Annons

Läsarfråga: NCS-kod dammråtta?

Hej!
Jag ska måla betonggolvet i vår tvättstuga och har en lite galen fråga…. Vad har damm (ja, alltså dammråttor) för NCS-kod? Vi har målat taket vitt och har en ljust grå färg på väggarna, men vill ha mörkare grått på golvet. Tänker att samma färg som damm borde göra att dammet syns lite mindre?

Hälsningar Patrick


Svar:
Denna udda, men roliga fråga dök upp i Trendensers Facebookgrupp nyligen och väckte en hel del respons så jag delar tipsen på färgkoder vidare. Kanske är det fler som vill kamouflera dammråttorna i tvättstugor, garage och förrådsutrymmen? Även om kontinuerligt städande förstås alltid är att rekommendera – i första hand. Färgen på dammludd kan skilja sig åt ganska mycket mellan olika bostäder, eftersom det ju i huvudsak består av rester från hemmets textilfibrer (kläder, handdukar, mattor, gardiner etc). Kolla därför med luddet i torktumlaren och samla lite damm från hörnen på golvet så att du kan jämföra med färgkorten.

Ett annat tips om du ska måla ett betonggolv i ett våtrum är att det finns något som heter Halkstopp. En tillsats man adderar till golvfärger och lacker för att skapa en strävare yta. Det kan bestå av luftfyllda glaspärlor som tål mekanisk nötning, färgsand eller ett torrt pulver, som blandas i golvfärger och lacker för att uppnå en strävare yta och minska risken för halkolyckor.

Fem tips på damm-kamouflage-färger:

Kommentarer

 • Linnea skriver:

  Haha, vilken rolig fråga. Är det inte bäst att måla golvet i många olika nyanser så att råttorna kamoufleras?

 • Johanna skriver:

  Så rolig kommentar!
  Jag har en annan fråga. Jag är sugen på att måla in snickerierna i vår lägenhet (de är nu Stockholmsvita). Egentligen tänker jag mig gröna snickerier i sovrummet och beiga i resten av lägenheten (en trea). Tror du att det blir bra, och hur hanterar man mötena av två färger? Ska tex dörren där färgerna möts ha en färg på varje sida då? Är det bättre att ha samma färg genomgående?

 • johanna skriver:

  Rusta har väldigt bra och prisvärda golvfärger som vi använde till tvättstugan. Tips!

 • BM skriver:

  Ha ha så fyndigt tänkt! ”Jag får dölja skiten!” Funderar nu på mina trägolv och dammråttorna. Måla golven? Njä. Tänk, tänk… ???? Aha! Kan man färga dammråttorna istället? ????????‍????

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.