Annons

Local hero: Tratten

Inlägget är reklam för Örsjö belysning

Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam. 

Idag ska vi få lära oss mer om designklassikern Tratten, formgiven på 1960-talet av Hans Agne Jakobsson i Markaryd som numera produceras av Örsjö Belysning. Tratten designades ursprungligen för utomhusbruk i koppar eller mässing, två material som båda åldras med värdighet över tid. 

Hans Agne Jakobsson föddes år 1919 i Havdhem på Gotland, han var en svensk inredningsarkitekt och möbelformgivare som ägnade sitt liv åt att utforska och designa lamparmaturer för bättre belysning. Idag är de flesta av hans modeller samlarobjekt och något som kännetecknar hans formgivning var strävan att arbeta med material som gör skenet från lampan så behagligt som möjligt och bländfritt. Jakobsson sa också i ett reportage från 1953 att han ”tycker att alla delarna i armaturen bör få sitt intresse från konstruktören”. 

Jakobsson grundade år 1951 sitt eget belysningsföretag, Hans-Agne Jakobsson AB, i Markaryd. Lampor i mässing blev företagets signatur och det var Hans-Agne själv som designade de flesta lamporna. Under fem decennier var hans belysningsföretag ett av de mest produktiva i Sverige.  

När hans företag köptes upp av ett Österrikiskt belysningsbolag på 1990-talet passade mässingslamporna inte riktigt in i deras sortiment och då avtalades att Örsjö Belysning skulle överta rättigheter och produktion av vissa lampor vars armaturer. Dessa krävde även mycket handarbete, lödning och bockade plåtar vilket Örsjö är specialiserade på, vilket var en av anledningarna till att en del av Hans Agnes lampor förblev i svensk produktion. Vid det tillfället fick Örsjö ta emot över 50 lastpallar med prototyper, mallar och skisser på olika lampor. Örsjö tog också över delar av personalen för att föra kunskapen vidare.

Tratten togs ur produktion en tid, mellan 2001-2009 innan Örsjö väckte liv i den när dåvarande VD’n ville ha en till sitt eget hus. Sedan 1998 ingår Tratten i Örsjös ordinarie sortiment och sortimentet har utvecklats ytterligare av Örsjö. Utöver Tratten står även Örsjö bakom klassiker som Helmer Anderssons Edward och Orrefors belysningsglas. År 1994 bytte Örsjö Industri ägare och år 2000 ändrades namnet till Örsjö Belysning. 

Visste du att? 

– Den större modellen av Tratten är originalet.
– Idag kan du få Tratten i mässing, koppar eller varmförzinkat stål. Dessutom ofta i kundens egna special-färger
– Det tar ungefär ett år för Tratten att oxidera och bli mörkare. Oxideringen börjar direkt lampan är klar i produktionen och det är syret i luften som gör att kopparen mörknar. Försurat regn kan också påskynda processen samt behandling med kemikalier, men det är inget som Örsjö tillhandahåller. Däremot finns det aktörer i USA som erbjuder otåliga amerikanare denna tjänst. För den som vill behålla kopparens glans så går det att regelbundet putsa lamporna för att kopparen ska behålla sin varma ton. Man kan också skydda kopparen med ett speciellt skikt av klarlack vid ordern. 
– Hans Agne Jakobsson tog sitt gesällprov vid 18 års ålder som möbelsnickare och han studerade arkitektur i Göteborg.
– Jakobsson arbetade under en tid för General Motors som industridesigner. Ett tag arbetade han även som assistent till Carl Malmsten och Werner West.
– Från början sålde Hans-Agne Jakobsson AB mestadels presentartiklar som hans fru hade dekorerat. 
Hans-Agne hade inget körkort, så han cyklade alltid till fabriken i Markaryd och gick själv igenom all post som han sedan delade ut till personalen. 
Hans Agne gjorde många belysningslösningar för kyrkor och församlingshem. Därför finns många one-offs och specialproduktioner i omlopp på andrahandsmarknaden. 
– Vill du veta med om Hans-Agnes gärning i belysningsbranschen? Lyssna på Sveriges radios poddavsnitt som dedikeras till hans livsverk https://sverigesradio.se/avsnitt/752207

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.