Annons

Local Hero: Ekelunds väveri

Inlägget är reklam för Ekelunds väveri

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 

I april var jag på studiebesök hos Ekelunds väveri, ett av Sveriges äldsta dokumenterade familjeföretag i väveribranschen som arbetat med textil i 18 generationer. Idag ska ni få lära er mer om detta anrika familjeföretag, vars fabrik ligger i Horred, sydöst om Göteborg.
Ekelunds är en viktig arbetsgivare på orten och sysselsätter både mönsterformgivare och designers, produktionsarbetare i väveriet och butiksmedarbetare i deras egna butik. Det är också just här, i sjuhäradsområdet som Ekelunds familj har vävt textilier sedan 1692. Idag har företaget återförsäljare över hela världen, allt ifrån mindre butiker till stora kedjor, både i fysiska butiker och via e-handel.År 1997 utvecklade Ekelunds pixelvävning. En innovation de är världsledande inom som innebär att man på en och samma vävmaskin, med samma varp och väft, småskaligt kan väva olika mönster och färger på ett lönsamt vis. Det går från 3-färgsystem till ett 6-färgsystem.Släkten har en lång historia i textilbranschen. De hade också tidigt en kvinnlig ledare i Marta Ingermarsdotter som fick ta över sin fars företag på 1600-talet när kvinnor inte hade rösträtt, inte fick gå i skolan och absolut inte skulle arbeta. Men Martas far var bestämd och skolade henne till att bli en skicklig entreprenör och arvtagare till verksamheten.Ekelunds menar själva att de var ett av världens första textila företag som blev miljömärkta, redan år 1995. Miljömärkningen kontrollerades då av Svenska Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval. Sedan dess har miljötänket följt med i stort och smått. 2002 gjorde företaget en utbyggnad som resulterade i uppsamling av regnvatten som förser toaletterna med vatten och som idag används till alla toaletter i huset. Deras beredningsmaskin är helt unik med att inte ge några utsläpp. 

Sedan 2016 har de varit miljöcertifierade av GOTS-, en tredjeparts certifiering som tar ett stort ansvar, från odling till färdig produkt. Företaget är dessutom GOTS-certifierade med ’’Organic’’, det betyder att produkterna innehåller minst 95% ekologiska material och fibrer. Certifieringen säkrar även de sociala kraven så som rättvisa löner, möjligheter för personal att skapa fackliga unioner & även att de viktiga mänskliga rättigheterna efterlevs i alla steg. Ekelunds köper endast in närproducerad grön el.Ekelunds fabrik och affärsmodell innebär att de inte har någon överproduktion, eftersom de har kontroll över hela produktionskedjan och möjlighet att ständigt anpassa tillverkningen till efterfrågan. All produktion sker i fabriken i Horred.

Visste du att?
– Ekelunds äldsta mönster är Åttebladrose
– Den mest sålda handduken heter Hönshus.
Frida Kahlo, VIDA-handduken, gick direkt om storsäljaren vid lansering.
-Fabriken har cirka 30st anställda.
– Ekelunds har en stor outletförsäljning med utgående mönster, andrasortering och vävgarner intill fabriken.
– I anslutning till fabriken finns även ett museum där du kan du ta del av Sjuhäradsbygdens textilindustri, fantastiska gamla föremål och spännande historier.
– Fabriksvisningen är gratis och är självguidad, gå nere i fabriken och prata med personalen och ta in tekniken och känslan av ett bolag från 1692.
– Tvätta aldrig kökshanddukar med sköljmedel, då förstör du uppsugningsförmågan.

Kommentarer

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.