asplund för ”utnyttjande av verk” och ”utebliven vinst”.


En av vår tids mest namntunga svenska kvinnliga formgivare. Ingegerd Råman, kanske mest känd för sitt tidlösa glas, har formgivit örhängen och en brosch i återvunnet 925 silver för Efva Attling. Fler bilder här.


Norrgavel har tagit fram en serie produkter i samarbete med Yogiraj, ett yogavarumärke som inriktat sig på giftfria produkter. Bland annat en yoga-matta med tillhörande väska, ett bolster, en meditationskudde tillverkade i naturfärgad hampa och fylld med ekologisk bovete som formar sig efter kroppen för att ge stöd på rätt sätt.


Bookbinders design satsar på inredning och har tagit fram en lampskärm klädd i deras bokbinderiväv. Skärmarna finns i en mängd kulörer och två storlekar. Alla har klofäste (lampskärmen fästs på glödlampan) vilket gör att de passar oavsett vilken lampfot du vill ha till.


Monica Förster har lanserat en kollektion kakel för Marrakesh design och modellen Breaking the Wave har en revolutionerande bågform som skapar ett spännande böljande mönster i sättningen. Hejdå raka rader.


HAY firar 20 år och är aktuella på många sätt.De har blivit uppköpta av Herman Miller och har gett sig in i sängbranschen. Deras nya sängstomme Tamoto bed finns i enkel och dubbel version, med ett praktiskt textilöverdrag som kan tas av och tvättas. Design Shane Schneck.Hans Bollings klassiska brickbord för Brd Krüger har lanserats i en begränsad upplaga i blått, i samarbete med Designmuseum i Köpenhamn. Den indigoblå kulören är en återkommande färg i hela museet och har hämtats från den historiska sandstensportalen vid ytterdörren som är från 1757.


Arket har lanserat en ny serie färgglada ullplädar i samarbete med konstnären Evelina Kroon och svenska Klippan. Tipstack till Anette.

Notiser
– Mäklarbyrån Fantastic Frank öppnar filial i USA
– Mode- och inredningskedjan Copenhagen Luxe kommer till Helsingborg.
– IKEA’s nya varuhus i Göteborg skjuter fram öppningen – för tredje gången…
– Tapetformgivaren Hanna Wendelbo har lanserat en kollektion kläder i samarbete med LindexTill sist, Cupboards & Goods har lanserat nya serien Plain där skåpsluckorna är helt släta och gångjärnen är inte utanpåliggande som i deras klassiska serie utan dolda på insidan av skåpen

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.