Annons

Läsarfråga: Tapetskarvar och blyertstricket

Hej!

En målare har tapetserat hos oss och skarvarna syns jättetydligt. Det är en non woven tapet som ska sättas kant i kant. När tapeten precis var uppsatt tyckte jag att det såg jättefint ut och tänkte inte alls på några skarvar. När jag sedan kom hem några timmar senare var de ljusa strecken det första jag såg. De syns på flera meters håll och jag kan även känna glipan med nageln. Väggen bakom är alltså vit. Hjälp!

/ VictoriaDe flesta tapeter sväller när de är fuktiga och drar ihop sig lite när de torkat (det gäller även non woven även om de rör sig mindre än papperstapeter) därför bör man alltid grundmåla väggen där skarvarna kommer att hamna med en kulör som matchar bottenfärgen på tapetmönstret. Speciellt om väggarna varit vita innan och ska kläs med en mörkare tapet.

Jag skulle kontakta målaren och visa resultatet. En proffsig hantverkare kommer hålla med dig om att det inte blev helt lyckat och erbjuda dig att göra om jobbet. För den som har tapetserat själv eller inte vill göra om hela proceduren kan det hjälpa att försiktigt rita med en tunn grå blyertspenna i skarvarna för att dämpa upplevelsen av de vita ränderna.

Kommentarer

 • Johanna skriver:

  Ett annat tips är att när man tapetserar: Var noga med att ta bort all lim i skarvarna. Det syns inte när det är vått men när limmet torkar och solen ligger på blir det en glansig linje i skarven. Inte så kul och något hemmafixare ofta missar.
  Använd en cellulosasvamp som inte förstör tapeten.

 • Thomas Ståhl skriver:

  Jag är målare & företagare med ca 25 år i branschen.
  Tyvärr så tar inte tapettillverkarna sitt ansvar
  & reder ut sina problem med tapeterna som dom har. Det skylls alltid på att man ska grunda med bakgrundsfärgen. Grundmåla ska man alltid, eller om man är noga som fan så ser man ändå det vita pappret i sidan på mörka tapeter, eller så skyller dom på att man har för mycket klister på väggarna. Tapettillverkarna ska bara ta sitt jävla ansvar & färga kanterna på tapeterna så blir det inga vita jävla streck…
  Man kan tapetsera ett helt rum som ser riktigt bra ut, sen när det torkat så kommer skarvarna fram.

  • Karolina Hedtjärn skriver:

   Vi var otroligt noga med att måla med mörk grund över halva rummet, när vi upplevde detta. Det hjälpte inte, det är ingen skillnad där vi målade och inte, kom fram till att det är precis det att kanten är vit…och det är det ju på riktigt dyra tapeter också ! Tråkigt ! När man varit överdrivet noga med skarvarna.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.