Annons

Läsarfråga: Vad betyder stämpeln under stolen?

Hej!
Långskott men jag testar. Jag har en äldre stol med en stämpel under. Det finns även en märkning: v206. Kan du tyda vad det står? Hade varit roligt att veta vad det betyder Tack på förhand!

/ Johanna

Vilken intressant fråga nu i loppisletartider! Sverige har nämligen en lång tradition av märkning med stämplar och signering som sträcker sig så långt bak som till skråordningen på 1720-talet.

År 1915 bildades SMI (Sveriges Möbel Industri). Ett förbund för möbelproducenter som skulle verka för att stärka deras position i förhållande till detaljhandeln. Märkningen du hänvisar till användes alltså av svenska möbelproducenter som var medlemmar i Sveriges Möbelindustriförbund (SMI). Den har sett lite olika ut genom åren men ursprungligen var det en rund svart bläckstämpel med förbundets initialer (SMI) och företagets medlemsnummer antingen under, vilket tycks vara vanligast, eller inuti cirkeln. (Källa: TMF).

Siffrorna du refererar till är alltså Medlemsföretag 206 (SMI) AB Bröderna Wigells Stolfabrik

Här kan du läsa mer om möbelstämplar från svenska företag.



Lite kuriosa: SMI medlemsnummer 113 Hagafors Stolfabrik brukar framhållas som Sveriges äldsta möbelfabrik. Den grundades år 1863 och var först med att nyttja vattenkraft. Allt eftersom möbelproduktionen mekaniserades genom att man började använda maskiner fick Hagafors snart efterföljare, bl.a. Bröderna Wigells Stolfabrik som grundades år 1878 i närliggande Malmbäck (SMI medlemsnr. 206). Det var också vid denna tidpunkt som ordet ”fabrik” började användas för första gången i företagsnamnen hos svenska möbelproducenter. 

Ta för vana att vända på de äldre möbler ni hittar på loppis och kika efter dessa siffror och märkningar, så kan ni söka i TMF’s register och få mer information om vilket svenskt företag som producerat den. Det verkar som att de saknar bilder på många producenters stämplar, så ta en bild och maila till dem om du hittar en stämpel från medlemsföretag som de saknar exempel på. Det ska i alla fall jag göra!

Kommentarer

  • Anna skriver:

    Tack för all kunskap du ger på ett lättsamt och intressant sätt!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.