Annons

Inredningsnyheter v.36/2022

Idag kommer nyhetssummeringen lite tidigare än vanligt eftersom jag har tänkt ägna kvällen åt att följa med i valvakan. Här kommer därför en snabb resumé av veckans nyheter och snackisar från inredningsbranschen!


De svenska möbelföretagen drabbas hårt av energikrisen. Närmare 85 procent av all möbelproduktion sker i södra Sverige, i elområde tre och fyra. Vinterns höga elräkningar drabbar inte bara hushållen utan i allra högsta grad den inhemska industrin och jobben. I veckan gick Trä och Möbelföretagen ut med ett nödrop. Situationen är extrem.

Många svenska producenter har också vädjat via sina kanaler. Med redan hårt pressade marginaler, ökade råvarupriser och kommande avtalsförhandlingar behövs en mer företagsvänlig politik – om vi vill att företagen (arbetsgivarna och skatteintäkterna) ska finnas kvar vid nästa val.


Den svenska klassikern, Lilla Åland fyller 80 år vilket firas med en jubileumsutgåva i rökt ek. Tillverkas av Stolab i Smålandsstenar.


Kasthall som väver sina mattor i Kinna/Skene lanserar nu sitt klassiska mönster Gåsöga XL i fyra nya färger: Foggy Blue, Timber Green, Yellow Brick och Lichen Grey.


Jonas Bohlins ikoniska och svensktillverkade möbler har börjat säljas exklusivt via det nya designvarumärket Ingridsdotter på NK Inredning.


Georg Jensen har gett den klassiska Koppel-kannan en ny färgglad kostym. Kan nu fås i (bland annat) Kleinblått.


Fredericia Furniture producerar en jubileumskollektion av Borge Mogensens J39 (som fyller 75 år i år) med originalsitsen, i flätad sjögräs.


Meyenberg är ett nystartat svenskt och veganskt tvålvarumärke med skonsamma produkter för konsument och klimat. Företaget grundades av Ida Meyenberg Hall, i augusti 2022!


Landskapsarkitekten och skribenten Dan Hallemar och fotografen Bert Leandersson har släppt boken Folkbiblioteket, som presenterar över trettio bibliotek från hela Sverige, utifrån dess arkitektur och roll som mötesplats.

Notiser
– Nordic Nest har inlett ett samarbete med NCS
Ung Svensk Form, Sveriges största designtävling för unga formgivare har öppnat!
– Ny riksorganisation har bildats med syfte att stärka samverkan för svensk ull
– Utställningen Unplugged på Form/Design Center presenterar en möjlig framtid där energibrist kan förekomma oftare på grund av att samhället övergått till ett helt förnybart energisystem.


Avslutningsvis vill jag tipsa om Designhouse Stockholms nya satsning på kreativitet. Kolla in första avsnittet av Stockholm stories som spelades in i veckan. Tåls att lyssnas på i bakgrunden, även medan man gör annat. Fint initiativ och örongodis!


Foto: pressbilder från ovan angivna företag

Kommentarer

 • Sofia skriver:

  Om vi ska klara företagen och därmed jobben, ekonomin, export/import-sektorn etc så måste vi rösta fram en förändring idag. Om man lyfter blicken så ser man att himlen är blå. #röstarätt

 • Hannah skriver:

  Det värsta (och troliga) som kommer hända är väl att de ohållbara producenterna i fjärran blir de enda som överlever detta stålbad. Snacka om kontraproduktiv miljöpolitik.

 • Elin skriver:

  Skönt du lyfter fram våra företag ????

 • Så kul att du väljer att uppmärksamma Meyenberg Frida! Tack! ????????????

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.