Annons

Local Hero: Kasthall

Inlägget är reklam i samarbete med Kasthall

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 


Idag ska vi få bekanta oss med vår svenska stolthet, den kungliga Hovleverantören och internationellt erkända mattproducenten Kasthall som fortfarande har kvar sin tillverkning på samma plats där företaget en gång startades för över 130 år sedan. I Kasthall, Kinna.


Kasthall grundades redan 1889 av Ludvig Anderson. På platsen där fabriken står fanns tidigare stora linodlingar och en gynnsam mark för väveri- och spinneriverksamheter av olika slag på grund av dess många vattendrag och fuktiga luft. Kinna Skene hade ett bra klimat för att bereda garner och är en del av det kluster som brukar benämnas den svenska textilbygden. Marks kommun kallas i folkmun även för Textilriket.



Kasthalls företagsnamn kommer från kast hällen som tidigare låg på platsen där fabriken byggdes. Det gick en å förbi fabriken där kvinnorna tvättade kläder på ena sidan ån och männen kastade sten på dem för att retas. Namnet var ett krav från ägaren som sålde tomten till Ludvig Anderson och det fick aldrig ändras eller tas bort.

Mönsterfamiljen Häggån är döpt efter just den å som rinner utanför fabriken.




Kasthall var Sveriges första industriella mattfabrik. Till en början importerades färdigspunnet garn, men 1895 ändrades tullbestämmelserna i Sverige så istället började man köpa in fibrerna och bereda garnet på egen hand vilket görs än idag. Det ger stora möjligheter både i designprocessen av de egna kollektionerna och för kunden att skapa sin unika variant.  





Kasthalls slogan är ”Made in Sweden, designed for the world.” De finns representerade i 30 länder med showrooms i Stockholm, Malmö, Milano och New York. Viktiga exportmarknader är USA, Italien, Tyskland och Benelux. Kasthall bjuder även in internationellt kända designers och arkitekter för uppskattade samarbeten. De har bland annat samarbetat med Acne Studios och skapat små tuftade mattor som pryder Acne Studios project store i Shibuya, Tokyo. Ett annat samarbetsexempel är mattorna som pryder Dior butiken i Champs Elysées, Paris. Mattorna är även där handtuftade och gjorda i linne, lurex och ull.

Notiser
– Ett konkret exempel på Kasthalls hållbarhetsarbete är den handtuftade ullmattan Harvest som vävs av restgarner från fabriken. Ellinor Eliassons idé och design fick umärkelsen ”Årets matta” under ELLE Decoration Design Award 2018.

-Gunnilla Lagerhem Ullberg eller ’’Queen of Rugs’’ som hon också kallas, döpte sina mattor efter amerikanska skådespelare. Mattan Ester är döpt efter Ester Williams, Greta är döpt efter Greta Garbo osv.

-Gunilla arbetade uteslutande med vattenfärg i sina skisser. Hon tyckte att akvarellfärgens uttryck var bäst för att visualisera hur en ullmatta kommer att se ut. Hennes kollektioner går idag att hitta bland annat i Riksdagshuset och på det Kungliga slottet.


-Kasthall rekommenderar särskilda standardmått till kunden, men låter alltid kunden välja mått efter eget tycke och smak inom bestämda ramar när det gäller mattans bredd.

-H55 var en internationell utställning för formgivning, bostäder och arkitektur som ägde rum år 1955 i Helsingborg. Kasthall var närvarande under utställning och fick ett stort uppsving tack vare det. Företaget blev tillslut så populärt att de nådde sin peak i antalet anställda år 1960, nämligen 250 personer. Det var så många anställda på Kasthall att nästan alla i området hade någon släkting eller vän som arbetade på fabriken.

-Astrid Sampe, även känd som ’’den svenska textilelitens ambassadör i världen’’, bidrog starkt till att utveckla Kasthalls formspråk. Som bevis på hennes status fick hon bland annat i uppdrag att rita fem mattor som skulle pryda biblioteket på FNs högkvarter på beställning av Dag Hammarskiöld. Motivet var fem olika trädarter, nämligen en för varje kontinent. Hammarskiöld hann tyvärr aldrig se mattorna innan han omkom i en flygkrasch.

Kommentarer

  • Josefine skriver:

    Älskar kasthals mattor. För oss som tycker det är en aningens dyra mattor så rekommenderar jag att hålla koll på Blocket eller att besöka fabriksbutiken.

    • Frida skriver:

      Hej Josefine, bra tips! Fabriksbutiken glömde jag nämna men den är super!

      All respekt för dina tankar om priserna. Vill bara tillägga efter besök i fabriken att min uppfattning om det ändrades totalt. Hur kan andra mattor ”vara så billiga” tänker jag nu. Det är ju ett enormt hantverk att väva mattor även om det görs med maskiner (som kräver övervakning av ett kunnigt öga) men det är också så många människor som måste hantera en enda matta innan den är klar från spunnet garn till färdig produkt även om det är mycket som görs maskinellt. Vad snålar andra in på, undrar man. Det gav mig verkligen en tankeställare.

  • Agneta skriver:

    Läser din blogg sen flera år. Den är så bra och din utveckling mot mer av reflektion och ifrågasättande är så spännande.
    Reagerar dock mot att du skrev om Hammarskiöld ”…innan han omkom i en flygolycka.”. Huruvida det verkligen ”bara” var en olycka eller om det var ett beställningsmord är ju i hög grad omtvistat.

    • Frida Ramstedt skriver:

      Måste försöka förhålla mig opolitisk. Kan därför inte uttala mig om min syn på saken utan förhåller mig till att ingen ännu dömts och att det därför officiellt rubriceras som olycka. Men hör vad du säger. Jag ändrar till flygkrasch!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.