Annons

Local Hero: LQ Design Stegpall

Reklam för LQ Design

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 


Idag ska vi få lära oss mer om en svensk doldis till designklassiker, som under sin storhetstid på 1950-talet såldes i många tusen exemplar. Sannolikheten är därför stor att du som läser detta redan har en relation till möbeln. Kanske från ditt barndomshem, eller från en släktings? Stegpallen eller ’’husmodersstolen’’ som den också kallades när det begav sig är en hjälteprodukt som inte riktigt fått samma designstatus som andra samtida ikoner.

Pallen togs fram som en praktisk funktionsmöbel avsedd för det moderna hemmet. Stegpallen gjorde det möjligt för husmödrar och husfäder att nå upp i högt placerade köksskåp, samtidigt som den fyllde sin funktion som sittpall.



Företaget Verkstads AB Lindqvist var bland de första i Sverige med att tillverka stålrörsmöbler. Redan 1927 startade Tore Lindqvists far Helmer en smidesverkstad, Borensbergs Mekaniska, ute på den vindpinade Östgötaslätten mellan Motala och Linköping. Där såddes fröet till den verksamhet som senare kom att bli Verkstads AB Lindqvist. Ett av landets mest innovativa tillverkningsföretag inom modern kontorsinredning för privata och offentliga miljöer. Stilen var modernt 50-tal med tidstypiska mjuka linjer, ergonomisk design och hög ytfinish. Efter att planerna på att utvidga tillverkningen blev verklighet, flyttade fabriken till Motala. Samtidigt som man bytte namn till VABL. År 1939 öppnade man upp en modern produktionsanläggning belägen nära centrum i dagens Motala. Verkstads AB Lindqvist (VABL) red på den trendvåg som kom att kallas Swedish Modern i och med Stockholmsutställningen 1930. Där flera stora svenska formgivare och arkitekter hörde hemma, bland annat Estrid Ericson och Josef Frank (Svenskt Tenn).

Husmodersstolen var från början en något udda artikel i Lindqvists produktportfölj. Den kom dock att tillverkas i stora serier och idag är den tack vare sin stora spridning antagligen den möbel som flest människor kommer ihåg. Stegpallen var en egen produkt och idén kom troligtvis från någon av de skickliga konstruktörer som var verksamma på fabriken. Ett annat svenskt bolag under namnet AWAB (förkortning för Anderstorps Werkstads AB) producerade också en kopia av pallen och därför förekommer idag två snarlika pallar med två olika märkningar.


Pallen har tillverkats av Verkstads AB Lindqvist i Motala sedan 1952 och i år, 2022, återuppstår varumärket Lindqvist i ny upplaga. Med Ann Linderoth som VD pågår i skrivande stund en relansering av stegpallen. Den nya pallen är den första i serien – Lindqvist Generation II. I samband med relanseringen kommer LQ Design med en nyhet i form av en helt ny modell i mattsvart pulverlack. Förutom nya anpassningar i färgvalet på mattorna, skiljer sig pallen inte från ursprungsmodellen. LQ Design vill förvalta det historiska arvet och samtidigt utveckla varumärket i modern tappning. En första serie stegpallar har tillverkats i begränsad upplaga och lanseras under våren. Lindqvistpallen Generation II kan endast beställas på företagets hemsida, lqdesign.se


Förutom Ingelsten och Co, finns flera underleverantörer i tillverkningen. Bland annat Horda (tillskärning av mattor till steg och sits) och Forbo (leverantör av linoleummattan). Den nya generationen pallar tillverkas i helt nya pressverktyg, skräddarsydda för ändamålet. Processen sker i mer än tio olika steg och är betydligt mer komplex än vad pallens konstruktion ger sken av. Benen tillverkas genom bockning av rör som kapas till rätt längd. Röret vänds och vrids vid bockningen för att få sin unika form. Sitsen pressas i sin tur i ett par olika moment, där den rundade kanten innebär en utmaning i sig; fördjupningen där linoleummattan slutligen limmas på, måste ha exakt rätt djup för att mattan inte ska sticka upp ovanför kanten, eller hamna i underkant.



När sitsen och stegen har formats är de redo för ytbehandling. Den klassiska utgåvan kromades genomgående, medan den nya generationen dessutom har kompletterats med en pall i mattsvart pulverlack.


När Inger Lindqvist far gick bort fick hon ta över som VD, endast 23 år gammal. Att kliva in i en mansdominerad värld på den tiden var självklart en stor utmaning. Det visade sig dock att ha en ung kvinna som företagsledare också satte igång en rejäl mediekarusell, vilket gav företaget både publicitet och uppmärksamhet. Och hon skötte uppdraget med bravur.



Det känns extra roligt att få välkomna ett svenskt designföretag tillbaka, som har rötter i den svenska industrihistorien och så helhjärtat satsar på svensk tillverkning och ett kvinnligt ledarskap, då som nu.


Visste du att?:
– Fastän hela pallen är tillverkad av stål, väger den monterad endast 6 kg vilket gör den lätt att flytta runt mellan olika rum.

– Den svarta pulverlackade pallen med antracitgrå matta leder försäljningsstatistiken i skrivande stund. Framöver kommer fler färgval och varianter på ytfinish.

-Stegpallen stod i köket på Herrgården i julkalendern 2019; Mirakel. 

– I den gamla tobaksaffären Netterströms på Södergatan i Helsingborg satt Inger Linde bakom disken i 60 år, på just en Lindqvistpall. Ingers dotter Ann är idag Sveriges utrikesminister. 

– Det var i Anderstorp som AWAB-pallen, den enda kopian värd namnet, tillverkades. Ingelsten och Co har således klivit in i ett samarbete som säkert kan få en och annan Anderstorpare att lyfta på ögonbrynen. Patrik Ingelsten säger att ’’som infödda Anderstorpsbor är vi väl införstådda med att många här i bygden ser AWAB-pallen som originalet, men vi kan ju historien och vet hur det ligger till.’’

Kommentarer

  • Emma M skriver:

    Tack för att du lyfter fram detta! Otroligt intressant att läsa om. En modern klassiker men lite i det tysta. Kvinnlig vd dessutom på 50 talet… det här vill man veta mer om! Roligt att den nu finns i produktion igen.
    Kram Emma

  • Elna skriver:

    Tack – så intressant att läsa !

    Ha det fint
    Elna

  • Josefine skriver:

    Jag sitter och läser detta inlägg på – just det – en awab-pall. Älskar den, jobbar faktiskt gärna på den framför datorn.

    Min linoleum är gammal och det vore fint att byta. Vilken av Forbos linoleum-mattor är det som använts. Hur tjock bör den vara?

  • Sara skriver:

    Så intressant! Jag har ärvt en efter min farmor. Den är inte i så fint skick men är helt fantastisk att ha i stället för trappstegen nu när vi renoverar hus.

  • Samer skriver:

    Det är väldigt elegant.
    Det anses vara kulturen i svenska hemmet
    ☘️⚘️

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.