Annons

Kan-Själv-Känsla med Bauhaus: Tavelvägg

Inlägget är reklam för Bauhaus

I samarbete med Bauhaus kommer jag och Sara aka. Littlemissfixit att göra en inläggsföljetong där hon lär mig (och er) att hantera allt från skruvdragare till hammare under hela 2022.


Ett tillfälle där man ofta behöver ta till verktyg är när man ska få upp tavlor på väggarna.

Få saker gör ju så stor skillnad för hemkänslan som att få upp en tavelvägg. Se bara här på före och efterbilderna från när vi ryckte ut för att hjälpa en trendenser-läsare att montera upp tavlor i vardagsrummet. En mix av vad familjen redan hade köpt och tavlor som vi tyckte passade ihop med dem. Bauhaus säljer både verktyg, skruvar och ramar.


FÖRE:


EFTER:

För att veta vilka krokar och beslag du behöver måste du först ta reda på vilket material dina väggar består av och hur stor tyngd du behöver kunna säkra på upphängningen (vad väger de olika tavlorna?).

Har du gipsväggar? 
Knacka mellan reglarna på väggen och lyssna, är ljudet ihåligt är det troligen gips. Osäker? Provborra, kommer det inga sågspån är det gipsväggar. Gips kan vara antingen enkelgips eller dubbelgips. Skillnaden mellan de två är att dubbelgips förankrar något bättre. 

Har du gipsväggar med OSB-skivor? 
Knacka mellan reglarna på väggen och lyssna, är ljudet dovare är det troligen gips med OSB-skiva bakom. Osäker? Provborra, kommer det sågspån är det någon form av träskiva inblandad.

Har du betongväggar? 
Knacka på väggen, gör det ont i knogarna är det betong. Betongskruvar från ESSVE är avsedda för snabb och enkel förankring i betong, tegel, hålsten och håltegel. Lättbetongskruvar används för att fästa i porösa material.

Har du träväggar? Grattis! De är det enklaste materialet att montera upp tavlor på. Här funkar vanliga skruvar eller spikar och du behöver inte plugga. Kan dock var bra att veta att även träväggar brukar gipsas i nybyggda hus, för att få till ett slättytskikt. Vanligt är då att man sätter en 6 mm tunn gipsskiva framför därför blir ljudet när man knackar på sådana väggar är ljudet ofta en kombination av mjukt och stumt. Därför kan du få med lite gips om du provborrar.

 

Sist bad flera av er om en instruktionsfilm på Youtube istället för instagram, där jag går igenom borrskruvdragaren steg för steg. En enkel avskalad förklaring, som man också har möjlighet att pausa för att följa med sitt eget verktyg där hemma. På begäran kommer den här:

Missa heller inte att jag postat fler bilder och rörliga filmer på instagram @trendenser

*Inlägget var reklam för Bauhaus

Kategorier:

Kommentarer

 • Madlen skriver:

  Så fint! Blev genast inspirerad att göra detta ????????. Vart är tavlorna från? Butiker/antik/loppisar? Så svårt att få ihop en bra helhet.

  • Victoria Kvamme skriver:

   Se på: fine little things (de flesta är därifrån) ????

  • Victoria Kvamme skriver:

   Önskar också ett svar på frågan.. undrar speciellt på bilden med alla husen.. den har jag sökt efter…. ????

 • Jag bor i ett hus från 50-talet. Väggarna är i ytan puts men längre i tegel. Vad ska man ha där?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.