Annons

Up & coming: Archiella of Sweden

Ett sprillans nystartat Göteborgsbaserat företag att hålla utkik efter är Archiella of Sweden som lanserades förra veckan. Grundaren Sofia Bergqvist har vuxit upp i Kungsbacka där jag bor. Den 14 juni lanserade hon en ny kollektion blomkrukor som fått namnet ’’The Icon Pot’’. Serien består av unika och färgglada krukor där rotting möter keramik. Min favorit? Inte otippat den sandfärgade.
Detaljerna med sömmar i relief, ett utbytbart bälte av rotting och präglade knappar av mässing eller silver flirtar lite med modebranschen.

”Designen uppkom efter att jag bokstavligen tog saken i egna händer och började experimentera hemma i köket med mins sons lera. Efter flera mer eller mindre lyckade försök så stod den där, något som liknade formen av en kruka, om än något sned och ojämn, men alla detaljerna fanns där. Jakten på en producent tog mig till Italien som var villiga att hjälpa till,” berättar Sofia. Företaget Archiella är också döpt efter Sofia’s son, Archie.


Krukornas produceras i en studio i provinsen Vicenza, i nordöstra Italien. Där har konstnärer i flera generationer skapat detaljrika keramiska föremål med både skicklighet och stolthet. Tillverkningsprocessen består av en väldigt avancerad teknik och det kan ta upp till tre månader för att färdigställa en kollektion. Konstnärerna skulpterar och arbetar först fram detaljerna i originalet. Det lägger grunden för att sedan tillverka en form. Därefter hälls lermassan i formar för att skapa varje keramikkruka som väger upp till 3 kg. Känslan när man tar i krukan är dock inte bara tyngden utan också att det ger krukan en exklusiv känsla där hantverket känns rakt igenom.


Varje kruka stämplas i botten med ”Made in Italy” samt Archiellas logga. Förutom att krukorna har en unik keramisk design så finns det fler detaljer som gör krukorna unika. Krukan kläs nämligen i två olika varianter av rotting; hexagon classic och square moderna. Rottingen är avtagbar och knäpps på med två Archiella-knappar i antingen guld eller silver.


Krukorna finns i fyra storlekar och 8 olika färgutföranden. Basfärgerna i den första lanseringen är vit, svart, sandfärgad och smaragdgrön.Priser från 695 SEK till 2995 SEK, beroende på storlek. I dagsläget säljs de enbart på Archiellas hemsida, länk här, men inom kort kommer de även finnas i några få utvalda butiker.

Kategorier:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.