Annons

Saker jag önskar att jag hade vetat när jag renoverade

Trendenser-läsaren Camilla tog initiativ till en så intressant diskussionstråd i Trendensers Facebookgrupp som borde komma fler till del: Saker jag önskar att jag hade vetat jag renoverade. Jag tog mig friheten att dela några av alla råd som delades där, även här. Fyll gärna på i kommentarsfältet om du har fler tips!

ALLMÄNT
– Köper du ett äldre hus. Läs på om den tidsepoken, inte bara för att förstå estetiken utan också varför saker byggdes som de gjorde då. Det är inte bara stilarna som har skiftat mellan olika decennier utan också uppvärmning, driftskostnader, kunskap om ventilation och ränteavdrag för olika byggmetoder och husmodeller. Kommer hjälpa dig mer än du tror i renoveringsplaneringen och förståelsen för bostaden.

– Även om det är tråkigt, prioritera ytterskalet på huset. Alltså tak, fönster, fasad, ev dränering etc Det är inte kul att ha väntat lite för länge med taket och gjort i ordning allt inomhus och sedan få en vattenläcka. Hemförsäkringen ersätter oftast inte läckage utifrån. Kontrollera också vattenrör/avlopp grundligt. Ha respekt för sakernas förväntade livslängd (kanske är något redan inne på övertid?).

– Ha koll på ventilationen! Det syns inte, men det känns. Är det självdrag, vad händer då om ni byter till tätare fönster/nya ytskikt/annan uppvärmning etc.. Hur kan ni få god inomhusluft och ett friskt hus med nutida vanor att hela familjen ofta duschar varje dag etc.

– Köp aldrig billig maskeringstejp. Resultatet blir därefter. Rekommenderar Anzas. Dra alltid av tejpen innan färgen torkat helt (när väggen är halvtorr) det ger snygga skarpa linjer.

– Sätt upp ditt moodboard och planskissen med din planerade möblering (och tidplan!) på väggen så att alla hantverkare kan se helheten. Underlättar mycket i dialogen.

– Tänk ut hur du vill möblera och ljussätta rummet innan du drar el och sätter uttag. Ett tips är också att sätta uttag i nedre fönstersmygen för bordslampor och julljusstakar.

– Räkna kallt med att allt tar dubbelt så lång tid och blir dubbelt så dyrt än beräknat, då minskar du risken för att budgeten och tålamodet tar slut innan renoveringen är klar.

KÖK
– Arbetsytan mellan spis och vask är den mest använda bänkytan i hela vårt kök. Vi har dumt nog också besticklådan och skåpet för glas och tallrikar precis just där vilket stör arbetsflödet när någon ska duka samtidigt som någon annan lagar mat.

– Se till att uttagen där kaffekokare/vattenkokare och liknande ska placeras har tillräcklig kräm i säkringarna så du kan köra ALLT samtidigt! Flera läsare vittnar också om att de inte kan ha diskmaskinen och kaffekokaren igång samtidigt eftersom någon tagit en genväg vid tidigare renovering.

– Installera alltid fler eluttag och dubbeluttag än du tror du behöver!

– Byter du kök, satsa på att sätta in sockellådor överallt där det går ???? det är en perfekt förvaringsplats för sällangrejer.

– Överlimmade hoar gör det svårare att torka av diskbänken. Smutsen och skräpet fastnar alltid i skarven.

– Ska du köpa grått kök? Ta alltid hem en provlucka innan du bestämmer dig. Vårt kök ligger i norrläge och luckorna ser blålila (!) ut.

HALL
– Satsa på en stor dörrmatta som täcker 1,5 meter eller mer in i hallen som fångar upp allt grus. Det spar på golven i hela huset, som håller sig fina längre.

– Till dig som har små barn, tänk på att allt eftersom de blir äldre kommer förvaringsbehoven i hallen bara bli större och större. Cykelhjälmar, mopedhjälmar, större storlekar på både skor och jackor, skol-, gympa- och träningsväskor etc tar mer plats än man tror.

– Undvik att ha trappens upp- och nedgång precis där alla tar av sig skorna. Placera den hellre en bit in i hallen så slipper du bli blöt eller få grus under fötterna när du passerar för att gå upp och ner.


BADRUM
– Innan du bestämmer färg på kakel och fog. Kolla upp vilken hårdhet ni har på vattnet. Eller om det är järnrikt. Det syns ofta direkt på fogen i badrum och dusch. Järnrikt vatten kan missfärga ljusa fogar och kalkrikt vatten ger ofta vita avlagringar och ränder på mörkt kakel och svarta kranar.

– Välj inte ett handfat som är för smalt på djupet in mot väggen. Då kommer vattnet rinna ner på armarna och ner på golvet och möbeln när du tvättar av sminket.

– Undvik fönster (och trä) intill dusch och badkar. Ånga och fukt sliter mer än man tror.

– Vi valde en sk. Rimfree toa och om ungarna glömmer att stänga locket när de spolar så skvätter det vatten över kanten. Värt att kolla om modellen passar vattentrycket innan man slår till!

– Vill du kapa ner antalet beslut. Kör på samma kakel och golv i alla toaletter. Håller ihop känslan men gör också att man ofta kan få bättre priser på materialet.

– Om man är priskänslig är det inte bara skillnaden mellan olika material och kakelformer man bör beakta, utan också mantimmarna det kommer ta att lägga de olika alternativen. Arbetskostnaden kan lätt dra iväg om man väljer ett ovanligt specialkakel eller en ovanlig läggning.

– Satsa på dold förvaring för att kunna stuva undan locktänger, rakapparater, flaskor och krämer som är bättre än de är snygga.

VARDAGSRUM
– Två vardagsrum/umgängesrum är underskattat men utmärkt när barn och föräldrar inte vill göra samma sak. Ett rum med häng för barn och ungdomar med filmtittande och spelande. Ett annat rum för mer vuxet umgänge, kunna prata i lugn och ro, titta på film, läsa osv

– Tänk på placeringen av eldstäder när du ska möblera. Av brandskäl måste man ha ett säkerhetsavstånd till stoppade möbler. Tänk också på att kaminens hölje kan bli väldigt varmt (speciellt på täljstenskaminer) så att du inte placerar den för nära ett gångstråk.

Till sist! Förekom förhastade beslut. Jag tycker mig märka att många läsare och medlemmar i Facebook-gruppen hamnar i lägen där hantverkaren står redo för ”nästa steg” med redskapen i handen medan kunden i panik måste fatta ett snabbt beslut om något som inte har kommunicerats tydligt eller funnits med i moodboardet. Typiskt exempel: Man har lagt supermycket tid på att välja kök och kakel men helt missat att bestämma fogfärg och måste fatta beslutet på stående fot för att kakelsättaren ska komma vidare i sin arbetsdag. En sådan liten detalj kan lätt förstöra hela känslan och bli en nagel i ögat i framtiden.
Ingen regel utan undantag men många hantverkare svarar också utifrån vad som är enklast för dem, alltså utifrån vad som är lättast eller vanligast att göra kring just deras pusselbit – inte vad som blir bäst för helheten. Så läs på, läs på, läs på och försök att ligga steget före hantverkarna, eller fråga en inredare om råd (i tid) som kan ge dig hela bilden inte bara den del av processen som ex. kökssäljaren eller snickaren eller målaren eller kakelsättaren har sitt fokus på.

Kategorier:

Kommentarer

 • Karin skriver:

  -Släng inte ut äldre fönster. Renovera dem istället. Komplettera med ev innerruta om det behövs. Bättre för miljön, kulturmiljön och plånboken. Energiförlusten med gamla är INTE så stor som utrivande giriga fönsterföretag vill göra gällande.

  -Satsa på massiva trämaterial. I köksstommar, lister etc etc. Undvik mdf. Vid vattenskador kan massivt trä stå emot. Det kan inte pressat spån någonsin.

  -Undvik plastfärger. Jag vill slå ett slag för Engvall och Claessons linoljefärg som beter sig mer som ”vanlig färg” än som den trad linoljefärg man tänker sig.

  -Köp begagnat. Nästan all inredning finns på Blocket. Om produkten är för dåligt skick för begagnatmarknaden så ska du inte köpa den ny heller, ty då vet du hur den är om några år. Dvs kasserbar.

  • Kristina skriver:

   Istället för att dömma företag som vill tjäna pengar (det är faktiskt deras uppdrag – the business of business is business!) så kanske vi ska anse det som naivt att tro att du ska få goda råd av någon som har vinstintresse. Det verkar ibland som att det överraskar många. Alltså, frågar man någon som säljer fönster om man bör byta fönster eller inte så borde man inte bli överraskad när de tycker du bör byta fönster.

 • Tove skriver:

  Så bra lista!

  Vill lägga till: vid större renovering – tänk på att dra även nätverkskabel så du enklare får bra internetuppkoppling i HELA huset (meshnätverk i all ära, men det slår aldrig riktiga kablar). Uppkopplingen blir ju knappast mindre viktigt framöver 🙂

  Tycker eluttagsrådet för kök egentligen gäller hela huset. Det är så mycket laddare och grejer hela tiden!

 • Inger Svare Morset skriver:

  Hyr fagfolk: arkitekt også.

 • Jess skriver:

  Tips på inredare/arkitekt i Malmö-trakten (Skåne)?

 • Thilda skriver:

  Läs BBR (Boverkets byggregler) och be om hjälp för tolkning om ni har svårt att förstå.
  Samt Svensk standar, där står alla nybyggnadskrav och vad man ska uppfylla för krav i hemmet. Detta har inte arkitekter/inredningsarkitekter ngn som helst koll på…

  • josefin skriver:

   De flesta arkitekter om du inte är helt nyexaminerad har koll på grundläggande Lagar och normer. Dock är lagstiftningen alltid en tolkningsfråga. Det är också stor skillnad på enfamiljshus, flerfamiljshus och ombyggnad. Många råd och anvisningar är just råd och anvisningar och inte ett lagkrav utan ett exempel på hur det kan se ut när lagkravet uppfylls, med andra ord alltid en tolkningsfråga. Som du nämner så kan det variera beroende på vilken handläggare du blir tilldelad. Vad gäller detaljplaner är det alltid detaljplanekartan som råder över de kompletterande skriftliga dokumenten. Men mindre avsteg kan oftast göras från detaljplanen men då blir det en prövning som kommunen gör. Man kan alltid föra en dialog med kommunen. När det kommer till att arbeta som arkitekt så är det ett yrke som är otroligt brett. Vissa jobbar aldrig med bostäder eller ens nybyggnad och då är kunskap kring kommunala processer inget man har erfarenhet av. Mao anlitar du någon bekant som i vanliga fall jobbar med kontor kanske man inte kan förvänta sig att man är uppdaterad på kraven för bostäder. Budgeten i privatprojekt är ofta begränsad och att hantera myndighetsfrågor är tidskrävande och ofta inget som privatkunder är så sugna på att betala för. Men det kan vara värt det då en lokal arkitekt med goda relationer med kommunen kan göra processen snabbare och smidigare. En självklarhet är dock att ha koll på vad en eventuell detaljplan säger innan man sätter igång skissandet. Det är sant att det finns ingen utbildning inom bbr/pbl på den 5 åriga utbildningen vilket är en enorm brist, dock erbjuds många utbildningar inom branschorganisationen. mvh en arkitekt 🙂

  • Josefin skriver:

   Kommuner får göra sina egna tolkningar av BBR. Så bygglovshandlingar och ritningar kan vara godkända i en kommun men underkända i en annan. Inte helt lätt att hålla koll på, det gäller helt enkelt att få rätt handläggare på kommunen.

  • Frida skriver:

   Har arkitekten du anlitat inte koll på nybyggnadskraven? Det låter konstigt i mina öron, för det ingår ju i deras jobb. Att inredare inte har det låter mer rimligt eftersom det inte har det ansvaret (men har ändå ett intresse av att hålla sig ajour tycker jag, personligen). Stylister har det definitivt inte (de jobbar mest med pyntet) men om ens arkitekt inte har det tycker jag att man ska reklamera jobbet.

   • Thilda skriver:

    Nej, PBL ingår inte i deras utbildning i Sverige…låter otroligt men så är det!
    De har ingen koll på dp, prick mark, paragraf 39, ÖP, konstruktion, etc vilket gör att byggherren få bekosta en massa revideringar innan man har ett förslag som är hållbart. Så man bör efterfråga en arkitekts kunskaper inom området innan man anlitar han/henne.

 • Minna skriver:

  Gud så bra! Detta känner jag att jag kommer vilja skriva ut och spara!

 • Monnah skriver:

  Vilken bra lista! Vill trycka på att välja den mest praktiska lösningen framför den mest estetiska om valet inte är självklart. Att det ser snyggt ut då allt är ”försäljningsstädat” är en grej, men det är allt som händer i vardagen som på riktigt påverkar hur man trivs i sitt hem. Om ungarna inte kan springa in i hallen utan att man ska behöva få utbrott för att golvet är ömtåligt t ex. Eller om man gillar att baka och måste springa upp till övervåningen varje gång hushållsassistenten ska användas. Eller om föräldrarnas kläder måste förvaras i tonåringens rum. Lite så.

  Fatta beslut grundade först och främst på förutsättningarna i hemmet som ska renoveras, alltså inspireras gärna av tjusiga bilder, men härma inte rätt av.

  Praktisk förvaring är underskattad och både klädkammare och skafferi är ”gammelmodigheter” som tyvärr valts bort i många moderna boenden. Kanske går det att planera om vid renovering?

 • Att allt inte behöver bli färdigt på en gång. Med det menar jag allt som gör det ”instagramsnyggt”. Låt hemmet ta tid. Få årsringar.

 • Kristina skriver:

  30% mer än vi tänkt har vi landat på genom diverse projekt… jag efterlyser en badrum respektive kökslista för beslut man behöver ta. Ett beslutsstöd! Lättare för hantverkaren som tycker det är självklart och för oss vanliga som försöker. Vi tyckte vi hade tänkt på det mesta, men man kan visst sätta knopparna på luckorna på många olika vis…

 • Jenny skriver:

  Bra tips! Sparade alla gällande kök.

 • Kristina skriver:

  Bra lista! Ett tips från mig är nog även att våga släppa kontrollen lite grann och försöka acceptera att man inte kommer kunna få alla detaljer 100%.

 • Så bra lista!

  Jag vill slå ett slag för att göra en extra djup köksbänk på 70 cm istället för standard 60 – så får man plats med så mycket mer!

  Och att vänta- man behöver inte göra allt på en gång utan bo in sig först och känna efter. Då tar man ofta bättre beslut än att stressa.

 • Julia skriver:

  När jag planerade köket tänkte jag väldigt mycket på ”flödet” i köket. Typ i vilken låda minsta pinal skulle ligga. Vilket uttag ska kaffemaskinen ha. Vilken är den bästa arbetsplatsen i köket, vad ska finnas inom räckhåll där. Planera sopsortering och hur man kommer åt den när någon diskar. Och hur man undviker att vara i vägen för varandra. Planerade också in extra vägg- och takuttag för lampor som behövs när man blir äldre och synen sämre. Valde massiva stommar, granitbänk, och granitkeramik golv för att vara tåligt mot vattenläckor, barn som lagar mat, tåligt mot hack osv. Funderade också på vad man ser när man står var, så man får vackra siktlinjer.

  Tänkte också på insyn, vilket många missar när man gör om planlösningar i äldre hus.

  Tips till köksplanerare annars:
  – ta med dig lite porslin och ställ in i den diskmaskin du tänkt köpa för att se att måtten är bra.
  -planera att ha glas och porslin nära diskmaskinen, likaså annat du diskar ofta.
  -välj en tyst fläkt
  -mikro innuti ett skåp, då slipper man se ännu en teknikpryl och man behöver inte betala lika mycket som för en inbyggd variant
  -mycket bänkyta är bra!

 • josefin skriver:

  Angående renoveringar vill jag trycka på att inte gå på trender, ta tid att förstå huset, bo in dig och känn efter vilket behovet är. Många renoveringar blir enbart en förvanskning av en byggnads arkitektoniska grundprinciper och går inte att få tillbaka. Samma sak med fönster, snickeridetaljer, golv, kök etc vilket är sådant många gärna betalar lite extra för idag. Så tänk flera extra gånger innan du byter ut ett original golv, river en vägg eller byter ett 60-talskök. 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.